Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΣ.

πηγή


Βρίσκεται, εκτός της Τιμίας Κάρας της που έχει χαθεί, εντός ασημένιας λάρνακας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Σπηλαιώτισσας, στην Κέρκυρα. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Η λάρνακα και το αδιάφθορο λείψανο της
Αγίας Θεοδώρας, της Αυγούστας.
Το Σκήνωμα της Αγίας μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα από την Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά την άλωση της Πόλης, το 1456, μαζί με αυτό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η Αγία Θεοδώρα, γεννήθηκε στην Έβισσα της Παφλαγονίας το 815, από ευσεβείς γονείς, τον Δρουγγάριο Μαρίνο και την ενάρετη Θεοκτίστη, είχε τρεις άλλες αδελφές, τη Σοφία, τη Μαρία και την Ειρήνη καθώς και δύο αδελφούς, τον Βάρδα και τον Πετρωνά. 

Όταν η μητριά του Θεόφιλου, η Ευφροσύνη κάλεσε νέες από όλο το Βυζάντιο να επιλέξει ο Θεόφιλος σύζυγο, η Θεοδώρα προτιμήθηκε από την Κασσιανή και το 830 παντρεύτηκαν. Ο Θεόφιλος ήτανε εικονομάχος, όμως η Θεοδώρα εξακολουθούσε να τιμά τις ιερές εικόνες και να τις φυλάσσει κρυφά στα δωμάτια της ενώ η μητέρα της, η Θεοκτίστη, εγκατέλειψε τα ανάκτορα και αποσύρθηκε σε μία γυναικεία μονή, την οποία η ίδια είχε ιδρύσει.

Από την λιτάνευση του σκηνώματος
της Αγίας στην Κέρκυρα.
Το 842 ο Θεόφιλος αφού προείδε τον θανατό του και σύμφωνα με μαρτυρία της Θεοδώρας ασπάστηκε τις εικόνες, πέθανε και η Αγία Θεοδώρα ανέλαβε την βασιλεία και την εποπτεία του ανήλικου γιου της Μιχαήλ Γ', με συνεπιτρόπους τον αδελφό της Βάρδα, τον εκ του πατέρα της θείου της, που ήταν μάγιστρος αλλά και τον λογοθέτη Θεόκτιστο. 

Η πρώτη ενέργεια της Θεοδώρας, ήτανε η απομάκρυνση του εικονομάχου Πατριάρχη Ιωάννου Γραμματικού και η εκλογή στην θέση του, του Αγίου Μεθοδίου Α'

Η Σύνοδος, που συνήλθε στις 11 Μαρτίου του 842, αποφάσισε την αναστήλωση των Αγίων εικόνων και ανόρθωσε την διδασκαλία της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου ενώ η μεγαλοπρεπής πανήγυρη για την Αναστήλωση, τελέστηκε την Α' Κυριακή των Νηστειών, στις 19 Φεβρουαρίου του 843, στο ναό της Αγίας Σοφίας, που από τότε καθιερώθηκε ως Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Από την λιτάνευση του σκηνώματος
της Αγίας στην Κέρκυρα.
Όμως εκτός από το ζήτημα των εικόνων, την Αγία Θεοδώρα απασχόλησαν και άλλοι ποικίλοι εσωτερικοί αλλά και εξωτερικοί περισπασμοί. 

Την απασχόλησαν θέματα όπως οι επιδρομές των Αράβων στη Σικελία και την Μικρά Ασία, οι επαναστάσεις των Σλάβων της Πελοποννήσου και των Παυλιανιτών της Μικράς Ασίας, οι εκστρατείες κατά των Αράβων της Κρήτης, της Συρίας και της Αιγύπτου, και οι περιπλοκές με τον ηγεμόνα των Βουλγάρων Βόγορι, τον οποίο οδήγησε στην Ορθοδοξία. 

Έτσι, εμπιστεύτηκε την ανατροφή του υιού της στον αδελφό της Βάρδα, ο οποίος όμως με σκοπό το δικό του συμφέρον, ενθάρρυνε και ενίσχυε κάθε ροπή του νεαρού βασιλέως προς την ακολασία. 

Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας
Σπηλαιώτισσας, στην Κέρκυρα.
Η δολοφονία του λογοθέτου Νεοκτίστου από τον ίδιο τον Βάρδα, τον κατέστησε πανίσχυρο, ώστε να περιφρονεί και να απειλεί ακόμη και την ίδια.

Αργότερα, ο ίδιος ο γιος της Αγίας, Μιχαήλ, αλλά και ο αδελφός της Βάρδας, διέταξαν τον εγκλεισμό της, μαζί με τις θυγατέρες της Άννα, Θέκλα, Αναστασία, Μαρία και Πουλχερία, στη Μονή Γαστριών, στην περιοχή των Υψομαθείων και την κουρά της ως μοναχή σε αυτήν. 


Εκεί, στην μονή, η Αγία Θεοδώρα αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην προσευχή και στην άσκηση ώσπου κοιμήθηκε οσιακά και με ειρήνη το έτος 867. 

Κάθε χρόνο, μετά από απόφαση του μακαριστού Μητροπολίτου Τιμοθέου Τριβιζά, το 1896, την Κυριακή της Ορθοδοξίας τελείται ιερά λιτάνευση του σεπτού σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας στην πόλη της Κέρκυρας.

Η μνήμη της τιμάται στις 11 Φεβρουαρίου.