Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

TO AKANΘΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

πηγή φωτογραφίας: leipsanothiki.blogspot.gr

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές, ο Ακάνθινος Στέφανος αγοράστηκε το 1238 από τον Λουδοβίκο Θ΄ ή Άγιο Λουδοβίκο (25 Απριλίου 1214 - 25 Αυγούστου 1270) που ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1226 - 1270) και σήμερα βρίσκεται στον Θησαυρό της Παναγίας των Παρισίων.

Ο ακάνθινος στέφανος του Χριστού που αποθησαυρίζεται
στην Παναγία των Παρισίων.
Η γυάλινη λειψανοθήκη 

επιτρέπει τη θέα προς τον ίδιο τον ακάνθινο στέφανο.
πηγή φωτογραφίας: leipsanothiki.blogspot.gr
ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού αποτελούνταν από τα εξής:

1) από βούρλα του γένους Juncus (το βούρλο είναι ποώδες αειθαλές υδρόφιλο φυτό με κυλινδρικό βλαστό και φύλλα μακρόστενα και συνήθως κυλινδρικά επίσης· τα άνθη του είναι μικρά, και από τα φύλλα του φτιάχνονται καλάθια).

2) από το αγκαθωτό θαμνόδεντρο Ziziphus spina-christi (είδος τζιτζιφιάς) της οικογένειας των ραμνιδών.

Η βοτανολογική εξέταση του ακάνθινου στέφανου της Παναγίας των Παρισίων, επιβεβαίωσε τα παραπάνω φυτά. Η εσωτερική διάμετρος του στέφανου είναι 21 εκ, ενώ το πάχος του είναι 1,5 εκ. Τα στελέχη των βούρλων συσσωματώνονται σε δέσμες των 14 ή 16 στελεχών που έχουν πάχος από 1 ως 1,5 χιλ. Υποστηρίζεται ότι οι Ρωμαίοι στρατιώτες τοποθέτησαν ή περιέπλεξαν τα κλαδιά με τα αγκάθια πάνω σε αυτό το στέφανι από βούρλα, ώστε να σχηματιστεί μία παρωδία στέμματος. Ως εκ τούτου, το στεφάνι από τα πλεγμένα στελέχη βούρλων χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την υποστήριξη των κλαδιών με τα αγκάθια.

Αυτό το στεφάνι φυλάσσεται σε μία γυάλινη λειψανοθήκη από κρύσταλλο που έχει τη μορφή κυκλικού στεφανιού.