Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Ναός Αγίων Αναργύρων Τσαριτσάνης, Λάρισας.


πηγή φωτογραφίας: www.religiousgreece.gr

Ο Ναός των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται στη συνοικία της «Παναγιάς» στην Τσαριτσάνη της Λάρισας, στις υπώρειες του Ολύμπου
.

Κτίστηκε τον 17ο αιώνα και είναι ναός μονόχωρος, δρομικός, λιθόκτιστος, με τετράκλινη στέγη και κεραμοσκεπή. 

Έχει μία περιμετρική στοά στο βόρειο τμήμα του ναού που καταλήγει σε ένα παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο και που επικοινωνεί με το καθολικό. 

Το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους και ο νάρθηκας, που είναι ανοικτός και ελεύθερος προς το καθολικό, βρίσκεται στο ύψος ενός περίπου μέτρο από το δάπεδο του καθολικού.

Εσωτερικά ο Ναός διατηρεί ένα μέρος της παλιάς του τοιχογραφίας οι οποίες μαρτυρούν το αυστηρό πνεύμα του αγιογράφου.

Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που βρίσκεται εσωτερικά του υπερθύρου της δυτικής θύρας του παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους ναός και το παρεκκλήσιο αγιογραφήθηκαν το 1761 του ντόπιου Παπά – Ιωάννη.

Ο Ναός διαθέτει ξύλινη διακοσμημένη οροφή και παλιό επίχρυσο, ξυλόγλυπτο τέμπλο που διακοσμείται από εξαιρετικές δεσποτικές εικόνες και μικρογραφίες. Το τέμπλο αυτό είναι χαμηλό και ομαλό, ενώ το τέμπλο του προσαρμοσμένου στο ναό παρεκκλησίου του Αγ. Χαραλάμπους είναι σε ψηλό ανάγλυφο. 
Η σύγκριση των δύο τέμπλων, ναού και παρεκκλησίου, θα βοηθήσει τον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξη της εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, καθώς παρακολουθεί το ανάγλυφο να γίνεται τολμηρότερο και τον διάκοσμο πιο πλούσιο και πιο δυναμικό. 

Σε προσκυνητάρι του ναού υπάρχει η θαυματουργή εικόνα των Αγίων Αναργύρων με αργυρή επένδυση του 1797. Η χρονολογία αυτή βρίσκεται πάνω στη μεταλλική επένδυση της φορητής αυτής εικόνας. Από την επιγραφή αυτή πληροφορούμαστε ότι οι μεταλλοτεχνίτες που κατασκεύασαν το κάλυμμα, το Σεπτέμβριο του 1797 ήταν Χριστόδουλος, ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος από τις Καλαρρύτες Ιωαννίνων.Με την απόφαση ΥΑΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/21533/462/14-7-1987 - ΦΕΚ419/Β/10-8-1987 έχει χαρακτηριστεί ώς Ιστορικό διατηρητέο Μνημείο. 

Ο Ναός ανήκει σήμερα στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης και επί σειρά ετών χρησιμοποιήθηκε σαν Μητροπολιτικός Ναός, γιατί κοντά υπήρχε ένα κτίσμα, που χρησίμευε σαν κατοικία του Μητροπολίτη. 

Οι Άγιοι Ανάργυροι πανηγυρίζουν στις 1 Νοεμβρίου και πλήθος επισκεπτών από τις γύρω περιοχές συγκεντρώνονται για να προσκυνήσουν τους Αγίους αλλά και να θαυμάσουν την σπουδαία αρχιτεκτονική και το κάλλος της τοιχογραφικής διακόσμησης του Ναού.

τηλέφωνο: (+30) 24930 81751
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου