Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

TO ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ.


Αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους και θεωρείται μάλιστα το μόνο γνωστό λείψανο του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ)


εικόνα με τον βίου του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητή
Ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 από πλούσιους και ευγενείς γονείς.

Πραγματοποίησε λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές αλλά και φιλοσοφικές σπουδές. 

Για τα πνευματικά καθώς και για τα διοικητικά του χαρίσματα προσλαμβάνεται ως αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου

Παραιτήθηκε όμως αρκετά γρήγορα για να μπορέσει να υπερασπισθεί τις αλήθειες της πίστεώς του από την αίρεση των Μονοθελητών

Έτσι γίνεται μοναχός και αρχίζει ένα σκληρό και ανελέητο αγώνα κατά των αιρετικών. 

Συνελήφθη όμως και προσήχθη στην Κωνσταντινούπολη από τον μονοφυσίτη αυτοκράτορα Κώνστα Β΄ με τις κατηγορίες της απείθειας σε αυτοκρατορικό διάταγμα, αλλά και της χριστιανικής αίρεσης. 

Θα δικαστεί και θα καταδικαστεί συνολικά τρεις φορές σε εξορία, αλλά την τρίτη φορά ο Όσιος μαζί και οι συνοδοί μαθητές του θα βασανιστεί φρικτά, θα του κοπεί η γλώσσα από τον φάρυγγα και επιπλέον θα ακρωτηριαστεί το δεξί χέρι. 


τοιχογραφία του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητή 
σε εκκλησία στην περιοχή Svaneti της Γεωργίας.
Το ακρωτηριασμένο του σώμα άντεξε με θαυματουργικό τρόπο τρία χρόνια στην υπηρεσία της υγείας της ψυχής και ήταν η πιο εύγλωττη μαρτυρία της πίστεως και της αφοσιώσεώς του στο Θεό.

Μετά από ολιγοήμερη ασθένεια αφήνει τη μακάρια του ψυχή στον τόπο της εξορίας του (Λαζική του Πόντου, στο φρούριο Σχίμαρις) το 662.

Το τίμιο λείψανό του ενταφιάσθηκε στη μονή του Αγίου Αρσενίου, στη χώρα των Λαζών και από τον τάφο του έβγαινε φως κάθε νύχτα και φώτιζε την περιοχή, γεγονός που πιστοποιούσε την αγιότητά του.

Η Ανακομιδή και μετάθεση του Λειψάνου του Οσίου Μάξιμου του Ομολογητή εορτάζεται στις 13 Αυγούστου, ενώ η μνήμη του επαναλαμβάνεται και στις 20 Σεπτεμβρίου.

Όμως αυτό το ακρωτηριασμένο χέρι του Οσίου, ενάντια σε όλες τις περιστάσεις, θα διασωθεί και ταξιδεύοντας διαμέσου των αιώνων και των ιστορικών μεταβολών θα "αναπαυτεί" από τον 12ο αιώνα και μετά στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους.

Θεωρείται μάλιστα και το μόνο γνωστό λείψανο του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού.

Ο  τάφος του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητή
κάτω από το Άγιο Βήμα ενός ναού αφιερωμένου
σε αυτόν στο Τσαγκέρι της Γεωργία
ς
Όμως μια παλιά γεωργιανή παράδοση αναφέρει ότι ο τάφος του Αγίου Μαξίμου διατηρήθηκε μέχρι σήμερα κάτω από το Άγιο Βήμα ενός ναού αφιερωμένου στον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή στο Τσαγκέρι της Γεωργίας.

Ο ναός του Αγ. Μαξίμου έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια ενός παλαιότερου ναού αφιερωμένου στον Αγ. Αρσένιο, όπου και είχαν ανακομιστεί τα λείψανά του μετά την κοίμησή του. Κατά την κομμουνιστική περίοδο ο ναός είχε εγκαταλειφθεί, η ανάμνηση του αγίου όμως έμεινε ζωντανή σε όλη την Γεωργία.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο τοπικός επίσκοπος Στέφανος (Kalaijshvili) το 2010 εγκαινίασε μία σειρά αρχαιολογικών ανασκαφών στον ναό. Οι έρευνες είχαν επικεφαλή τον Revaz Christian, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας.

Οι έρευνες έβγαλαν στην επιφάνεια στο πρώτο επίπεδο τα οστά τριών ατόμων και ενός ατόμου σε ένα δεύτερο επίπεδο.

Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι σ'έναν από τους σκελετούς έλειπε το δεξί χέρι ενώ στον λαιμό είχε ένα σοβαρό κτύπημα το οποίο ίσως να προκάλεσε και τον θάνατο και να προήλθε από το ξερίζωμα της γλώσσας, πρακτική πολύ συνηθισμένη στο Βυζάντιο.

Επίσης οι αρχαιολόγοι όρισαν ότι πρέπει να ήταν περίπου 83 ετών.

Οι ανθρωπολογικές έρευνες στην Γεωργία αλλά και στην Γαλλία και στην Ρωσία υποστηρίζουν ότι τα οστά του πρώτου επιπέδου ανήκουν στον Άγιο Μάξιμο και στους μαθητές του τον μοναχό Αναστάσιο και τον Αναστάσιο τον Αποκρισάριο, ενώ τα οστά του δευτέρου επιπέδου ανήκουν στον κτήτορα της μονής, Άγιο Αρσένιο.


Εορτάζει στις 21 Ιανουαρίου.Απολυτίκιο 
του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητή.