Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ



Η Τιμία κάρα της Αγίας Υπομονής κατά κόσμον Ελένης Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι Κορινθίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗΣτην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ)

Τοιχογραφία της Αγίας Υπομονής στην Ιερά Μονή 
του Οσίου Παταπίου
Η Ελένη Δραγάση-Παλαιολόγου ή Αγία Υπομονή (1372 - 23 Μαρτίου 1450) ήταν κόρη του Σέρβου δεσπότη Κωνσταντίνου Δραγάση, 5ου απογόνου του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου

Έγινε αυτοκράτειρα, σε ηλικία 19 ετών, του Βυζαντίου ως σύζυγος του Mανουήλ Β’ Παλαιολόγου στα τέλη του 1390.

Είχε 8 παιδιά έξι αγόρια και δυο κορίτσια, που έχασε σε μικρή ηλικία. 

Από τα αγόρια, τα δύο ανέβηκαν στον αυτοκρατορικό θρόνο, πρώτος ο Ιωάννης Η΄ και δεύτερος ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ ο Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. 

Τα υπόλοιπα παιδιά τους, ο Θεόδωρος, ο Δημήτριος και ο Θωμάς διετέλεσαν δεσπότες του Μυστρά και ο Ανδρόνικος της Θεσσαλονίκης. 

Ως αυτοκράτειρα, κατά τον φιλόσοφο Πλήθωνα (Γεώργιο Γεμιστό), διακρινόταν για τη σωφροσύνη της και την δικαιοσύνη της ενώ ο αυτοκράτορας σύζυγός της έγινε αργότερα μοναχός με το όνομα Ματθαίος και μετά το θάνατό του έγινε και η ίδια μοναχή στο μοναστήρι της Κυρά - Μάρθας.

Μικρογραφία που αναπαριστά τον Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγο, την 
σύζυγό του, αυτοκράτειρα Ελένη, μετέπειτα Αγία Υπομονή, και 
τρία από τα παιδιά τους: Ιωάννη, Θεόδωρο και Ανδρόνικο

Ήτανε μια μοναχή σαν όλες τις άλλες.

Ακόμη και αν ήταν αυτοκράτειρα, έκανε όλα τα διακονήματα στο μοναστήρι.

Η Αγία Υπομονή βοήθησε να ιδρυθεί ένας οίκος ευγηρίας, με το όνομα "Η ελπίδα των απελπισμένων", στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστή της Πέτρας όπου φυλασσόταν και το σκήνωμα του Οσίου Παταπίου.

Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης συνέβη κατά τη στιγμή που εκείνη αλλά και ο σύζυγός της είχαν εξοριστεί (1390 – 1392). 

Η Αγία Υπομονή πέθανε στις 13 Μαρτίου του 1450, 3 χρόνια πριν η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα του Βυζαντίου, πέσει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, έπειτα από μία μακρά πολιορκία και στην πτώση της Κωνσταντινούπολης ο αυτοκράτορας γιος της, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, πέθανε ηρωικά με αυταπάρνηση και μαχόμενος στη μάχη. 

Η Αγία Υπομονή τάφηκε στη μονή του Παντοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη και εκεί ετάφησαν ο αυτοκράτορας σύζυγός της αλλά και 3 από τα παιδιά τους, εκ των οποίων τα 2 ήτανε μοναχοί.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, ο Αγγελής Νοταράς, συγγενής του αυτοκράτορα (ανιψιός της Αγίας Υπομονής) μετέφερε στο βουνό Γεράνεια στη Νότια Ελλάδα που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και έκρυψε εκεί το άγιο λείψανο του Αγίου Παταπίου, σε μια σπηλιά. 

Η σπηλιά αυτή είναι κοντά στην πόλη Θέρμαι (το σημερινό Λουτράκι) που ήτανε ήδη ένα πολύ σημαντικό ασκητήριο του μοναχισμού από τον 11ο αιώνα. 

Στο σπήλαιο επίσης αυτό βρέθηκε και η Βυζαντινή αγιογραφία της Αγίας Υπομονής καθώς και η Τιμία Κάρα της ενώ το 1952, στην σπηλιά, χτίστηκε από τον γέροντα Νεκτάριο Μαρμαρινό το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου όπου και φυλάσσεται σήμερα η σεπτή κάρα της Αγίας Υπομονής. 

Η εκκλησία μας Τιμά την μνήμη της Αγίας Υπομονής στις 29 Μαΐου καθώς και στις 13 Μαρτίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου