Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ.


Αποθησαυρίζεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου "Εις Κοπάνους" στα Γιάννενα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗΣτην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Μικρογραφία από τον κώδικα με τους Λόγους του Αγίου Γρηγορίου
του Θεολόγου με τον Αγ. Γρηγόριο ντυμένο με επισκοπικά άμφια
11ος - 12ος αι. μ.Χ. - Mονή Διονυσίου, Άγιον Όρος
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 στην Αριανζό, μία κωμόπολη της Καππαδοκίας, από τον Γρηγόριο, επίσκοπο Ναζιανζού και την Νόννα. 

Έχει δύο αδέρφια: τον Καισάρειο και την πασίγνωστη για την ευσέβειά της αδερφή Γοργονία.

Στη Ναζιανζό, διδάσκεται τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ τη μέση στη Καισάρεια, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μέγα Βασίλειο. 


Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και, τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. 

Οι σπουδές του διήρκεσαν 13 ολόκληρα χρόνια (από 17 έως 30 ετών).

Μετά τις σπουδές στην Αθήνα ο Γρηγόριος επιστρέφει στη πατρίδα του μονολότι του πρόσφεραν έδρα Καθηγητή Πανεπιστημίου.

Εκεί, ο πατέρας του, επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτονεί πρεσβύτερο, αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτιμά την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή.

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, τοιχογραφία 18ου αιώνα
 Mονή Σίμωνος Πέτρας, Άγιον Όρος.
Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επιστρέφει στην πατρίδα του και μπαίνει στην ενεργό δράση της Εκκλησίας.

Στα 43 του χρόνια ο Θεός τον ανύψωσε στο επισκοπικό αξίωμα. 

Έδρα του ορίστηκε η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε όμως λόγω των Αρειανών κατοίκων της.

Όμως, ο θάνατος έρχεται να πληγώσει τη ψυχή του, με αλλεπάλληλους θανάτους συγγενικών προσώπων.

Πρώτα του αδερφού του Καισαρείου, έπειτα της αδερφής του Γοργονίας, μετά του πατέρα του και, τέλος, της μητέρας του Νόννας. 


Μετά από αυτές τις θλίψεις, η θεία Πρόνοια τον φέρνει στην Κωνσταντινούπολη το 378, όπου εκεί υπερασπίζεται με έναν αποφασιστικό και καταπληκτικό τρόπο την Ορθοδοξία και χτυπά καίρια τους Αρειανούς, που είχαν πλημμυρίσει τότε την Κωνσταντινούπολη. Η κατάσταση ήτανε πολύ δύσκολη εκείνες τις στιγμές καθώς όλοι οι ναοί της Βασιλεύουσας ήτανε στα χέρια των αιρετικών. 


Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος,
Φορητή εικόνα του Αντρέι Ρουμπλιόβ, 1408.

πηγή φωτογραφίας: commons.wikimedia.org
Ομως ο Άγιος δεν απελπίζεται αλλά στηρίζεται στον Θεό.

Μετατρέπει ένα δωμάτιο στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν σε ναό και τον ονομάζει Αγία Αναστασία δείγμα ότι πίστευε ακράδαντα στην ανάσταση της Ορθόδοξης Πίστης μας.

Οι αγώνες του είναι δύσκολοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι. 


Οι αιρετικοί ανεβασμένοι επάνω στις σκεπές των γειτονικών σπιτιών του πετούνε πέτρες και έτσι ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος δοκιμάζεται πολύ. 

Στο ναό της Αγίας Αναστασίας εκφωνεί τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους που του έδωσαν δίκαια τον τίτλο του "Θεολόγου".

Μετά το σκληρό αυτό αγώνα, ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει σε Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως το 381 και η Β’ Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της.

Όμως μια μερίδα επισκόπων δυστυχώς τον αντιπολιτεύεται για ευτελή λόγους. 


Τότε ο Γρηγόριος, αηδιασμένος και απογοητευμένος, δηλώνει την παραίτησή του απο Πατριάρχης και αναχωρεί για την γενέτειρά του Αριανζό και εκεί τελειώνει με ειρήνη την ζωή του, το 390. 

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος άφησε πολύ μεγάλο αλλά και σημαντικό συγγραφικό έργο. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απο τα έργα του παρουσιάζουν τα φιλοσοφημένα 408 ποιήματά του και με περίπου 18.000 περίπου στίχους. 

Ο Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γνωστός και ως Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός  είναι ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα του Χριστιανισμού αλλά και από τους λαμπρότερους αθλητές της ορθόδοξης πίστης μας.

Η τίμια κάρα του φυλάσσεται σήμερα στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος ενώ το Ιερό Σκήνωμά του φυλάσσετε στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου στην Νέα Καρβάλη της Καβάλας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΗΝ ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ 
ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Απολυτίκιο 
Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Α