Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Παναγία η Καβουράδαινα, Ξηρόκαμπος Λέρου.


Βρίσκεται στον Ξηρόκαμπο της Λέρου,  χτισμένο πάνω στα βράχια της ακτής, σε θέση όπου κατά την παράδοση, ένας ψαράς που έψαχνε για καβούρια, βρήκε μέσα σε μια σχισμή στα βράχια, την εικόνα της Παναγίας.




Σύμφωνα όμως με μία άλλη παράδοση κάποιος ψαράς καθώς μάζευε διάφορά κοχύλια από τα βράχια της περιοχής, δαγκώθηκε από έναν κάβουρα. 

Ξαφνιασμένος, εκείνη τη στιγμή γυρνάει και βλέπει σε μια σχισμή στα βράχια την εικόνα της Παναγίας.

Αμέσως προσευχήθηκε στην Παναγία και η πληγή του έκλεισε. 

Βλέποντας το θαύμα πήρε την εικόνα εκείνη της Παναγίας και με πολύ μεγάλη ευλάβεια την μετέφερε στην εκκλησία διηγούμενος βουρκωμένος, στους συμπατριώτες του το θαυμαστό αυτό γεγονός. 

Το ίδιο βράδυ είδε και ένα όνειρο με μια μαυροφορεμένη γυναίκα να του εμφανίζεται και να του λέει: «να πάς και να με ξαναβάλεις στο ίδιο σημείο που με βρήκες»

Την άλλη μέρα το πρωί μετά από έρευνες ξαναβρέθηκε η εικόνα στο ίδιο σημείο των βράχων, που ήταν και την προηγούμενη ημέρα ενώ μετά από αυτά τα συμβάντα αποφασίστηκε να χτιστεί μια μικρή εκκλησία στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα, στα βράχια όπως και έγινε.




Μία άλλη εικασία είναι ότι το εκκλησάκι φτιάχτηκε στα 1796 από Λεριούς μαστόρους κατά παραγγελία ενός ψαρά από την Κάλυμνο.

Ψαρεύοντας καβούρια με καμάκι ο Καλύμνιος ανέσυρε μια σανίδα γεμάτη καβουρομάνες και οστρακοειδή και όταν την καθάρισε είδε ότι επάνω της ήταν ζωγραφισμένη η εικόνα της Παναγίας. 

Την ονόμασε "Παναγία Καβουράδαινα" και την τοποθέτησε στο εικονοστάσιο του σπιτιού του στην Κάλυμνο. 

Την ίδια νύχτα όμως, στον ύπνο του εμφανίσθηκε μια μαυροφορεμένη γυναίκα και του είπε σε αυστηρό τόνο: «Πήγαινέ με πίσω και χτίσε το σπιτάκι μου»

Την επόμενη μέρα πήγε και έβαλε μαστόρους να χτίσουν μια μικρή εκκλησία κοντά στο σημείο που βρήκε την εικόνα, όμως η Παναγία ξαναεμφανίσθηκε στον ύπνο του τρεις ημέρες μετά. 

Ο ψαράς αναγκάσθηκε να επιστρέψει στη Λέρο, είδε το εκκλησάκι γκρεμισμένο και την εικόνα στον ίδιο βράχο που τη βρήκε, έτσι υπακούοντας στις εντολές Της, έχτισε ξανά το εκκλησάκι στο ακριβές σημείο της ανεύρεσης.

Για να βρείτε το εκκλησάκι ακολουθείτε τον παραλιακό δρόμο μέχρι το καμπαναριό και παίρνετε το κλιμακωτό μονοπάτι που οδηγεί στο κατώφλι του.  

Η παλιά εικόνα σήμερα βρίσκεται στο εκκλησιαστικό μουσείο στο Κάστρο της Λέρου και η Παναγιά η Καβουράδαινα γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.


Δείτε το βίντεο