Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας, Μουζάκι Καρδίτσας.

πηγή φωτογραφίας: wikimapia.org

Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, σε μία πανέμορφη τοποθεσία των Αγράφων στο όρος Οξυά, με θέα τα βουνά Τύμπανο και Καραβούλια, νοτιοδυτικά της κοινότητας Δρακότρυπας και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Αγράφων. πηγή φωτογραφίας: karditsas.blogspot.com
Στη θέση όπου υπάρχει σήμερα η Μονή ήταν κτισμένο παλαιότερα ένα μικρό και φτωχό μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Προκόπιο ή την Αγία Τριάδα, το οποίο όμως κάηκε.

Αυτό μας το πληροφορεί μία σχετική επιγραφή που αναγράφεται σε μία φορητή εικόνα της Αγίας Τριάδος, η οποία φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο της Ιερής Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος.

Η σημερινή Μονή είναι κτίσμα του 1758, όπως πληροφορούμαστε από σχετική επιγραφή που υπάρχει επάνω από τη θύρα του Ναού. Τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία για την μονή είναι περιορισμένα και προέρχονται κυρίως από ένα πατριαρχικό σιγίλιο του 1743, που την καθιστά σταυροπηγιακή.

πηγή φωτογραφίας: www.karditsa-net.gr
πηγή φωτογραφίας: www.imthf.gr


Σύμφωνα με αυτό το σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχου Παϊσίου Β’, υπήρξε Σταυροπηγιακή Μονή και Ανεγέρθηκε επί Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου Μακαρίου και Ηγουμένου Ιωσήφ Ιερομονάχου «και της συνοδείας αυτού». 

Το Καθολικό είναι περικαλλής Ναός αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα, αθωνικού τύπου, σύνθετος τετρακιόνιος σταυροειδής με χορούς, με νάρθηκα - λιτή στη δυτική πλευρά του. Η μόνη αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι η ανατολική κεραία του σταυρού προχωρά και εφάπτεται της κόγχης του Ιερού. 

πηγή φωτογραφίας: odysseus.culture.gr
Εντός του Νάρθηκα του Καθολικού και επάνω από τη θύρα υπάρχει η εξής επιγραφή: «Υμίν δέδοται η των ουρανών βασιλεία, δείξατε ημίν τα καλά έργα και απολαύσετε τον μισθόν»

Για την μετέπειτα ιστορία της μονής Αγίας Τριάδος στην Δρακότρυπα δεν υπάρχουν δυστυχώς άλλες πληροφορίες εκτός από μία επιστολή των μοναχών της Μονής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κατά το 1797, με την οποία επιστολή ζητούσανε την προστασία του ως προς τη έντονη διαμάχη τους που είχανε εκείνο το διάστημα με ορισμένους ντόπιους αλλά και τις οικονομικές αυθαιρεσίες των Τούρκων σπαχήδων.


Τοιχογραφία στο ιερό βήμα: η Πλατυτέρα
πηγή φωτογραφίας:
 odysseus.culture.gr
Η αγιογράφησή του Καθολικού της Μονής της Δρακότρυπας έγινε το 1758 από τον ζωγράφο αλλά και ιερέα Θεόδωρο Ουρία ο οποίος καταγότανε από την Αγιά της Λάρισας. 

Σύμφωνα όμως με τις πιο πρόσφατες απόψεις των διαφόρων μελετητών της Μονής, στην επιγραφή του μνημείου αυτού ο μητροπολίτης της Θεσσαλιώτιδος και των Φαναριοφαρσάλων κ.κ Ιεζεκιήλ διάβασε λανθασμένα όμως το προσωνύμιο «Ουρίας» αντί του «ιερεύς», με το οποίο ο Θεόδωρος συναντάται και στην επιγραφή του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου Λεύκης, επίσης στο Νομό Καρδίτσας.  Την εκτίμηση του μητροπολίτη Ιεζεκιήλ αποδέχθηκαν ο Αναστάσιος Ορλάνδος και ο Μ. Χατζηδάκης, οι οποίοι στα σχετικά άρθρα τους αναφέρουν τον ζωγράφο ως «Θεόδωρο Ουρία». 

Τοιχογραφίες στη νότια καμάρα του νάρθηκα
πηγή φωτογραφίας:
 odysseus.culture.gr
Ο Θεόδωρος, χωρίς το προσωνύμιο Ουρίας αλλά με το δηλωτικό της καταγωγής του, υπογράφει και μία εικόνα του τέμπλου στο καθολικό της μονής Σπηλιάς στα Κουμπουριανά. 

Στον ίδιο ζωγράφο μπορούν να αποδοθούν, ακόμη, ο διάκοσμος του ναού του Αγίου Γεωργίου Αγιάς, του ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, επίσης στην Αγιά, και του παρεκκλησίου της μονής Αγίου Αντωνίου στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας. Το 1743, η Μονή ανακηρύχθηκε από τον πατριάρχη Παΐσιο Β' σταυροπηγιακή με σιγίλιο, που αποτελεί και την πρώτη γραπτή μαρτυρία για το μοναστήρι (σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι).

πηγή φωτογραφίας: www.imthf.gr
πηγή φωτογραφίας: www.imthf.gr
Η Κοίμηση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
πηγή φωτογραφίας: www.imthf.gr
πηγή φωτογραφίας: www.imthf.gr

πηγή φωτογραφίας: odysseus.culture.gr
Το υπερυψωμένο ξυλόγλυπτο εντυπωσιακό τέμπλο φέρει την χρονολογία ΑΨΜΑ (1744). 

Στη βόρεια πτέρυγα της Μονής υπήρχε μεγάλη βιβλιοθήκη. 

Σήμερα ελάχιστα από τα πολλά της βιβλία φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του συλλόγου «Ανάπλαση» Δρακότρυπας. 

Η Μονή της Δρακότρυπας είχε σημαντική εθνική συμβολή κατά την Τουρκοκρατία. Υπήρξε καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές του 1821, όπως του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Κατά την παράδοση, όταν την επισκέφθηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, οι μοναχοί δεν τον δέχθηκαν, επειδή ίσως προέτρεπε τους κατοίκους της Δρακότρυπας, που κατασκεύαζαν σπαθιά, να τα πουλάνε μόνο στους Έλληνες. 

Ο Άγιος τότε τους καταράσθηκε λέγοντας: «να βουλιάζετε, δεν αξίζετε να ζήσετε». Έτσι, σε αυτό το γεγονός αποδίδονται οι διάφορες κατολισθήσεις που υπέστη κατά καιρούς το χωριό. 

Η μονή χαρακτηρίστηκε ιστορικό - διατηρητέο μνημείο με την 4702/13-6-1967 Υπουργική απόφαση και τα τελευταία χρόνια με τις γενναιόδωρες προσφορές και τη φροντίδα των κατοίκων του χωριού χτίστηκαν βοηθητικά οικήματα στα οποία διαμένουν μοναχές υπό την γερόντισσα Ευφημία.

Πανηγυρίζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Τηλέφωνο Μονής: (+30) 24450 61502