Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Παναγία η Κακαβιώτισσα, Λήμνος.Το ξωκκλήσι βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζεματά στην περιοχή Θάνος, περίπου 4 χιλιόμετρα από τη Μύρινα

 


Κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού,  είναι γνωστό από το 1305,  έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στο ξωκκλήσι για να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων.

Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, θέση που πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες στη βυζαντινή περίοδο.  Η Παναγιά, ονομάστηκε Κακαβιώτισσα από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται το ξωκλήσι και πρόκειται για τη μοναδική παγκοσμίως δίχως σκεπή εκκλησία,  η οποία είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά.
Δεν είναι ακριβώς σπηλιά αλλά μια εσοχή που σχηματίζουν τα βράχια. Κάτω από το βραχώδες αυτό μπαλκόνι ασκητές ήδη από τα 1305 επέλεξαν το τόπο του Κάκαβου, για να ασκητέψουν και να δοξολογήσουν την Παναγία. Έχτισαν το ναΐσκο για να λειτουργούνται οι μοναχοί, που ασκήτευαν στις γύρω σπηλιές του βουνού.

Κάποτε οι μοναχοί πέθαναν, καινούργιοι ασκητές δεν ήρθαν και ο τελευταίος που έμεινε, αποφάσισε, να εγκαταλείψει τη Λήμνο και να πάει στο Άγιο Όρος. Πριν φύγει για το όρος, βρήκε ένα Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή, από το Κοντιά, που' χε τη μάντρα του εκεί κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον».Ο μοναχός ζήτησε από το βοσκό να ανεβάζει την εικόνα στο ναό κάθε Λαμπροτρίτη για να λειτουργείται.

Έπειτα ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του, το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος. 

To μετόχι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας βρίσκεται κοντά στο ερειπωμένο πια χωριό Ζεματά ή Ζυματά στη περιοχή του Κοντιά, 4 μόλις χιλιόμετρα από τη Μύρινα. 

Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι ένα από τα πολλά παλαιά αγιορείτικα μετόχια της Λήμνου. 

Το μετόχι είναι γνωστό ήδη από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας. Μοναχοί τότε από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή της Μεγίστης Λαύρας, εγκαταστάθηκαν στη σπηλιά, για να προστατευθούν από τις επιδρομές των Τούρκων. 

Η σπηλιά βρίσκεται σε ιδανική θέση για ερημίτες. Ακόμα και σήμερα σε μια διπλανή μικρή σπηλιά συναντάμε ίχνη ανθρώπων, που πηγαίνουν στη σπηλιά, για να απομονωθούν και να προσευχηθούν. 

Υπάρχουν κονσέρβες, πνευματικά χριστιανικά βιβλία και στρωσίδια. 

Το ξωκκλήσι λειτουργείται κάθε Λαμπροτρίτη, οπότε και μεταφέρεται σ' αυτό η εικόνα της Παναγίας Κακαβιώτισσας, την οποία διατηρεί μια οικογένεια στον Κοντιά. 

Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα δόθηκε από τον τελευταίο μοναχό του μετοχίου σε κάποιον ξωμάχο, απόγονοι του οποίου είναι η συγκεκριμένη οικογένεια.


Διαδρομή

Με αφετηρία την πόλη της Μύρινας, κινείστε νοτιοανατολικά ακολουθώντας την κεντρική έξοδο της πόλης προς Πλατύ. Στον κόμβο του περιφερειακού δρόμου της Μύρινας, στρίβετε αριστερά. Αφού συνεχίσετε για ένα χιλιόμετρο, στρίβετε δεξιά στον καλής ποιότητας χωματόδρομο. Στο σημείο αυτό, υπάρχει πινακίδα που κατευθύνει στην Παναγία Κακαβιώτισσα. 

Η κίνηση σας στο χωματόδρομο θα συνεχιστεί για τα επόμενα 2,5 χιλιόμετρα. Δεξιά στο δρόμο θα συναντήσετε ένα ανοιχτό σημείο όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι το οποίο θα σας οδηγήσει στην κορυφή του βουνού Κάκαβου, στο πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μία βραχώδης σπηλιά. 

Το σημείο ανάπαυσης στο μονοπάτι προς το εκκλησάκι,
 με εντυπωσιακή θέα προς τον κόλπο του Μούδρου
Αν και ανηφορική, επειδή έχει μήκος μόλις 1300 μέτρων, είναι μία διαδρομή που δεν δημιουργεί δυσκολίες. Τα πρώτα μέτρα του μονοπατιού, είναι έντονα ανηφορικά, ενώ σε αρκετά σημεία υπάρχουν διαμορφωμένα σκαλοπάτια. Όσο ανεβαίνετε, οι εικόνες γίνονται όλο και πιο ενδιαφέρουσες. Μετά από τα πρώτα 400 περίπου μέτρα περπατήματος, το έδαφος γίνεται επίπεδο και η κίνηση είναι πολύ πιο εύκολη. 

Εκεί θα συναντήσετε ένα σημείο ανάπαυσης, με εντυπωσιακή θέα προς τον κόλπο του Μούδρου. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να φτάσετε σε αυτό το σημείο με μέτριο περπάτημα είναι 17 περίπου λεπτά. Αφού πάρετε μία ανάσα, συνεχίζετε ανάμεσα σε χαμηλή βλάστηση και ηφαιστειογενή πετρώματα, με ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς. Σε περίπου 10 λεπτά και αφού ανεβείτε αρκετά σκαλοπάτια φτάνετε στην κορυφή του βράχου μπροστά στο ξωκκλήσι.