Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΕΚ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΓΙΑΣ.Αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Γενέσιον της Θεοτόκου, στην Κλεισούρα της Καστοριάς  όπου και ασκήτευσε η Αγία.


ΣΗΜΕΙΩΣΗΣτην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ)

Η Οσία Σοφία, η «ἀσκήτισσα τῆς Παναγιᾶς» όπως αποκαλείται, κοιμήθηκε εν Κύριο στις 6 Μαΐου 1974 ενώ στις 7 Ιουλίου 1981 γίνεται η πρώτη ανακομιδή των λειψάνων της, τα οποία ευωδιάζουν.

Στις 27 Μαΐου 1998 γίνεται η δεύτερη ανακομιδή των λειψάνων της τα οποία μεταφέρονται στο μοναστήρι από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.

Η Εκκλησία μας την ανακήρυξε Αγία το 2011 και την 1η Ιουλίου 2012 έγινε η επίσημη ανακήρυξή της ως Αγία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο, στην Καστοριά.

Γιορτάζει στις 6 Μαίου.Ακούστε το Απολυτίκιο της 
Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας.