Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Αγιος Δημήτριος Αιανής Κοζάνης

πηγή φωτογραφίας: www.panoramio.comstelios.pas

Βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιόμετρων από το κέντρο της Αιανής στην κατεύθυνση προς το τεχνητό φράγμα του Ιλαρίωνα.

 

πηγή φωτογραφίας: www.panoramio.comstelios.pas
Ο Άγιος Δημήτριος χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είναι ρυθμού βασιλικής σε σχήμα τετράγωνο με διαστάσεις 6.75 Χ 6.30 μέτρων χωρίς την αψίδα. 

Στο εσωτερικό του ο ναός χωρίζεται με δύο τοίχους σε τρία κλίτη. Το μεσαίο κλίτος είναι το υψηλότερο και μεγαλύτερο με πλάτος 3.10 μέτρων ενώ τα άλλα δύο στα άκρα έχουν πλάτος 1.75 μέτρα το καθένα και επικοινωνούν με το μεσαίο με δύο ασύμμετρα τοξωτά ανοίγματα. Το εξωτερικό κεντρικό κλίτος είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες παραστάσεων από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και διαφόρων Αγίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοιχογραφίες αυτές έχουν γίνει σε δύο διαφορετικές εποχές.


πηγή φωτογραφιών: religioustourism.gr

πηγή φωτογραφιών: religioustourism.gr


Η είσοδος στον ναό, φωτογραφία: religioustourism.gr
Οι τοιχογραφίες του Ναού του Αγίου Δημητρίου που είναι εξαιρετικής τέχνης και σημαντικότητας προέρχονται από κάποιο τοπικό εργαστήριο αγιογραφίας και χρονολογούνται κατά τον 16ο αιώνα περίπου. 

Οι παλαιότερες τοιχογραφίες του Ναού, οι οποίες αποκαλύφθηκαν επειδή έπεσε το δεύτερο στρώμα που τις είχε προγενέστερα καλύψει, έγιναν περίπου κατά τα τέλη του 11ου αιώνα, την εποχή δηλαδή της ανεγέρσεως του ναού.

Το δεύτερο στρώμα των τοιχογραφιών χρονολογικά ανήκει στα τέλη του 15ου αιώνα. 

Το τέμπλο του ναού δεν έχει καμία ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία. 

Όμως, οι φορητές εικόνες που υπήρχαν σε αυτό ήτανε αρκετά σπουδαίες σε αξία και σημαντικότητα και έτσι παλαιότερα οι επίτροποι τις μετέφεραν στην εκκλησία της Παναγίας για λόγους ασφαλείας. 

Μία από αυτές μεταφέρθηκε το έτος 1960 στην πόλη της Κοζάνης και κοσμεί σήμερα την Συλλογή Βυζαντινών Εικόνων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.


Τηλέφωνο: (+30) 24610 25903, εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.


Πηγή: odysseus.culture.gr