Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Η ΔΕΞΙΑ ΚΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.


Φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, τον μοναδικό ναό αφιερωμένο στον Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιάκονο Αγιο Στέφανο, στην Αττική.

ΣΗΜΕΙΩΣΗΣτην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ)

 
Ο Λιθοβολισμός του Αγίου Στεφάνου. 
Τοιχογραφία του 1547 στην Μονή Διονυσίου 
Αγίου Όρους, έργο του Τζώρτζη Φουκά
Το άφθαρτο αυτό Ιερό Λείψανο του Αγίου (δεξιά κνήμη) μεταφέρθηκε από την Σαφράμπολη της Παφλαγονίας και φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα εντός του Ναού.

Ο Ιερός Ναός Αγίου του Αγίου Στεφάνου στη Σαφράμπολη της Νέας Ιωνίας αποτελεί αντίγραφο του Ιερού Ναού Θεοδωρουπόλεως της Μικράς Ασίας. 

Οι πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, έφεραν την δεξιά κνήμη, του Αγίου Στεφάνου και την εναπέθεσαν στο νέο Ναό που ανήγειραν στη Νέα Σαφράμπολη της Νέας Ιωνίας, βάσει του σχεδίου του Ναού του Αγίου Στεφάνου της πατρίδας τους.

Πότε και που γεννήθηκε ο πρωτομάρτυρας Στέφανος, δε γίνεται γνωστό μέσα από τις Πράξεις των Αποστόλων και η πρώτη αναφορά που γίνεται προς το πρόσωπό του είναι κατά την εκλογή των διακόνων (Πράξεις 6, 1-7).

Σύμφωνα με την Αγιογραφική περιγραφή, εξ αιτίας της αύξησης των μαθητών, οι Ελληνόφωνοι πιστοί άρχισαν να διαμαρτύρονται πως οι χήρες τους δε δέχονταν την αρμόζουσα προσοχή κατά τη διανομή των τροφίμων, έτσι οι Απόστολοι σύναξαν όλους τους μαθητές, με σκοπό να εκλέξουν ανάμεσά τους επτά βοηθούς, ώστε να πραγματοποιούν το έργο της διανομής. Ένας από τους εκλεγέντες ήταν και ο Στέφανος

Αν και κουραστική η ευθύνη του επιστάτη για τόσους αδερφούς παρ’ όλα αυτά ο Στέφανος έβρισκε καιρό και δύναμη για να κηρύττει το Ευαγγέλιο του Χριστού και όπως αναφέρει η Αγία Γραφή: «Στέφανος πλήρης πίστεως καὶ δυνάμεως ἐποίει τέρατα καὶ σημεῖα μεγάλα ἐν τῷ λαῷ»(Πραξ. Αποστόλων, στ΄8-15, ζ΄1-60)

Η δεξιά Κνήμη του Αγίου Στεφάνου
Δηλαδή ο Στέφανος, που ήτανε γεμάτος με πίστη στον Θεό καθώς και με το χάρισμα της ευγλωττίας πολύ δυνατό, έκανε μεταξύ του λαού μεγάλα θαύματα, που προκαλούσαν κατάπληξη και αποδείκνυαν όμως έτσι την αλήθεια του χριστιανικού κηρύγματος.

Ο Στέφανος είχε αφιερώσει όλη την ζωή του στο κήρυγμα του Ευαγγελίου αλλά και στη φιλανθρωπική δράση. 


Για τη προσφορά και τις αρετές του τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας και με το χάρισμα αυτό θεράπευε ασθενείς και αποδείκνυε τη δύναμη του Χριστού ενώ με τη βαθιά θεολογική του κατάρτιση ανέτρεπε εύκολα τις κακοδοξίες των Ιουδαίων για το έργο του Χριστού, προκαλώντας την οργή και το φθόνο τους. 

Ο Πρωτομάρτυρας Στέφανος 
Εικόνα βυζαντινή του 13ου αιώνα στην Ιερά Μονή 
Αγίας Αικατερίνης, στο Σινά (Αίγυπτος).
Οι Ιουδαίοι ήταν προκατειλημμένοι και εξαπέλυσαν συκοφάντες ανάμεσα στο λαό, οι οποίοι διέδιδαν ότι άκουσαν το Στέφανο να βλασφημεί τον Μωϋσή και τον Θεό ενώ με αφορμή τις συκοφαντίες, που οι ίδιοι είχαν σπείρει, άρπαξαν με μίσος το Στέφανο και τον οδήγησαν μπροστά στο Συνέδριο, τάχα για να απολογηθεί. 

Η απολογία του Στεφάνου υπήρξε πρότυπο τόλμης αλλά και θάρρους, χωρίς να φοβηθεί καθόλου, εξαπέλυσε λόγια - κεραυνούς εναντίον των Ιουδαίων, από υπόδικος, ορθώθηκε θυελλώδης ελεγκτής και κατήγορος και τότε ακράτητοι από το μίσος οι Ιουδαίοι, τον έσυραν έξω από την πόλη, όπου τον θανάτωσαν με λιθοβολισμό. 

Εκεί φάνηκε και η μεγάλη συγχωρητικότητα του Στεφάνου προς τους εχθρούς του με τη φράση του,«Κύριε, μὴ στήσης αὐτοῖς τὴν ἁμαρτίαν ταύτην».

Ο Άγιος Στέφανος δεν αναφέρεται σε κάποιο άλλο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, το ίδιο συμβαίνει και στους Αποστολικούς Πατέρες και τους Απολογητές ενώ την πρώτη μαρτυρία του τη βρίσκουμε στην αίρεση των Νικολαϊτών, οι οποίοι τον θεωρούσαν ως προστάτη Άγιό τους. 

Ο Ειρηναίος της Λυών αναφέρει ότι ήταν ο πρωτοδιάκονος και κλήθηκε από τους Αποστόλους να διδάσκει το θείο νόμο, φτάνοντας τελικά στην τελείωση μέσω του μαρτυρίου ενώ ο Τερτυλλιανός επίσης αναφέρει τον Στέφανο, τοποθετώντας τον δίπλα στον προφήτη Ησαΐα. 

Το Μαρτύριο του Αγίου Στεφάνου. 
Μικρογραφία του 985 στο Μηνολόγιο του Βασίλειου Β '. 
Βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη του Βατικανού.
Αργότερα ο Εφραίμ ο Σύρος σε ένα εξηγητικό του έργο πάνω στις Πράξεις, μας αναφέρει για πρώτη φορά εξωγραφική πληροφορία καθώς μας αναφέρει πως ήταν στενός φίλος του Γαμαλιήλ

Από τον 4ο αιώνα και μετά έχουμε αρκετές αναφορές, όπως από το Δίδυμο Τυφλό, τον Γρηγόριο Νύσσης, τον Αστέριο Αμασείας και κατά τον 5ο έχουμε επίσης τον Ησύχιο Ιερουσαλήμ, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο κ.α., επιπρόσθετες όμως εξωγραφικές μαρτυρίες δε βρίσκονται σε όλους αυτούς πατέρες. 

Προφανώς, η καταστροφή της Ιερουσαλήμ (132 - 135) για δεύτερη φορά, δεν επέτρεψε να διασωθούν προφορικές παραδόσεις, ο Αυγουστίνος πάντως σε μερικές ομιλίες του αναφέρει πολλά θαύματα από τον Άγιο Στέφανο, μέσω των λειψάνων του και κατά την παράδοση το λειψανό του μεταφέρθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο στην Κωνσταντινούπολη.

Η μνήμη του Αγίου Στεφάνου εορτάζεται στις 27 Δεκεμβρίου, η εύρεσις των λειψάνων του στις 15 Σεπτεμβρίου και η ανακομιδή των λειψάνων του στις 2 Αυγούστου.

Τηλέφωνο Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου: (+30) 21 0279 1379


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

ΑΠΟΤΜΗΜΑ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)