Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Αποθησαυρίζονται στο Άγιο Βήμα του Καθολικού της Ιεράς Μονής Θεοβαδίστου όρους Σινά και αναβλύζει συνεχώς μύρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗΣτην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ)

Εικόνα του 17ου αιώνα με σκηνές του βίου της Αγ. Αικατερίνης.
Ιερά Μονή Θεοβαδίστου όρους Σινά 
Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου», και μαρτύρησε το 304.

Ήταν πολύ ευφυέστατη αλλά και φιλομαθής. 

Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε πολύ καλά τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής καθώς και λατινικής φιλολογίας αλλά και φιλοσοφίας. 

Γνώριζε τα έργα του Oμήρου, του λατίνου ποιητή Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη και Γαληνού των ιατρών. 

Επίσης του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Eυσέβιου των φιλοσόφων, του Iαννή και Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης αλλά και άλλων, ήταν όμως και πολύ άρτια καταρτισμένη στα δόγματα και τα πιστεύω της χριστιανικής πίστης.

Φορητή εικόνα Αγίας Αικατερίνης τέλος, 15ου - αρχές 16ου αιώνα
Mονή Σίμωνος Πέτρας, Αγιο όρος
Όταν επί Μαξεντίου (γιός του Mαξιμιανού) διεξαγόταν ανελέητος διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε.

Με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μοναδικός και ο Αληθινός Θεός. 

Για το λόγο όμως αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε αρχικά με διάφορες συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. 

Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε όμως την ανωτερότητά των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. 

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη. 

Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της και τελικά αποκεφαλίστηκε, ύστερα από διαταγή του έπαρχου.

Η μνήμη της Τιμάται στις 25 Νοεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ
ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ