Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Ιερά Mονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, Βοίου Κοζάνης.


πηγή φωτογραφίας: www.svouranews.gr

Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βόρεια της κωμόπολης της Εράτυρας, στην επαρχία Βοίου της Κοζάνης, στους πρόποδες του Aσκίου όρους  και σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. 

 

Η Μονή ανάγεται στη βυζαντινή εποχή και πιθανότατα κτίσθηκε με δαπάνες των Βυζαντινών βασιλέων, όπως συνηθίζονταν την εποχή αυτή, πριν το 1600 ενώ μετά το 1700 άρχισε η περίοδος της μεγάλης ακμής του. 

Ο σημερινός ναός είναι τύπου τρίκλιτης Βασιλικής σταυροειδούς εγγεγραμμένη και διατηρεί τις πλευρικές κόγχες του αγιορείτικου ρυθμού. Αξιόλογον είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1804. Η μονή κατά καιρούς έχει υποστεί πολλές καταστροφές από πυρκαγιές και επιδρομές. Είχε μεγάλη βιβλιοθήκη με πολλά χειρόγραφα, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σήμερα στην Εθνική βιβλιοθήκη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι μοναχοί ήταν ιδιαίτερα μορφωμένοι. Ασχολούνταν με τη ζωγραφική τοιχογραφιών και φορητών εικόνων, χωρίς όμως να διασώζεται κάπου κάποια υπογραφή.
Ήταν ιδιαίτερα πλούσια, αφού υπάρχουν αναφορές ότι είχε αμπέλια, ζώα, λιβάδια, αχυρώνες, μελίσσια. 

Μετά από την καταστροφή του 1794 το μοναστήρι ανοικοδομήθηκε το 1797, τότε χτίστηκε και η περίφημη «κούλια», κτίριο με χοντρούς ψηλούς τοίχους και πολεμίστρες, που χρησίμευε σε δύσκολες περιόδους ως καταφύγιο των κατοίκων. 

Στο βόρειο μέρος της μονής υπήρχαν δωμάτια που χρησιμοποιούνταν για κάποιο διάστημα ως κατάλυμα καλόγερων της μονής. Στη νότια μεριά υπήρχε στα τέλη του 18ου αιώνα και τρίτη κούλια η οποία, όπως και τμήμα του ναού, καταστράφηκε σε πυρκαγιά. τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού και λείψανο της Αγίας Ελένης
Ο ναός τοιχογραφήθηκε μόνο σε κάποια μικρά τμήματα, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και αγιογράφων μοναχών στην περιοχή όμως έχει αξιόλογα ξυλόγλυπτα. 

Το τέμπλο εκτείνεται σε όλο το πλάτος και το ύψος του ναού και έχει τη συνήθη τριμερή διάταξη ενώ αναφέρεται ότι στην μονή βρίσκεται και μία πόρτα από μία εκκλησία στο Παλαιοχώρι που καταστράφηκε. Τον 19ο αιώνα η μονή παρήκμασε. 

Τις πρώτες δεκαετίες μετά την απελευθέρωση, γκρεμίστηκε το κτίριο που βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση. Στα δυτικά της μονής κτίστηκε νέος ξενώνας που χρησιμοποιούνταν ως ξενώνας και χώρος αναψυχής, αφού άλλωστε η μονή βρίσκεται σε πολύ όμορφο φυσικό τοπίο. 

Το κτίριο αυτό πρόσφατα ανακατασκευάσθηκε. 


Γύρω στο 1970 χτίστηκε και νέος ξενώνας με σκοπό να τονωθεί η τουριστική κίνηση προς τη μονή επίσης έχει δημιουργηθεί πάρκο μεγάλης έκτασης με παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου σε ένα πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον.

Ηγούμενος της Μονής σήμερα είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος. 

Στην Μονή φυλάσσονται τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού και λείψανο της Αγίας Ελένης ενώ εορτάζει στις 18 Ιανουαρίου στην μνήμη του Αγίου Αθανασίου όπου γίνεται και η περιφορά της θαυματουργής εικόνας του αγίου αλλά και στις 2 Μαΐου.

τηλέφωνο Μονής: (+30) 24650 31570


Δείτε το βίντεο


Πηγή: eratyra.gr