Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Επισκοπικός ναός Αγίου Δημητρίου, Χάνια Αυλωναρίου, Εύβοια.


Βρίσκεται στην περιοχή του οικισμού Χάνια Αυλωναρίου, στην πρωτεύουσα του Δήμου Αυλώνος της Εύβοιας. 


Είναι ένας τρισυπόστατος ναός με τρία κλίτη αφιερωμένα στην Αγία Θέκλα, τον Αγίο Ελευθέριο ή Αγιο Σεραφείμ ενώ το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και είναι ο παλαιότερος Ναός στην περιοχή που η κατασκευή του ανάγεται στον 11ο αιώνα.

Ο ναός είναι χτισμένος πάνω σε ερείπια ενός αρχαίου ναού της Αρτέμιδος και διακρίνονται τρεις οικοδομικές φάσεις που παρατηρούνται στο συγκεκριμένο μνημείο:


Η πρώτη προέρχεται από ένα παλαιοχριστιανικό κτίσμα και παρατηρείται στα ερείπια που φαίνονται στη κόγχη του Ιερού. Η δεύτερη φάση είναι ο νάρθηκας του σημερινού ναού, που στεγάζεται με οκτάπλευρο τρούλο.

Το κεντρικό κλίτος αφιερωμένο στον Αγιο Δημήτριο
Το κλίτος του Αγίου Ελευθερίου
Το κλίτος της Αγίας Θέκλας
Είσοδος προς το κλίτος του Αγίου Ελευθερίου
Είσοδος προς το κλίτος της Αγίας Θέκλας
Αριστερά τιμάται ο Αγιος Ελευθέριος ή Αγιος Σεραφείμ,
δεξιά η Αγία Θέκλα και στο κεντρικό κλίτος ο Αγιος Δημήτριος
Την τρίτη οικοδομική φάση του κτίσματος αποτελεί ο κύριος ναός ο οποίος ανήκει σύμφωνα με τον Αναστάσιο Ορλάνδο στον τύπο του σταυρεπίστεγου βυζαντινού Ναού τύπου Α1. 

Το Ιερό του Ναού διαθέτει ημιεξαγωνική κόγχη και ένα τρίλοβο παράθυρο.

Ο οικοδομικός συνδυασμός των δύο τελευταίων αυτών φάσεων συνιστά ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό στοιχείο στην ναοδομία της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ναός υπήρξε έδρα της «Επισκοπής Αυλώνος» και εμφανίζεται κατά την Ε’ Οικουμενική Σύνοδο του 553 μ.Χ. όπου έλαβε μέρος και ο επίσκοπος «Αυλώνος Σωτήρ».


Αγιος Προκόπιος
Η φιλοξενία του Αβραάμ. Σημαντική η φθορά δυστυχώς.
Μυστικός Δείπνος στην κόγχη του ιερού
Ο Παντοκράτορας στον τρούλο του πρόναου. 
Υποστηρίζουν ότι μοιάζει με τον Παντοκράτορα της Μονής Δαφνίου.
Οι Άγιοι Ανάργυροι στον πρόναο.

Απεικόνιση του Αγίου Δημητρίου στον πρόναο
Αξιοθαύμαστα και εντυπωσιακά στοιχεία του ναού αποτελούν οι επιβλητικές βυζαντινές τοιχογραφίες των οποίων ο δημιουργός μας είναι άγνωστος σήμερα.

Στον Κυρίως Ναό κυριαρχούν τοιχογραφίες από το Χριστολογικό Κύκλο ενώ σημαντικές είναι οι υπερφυσικές απεικονίσεις των Αρχαγγέλων στους τοίχους του κεντρικού κλίτους, η Ένθρονη Θεοτόκος, η Κοινωνία των Αποστόλων, οι Τέσσερις Ιεράρχες, η Ανάληψη, η Φιλοξενία του Αβραάμ κ.α.


Επίσης η περίτεχνη κεραμοπλαστική διακόσμηση του πρόπυλου και ο σημαντικότατος κεραμοπλαστικός διάκοσμος με ψευδοκουφικά στοιχεία της ανατολικής όψης που αποτελεί και ένα ιδιαίτερο στοιχείο για την χρονολόγηση του ναού.

Το Αυλωνάρι είναι χωριό το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Αλιβέρι και στην Κύμη του νομού Ευβοίας.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και είναι χτισμένο επάνω σε λόφο στην μέση μιας κοιλάδας. 

Εκτός από τον Βυζαντινό ναό του του Αγίου Δημητρίου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στην κορυφή του λόφου τον ναό του Αγίου Νικολάου, καθώς και τον μεσαιωνικό πύργο από την περίοδο της Ενετοκρατίας. 
Επίσης στο παλιό Αυλωνάρι τα γραφικά σοκάκια και τις παλιές πέτρινες βρύσες, το κάστρο Ποτήρι, οι νερόμυλοι στον ποταμό Κάναλη, ο παλιός ανεμόμυλος, η μονή Αγίου Χαραλάμπους που έχει χαρακτηριστεί ως ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το νεοκλασσικό σπίτι του Μόλαρη καθώς και τις υπέροχες παραλίες Μουρτερή, Κάλαμος, Κορασίδα και Καλάμι που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το χωριό.

Η απόσταση που το χωρίζει από την Χαλκίδα είναι 68 χιλιόμετρα, ενώ από την Αθήνα 133 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου