Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ.

πηγή φωτογραφίας: leipsanothiki.blogspot.gr

Αποθησαυρίζεται μαζί με άλλα οστά του Αγίου στην Ιερά κοινοβιακή Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα Κατερίνης.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Όρθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Τοιχογραφία της Κοιμήσεως του οσίου Εφραίμ του Σύρου.
Βρίσκεται στην
τράπεζα της Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.
πηγή φωτογραφίας: 
leipsanothiki.blogspot.gr
Ο Όσιος Εφραίμ καταγόταν από την Ανατολή και γεννήθηκε στην πόλη Νίσιβη της Μεσοποταμίας πιθανώς το 308 ή και ενωρίτερα, από φτωχή οικογένεια και αρχικά ήτανε εργάτης. 

Άκμασε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου (324 - 337), Ιουλιανού του Παραβάτου (361 - 363) και των διαδόχων αυτού.

Από την μικρή του ηλικία διδάχθηκε την πίστη και την αρετή από τον Επίσκοπο της γενέτειράς του Ιάκωβο (309 - 364), ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο, αλλά ο Όσιος αρνήθηκε να λάβει μεγαλύτερο αξίωμα. 

Ακολούθησε πολύ νωρίς τον μοναχικό βίο και με το φωτισμό του Παρακλήτου έγραψε πάρα πολλά συγγράμματα πνευματικής και ηθικής οικοδομής. Για αυτό και θαυμάζεται για το πλήθος και το κάλλος των έργων του.

Γνώστης ακριβής όλων των δογματικών θεμάτων, ήξερε να καταπολεμά τις αιρέσεις και να υπερασπίζει με θαυμάσια σαφήνεια την Ορθοδοξία. 

Ήταν εκείνος που κατατρόπωσε σε διάλογο τον αιρετικό Απολλινάριο και οδήγησε πολλούς αιρετικούς να επιστρέψουν στην πατρώα ευσέβεια.

Όταν, διά της συνθήκης του 363, που υπέγραψε ο διάδοχος του Ιουλιανού του Παραβάτου, Ιοβιανός (363 - 364), η Νίσιβης παραδόθηκε στα Περσικά στρατεύματα, ο Όσιος Εφραίμ εγκατέλειψε την πατρίδα του και πήγε στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας, όπου ασκήτεψε σε παρακείμενο όρος και παράλληλα ίδρυσε Θεολογική Σχολή. 

Το 370 επισκέφθηκε τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και λίγο αργότερα τους Πατέρες και Ασκητές της Αιγύπτου.

Ο Όσιος Εφραίμ κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 373 και η Σύναξή του ετελείτο στο Μαρτύριο της Αγίας Ακυλίνας, στην περιοχή Φιλοξένου, κοντά στην αγορά.

Εορτάζει στις 28 Ιανουαρίου.


Aπολυτίκιο 
του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.