Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Βουρνικάς Λευκάδα

πηγή φωτογραφίας: www.imli.gr

Τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το χωριό Βουρνικά πάνω από τον κόλπο της Βασιλικής, σε ένα γαλήνιο και καταπράσινο τοπίο στη θέση Ροδάκι, βρίσκεται η ανενεργή δυστυχώς σήμερα Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.


πηγή φωτογραφίας: www.1654.gr
Το Καθολικό της μονής είναι κτισμένο ή μάλλον ανακαινίσθηκε το 1654 από τον ιερομόναχο Μητροφάνη Χαμοσφακίδη πάνω στο δάπεδο μεγάλου Δωρικού Ναού αφιερωμένου πιθανότατα στη Θεά της γονιμότητας Δήμητρα και γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα το μοναστήρι περιήλθε ως μετόχι στη Μονή Ασωμάτου Μιχαήλ Βαυκερής. 

Η παράδοση αυτή, της θεάς της γονιμότητας, είναι ζωντανή μέχρι τις ημέρες μας αφού πολλοί πιστοί έρχονται στον Άγιο προκειμένου να αποκτήσουν την ευλογία του, δηλαδή αρσενικό τέκνο. Η Μονή αυτή υπήρξε ένα ζωντανό κέντρο της ορθοδοξίας μας, καθώς και οικονομικής, πολιτιστικής αλλά και πνευματικής προσφοράς.
πηγή φωτογραφίας: www.1654.gr
Στο εσωτερικό του καθολικού υπάρχουν αξιόλογες αγιογραφίες κυρίως μέσα στο χώρο του ιερού. Συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν πρόσφατα και σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Η Αγία τράπεζα βρίσκεται πάνω σε κιονόκρανο από το ναό του 5ου ή 6ου π.Χ. αιώνα που προϋπήρχε εκεί. Ομοίως και η Ιερά Πρόθεση στηρίζεται σε παρόμοιο κιονόκρανο του προχριστιανικού ναού. 

Ένας χαμηλός τοίχος χωρίζει τον κυρίως ναό από το νάρθηκα και δίνει την αίσθηση της αρχαιότητος του χώρου. Οι τοίχοι είναι χτισμένοι με υλικό από τον αρχαίο ναό. Διακρίνονται οι σφόνδυλοι από τους αρχαίους κίονες. Εσωτερικά στις πέτρες των τοίχων υπάρχουν δείγματα προαλφαβητικής γραφής. Ακόμη μέσα στους τοίχους είναι εντοιχισμένα πήλινα αντηχεία, τα οποία δημιουργούν άριστο ηχητικό αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα.Κάτω από τα θεμέλια και στον αύλειο χώρο του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, στη θέση Ροδάκι του χωρίου Βουρνικά, διατηρούνται αποσπασματικά τα θεμέλια ενός μεγάλου δωρικού ναού. Ο Νταίρπφελντ που τον ανέσκαψε, θεώρησε ότι πρόκειται για έναν περίπτερο ναό με σηκό και πρόναο, διαστάσεων 32.70 χ 17.20 μέτρων. 

Στους τοίχους της εκκλησίας είναι εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαίο ναό, ενώ ένα δωρικό κιονόκρανο του 6ου αιώνα π.Χ., πάνω σε μικρή ιωνική βάση, χρησιμοποιείται ως Αγία Τράπεζα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το άγνωστης θεότητας ιερό φαίνεται πως λειτουργούσε έως τα ρωμαϊκά χρόνια.


πηγή φωτογραφίας: www.1654.gr


Η περιοχή έχει καταπληκτική θέα απ' όπου φαίνονται τα γύρω χωριά, ο Βουρνικάς, η Βασιλική, το Μαραντοχώρι, η Κοντάραινα, ο Σύβρος, ο Άγιος Ηλίας, ο Άγιος Πέτρος, ο ανεμόμυλος, ο όρμος Σκίδι, και οι καταπράσινες κορυφές των γύρω λόφων και βουνών. Γύρω από την Ιερά Μονή υπάρχουν πλατώματα και δεσπόζουν υπεραιωνόβιες βαλανιδιές οι οποίες προσδίδουν μια ξεχωριστή μαγεία στο τοπίο. 

Η θέση της Μονής είναι τέτοια που δεσπόζει σε όλη την ευρύτερη περιοχή της νοτίου Λευκάδος. Έχει πανοραμική θέα προς όλα τα γύρω χωριά και τους γραφικούς κολπίσκους και τις δαντελένιες ακτές του Δήμου Απολλωνίων. Γύρω από τα τείχη της Ιερής Μονής σε ένα μεγάλο πλάτωμα υπάρχουν υπεραιωνόβιες βελανιδιές και ρουπάκια, όπου φιλοξενούνται συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο χώρος δημιουργεί εσωτερικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη έντονου θρησκευτικού συναισθήματος. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η Μονή δέχεται πολλούς επισκέπτες από διαφορετικά έθνη και δόγματα.
Ο ναός ανακαινίστηκε πρόσφατα, λειτουργείται τακτικά και διατηρείται πλέον σε αρκετά καλή κατάσταση ενώ σήμερα γίνεται προσπάθεια από τον Σύλλογο Βουρνικιωτών ο Αϊ Γιάννης στο Ροδάκι ολικής αποκατάστασης της  Ιερής Μονής. 

Ο δρόμος μέχρι την Ιερά Μονή είναι ασφαλτοστρωμένος και υπάρχει ελεύθερος χώρος για πάρκινγκ.

Η μονή που δεν είναι εν ενεργεία σήμερα αλλά λειτουργεί ως εξωκκλήσι, πανηγυρίζει στις 8 Μαΐου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και στις 26 Σεπτεμβρίου, στην εορτή της Μετάστασης του Αγίου.

Την Κυριακή πριν την Κοίμηση της Θεοτόκου γίνεται πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και λαϊκό γλέντι έξω απ' το προαύλιο της μονής.

Τηλέφωνο: (+30) 26450 39252 Πρεσβύτερος Δημήτριος Χούσος, εφημέριος Βουρνικά.
πηγή:  www.imli.gr