Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Βουρνικάς Λευκάδα

πηγή

Τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το χωριό Βουρνικά πάνω από τον κόλπο της Βασιλικής, σε ένα γαλήνιο και καταπράσινο τοπίο στη θέση Ροδάκι, βρίσκεται η ανενεργή δυστυχώς σήμερα Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.


Άποψη της Μονής
πηγή
Το Καθολικό της μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στα Βουρνικά της Λευκάδας είναι κτισμένο ή μάλλον ανακαινίσθηκε κατά το 1654 από τον ιερομόναχο Μητροφάνη Χαμοσφακίδη επάνω στο δάπεδο ενός μεγάλου αρχαίου Δωρικού Ναού αφιερωμένου πιθανότατα στη Θεά της γονιμότητας, την Θεά Δήμητρα. 

Όπως αναφέρει και το Ιδρυτικό της Μονής ο Ιερομόναχος Μητροφάνης αφού ανέγειρε τρία κελιά και δύο οικίσκους σύστασε την Μονή και ανέλαβε την Ηγουμενία  ενώ γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα το μοναστήρι περιήλθε ως μετόχι στη Μονή Ασωμάτου Μιχαήλ Βαυκερής. 

Η παράδοση αυτή, της θεάς της γονιμότητας Δήμητρας, είναι πολύ ζωντανή μέχρι και τις ημέρες μας αφού πολλοί πιστοί πηγαίνουν ακόμη στον Άγιο προκειμένου να αποκτήσουν την ευλογία του, δηλαδή να αποκτήσουν ένα αρσενικό τέκνο. Η Μονή υπήρξε κάποτε ένα πολύ ζωντανό κέντρο της ορθοδοξίας μας, καθώς και κέντρο οικονομικής, πολιτιστικής αλλά και πνευματικής προσφοράς.


Το τέμπλο στο Καθολικό της Μονής
πηγή
Η Κόγχη του ιερού Βήματος στο Καθολικό της Μονής 
πηγή
Η Πρόθεση στο Καθολικό της Μονής
πηγή


Η Αγία Τράπεζα επάνω σε Δωρικό κίονα
πηγή
Στο εσωτερικό του καθολικού της Μονής υπάρχουν πολύ αξιόλογες αγιογραφίες κυρίως όμως, μέσα στο χώρο του ιερού Βήματος. 

Οι τοιχογραφίες αυτές  συντηρήθηκαν, αποκαταστάθηκαν πρόσφατα και σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Η Αγία τράπεζα στο ιερό του Καθολικού της Μονής βρίσκεται επάνω σε ένα κιονόκρανο από τον αρχαίο Δωρικό ναό του 5ου ή 6ου π.Χ. αιώνα που προϋπήρχε πιθανόν αφιερωμένο στη θεά της Γονιμότητας Δήμητρα ενώ και η Ιερά Πρόθεση στηρίζεται σε παρόμοιο κιονόκρανο του προχριστιανικού ναού. 

Ένας χαμηλός τοίχος χωρίζει τον κυρίως ναό από το νάρθηκα κάτι που σου δίνει έντονα την αίσθηση της αρχαιότητος του χώρου. 

Οι τοίχοι είναι χτισμένοι με υλικό από τον αρχαίο Δωρικό ναό, διακρίνονται οι σφόνδυλοι από τους αρχαίους κίονες ενώ εσωτερικά στις πέτρες των τοίχων υπάρχουν δείγματα προαλφαβητικής γραφής.

Ακόμη μέσα στους τοίχους είναι εντοιχισμένα διάφορα πήλινα αντηχεία, τα οποία δημιουργούν ένα άριστο και εξαιρετικό ηχητικό αποτέλεσμα ακόμα και στις μέρες μας.

Άποψη των τοιχογραφιών
Τοιχογραφίες στο αριστερό κλίτος στο Καθολικό της Μονής
πηγή
θεμέλια του αρχαίου ναού στο προαύλιο της Μονής
πηγή
Κάτω από τα θεμέλια και στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, στη θέση Ροδάκι του χωρίου Βουρνικά, διατηρούνται αποσπασματικά τα θεμέλια ενός μεγάλου αρχαίου δωρικού ναού

Ο Wilhelm Dörpfeld που τον ανέσκαψε το 1906, θεώρησε ότι πρόκειται για έναν περίπτερο ναό με σηκό (ο κύριος εσωτερικός χώρος στους αρχαίους Ελληνικούς ναούς) και πρόναο, διαστάσεων 32.70 Χ 17.20 μέτρων. 

Στους τοίχους της εκκλησίας είναι εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαίο ναό, ενώ ένα δωρικό κιονόκρανο του 6ου αιώνα, επάνω σε μικρή ιωνική βάση, χρησιμοποιείται ως Αγία Τράπεζα και σύμφωνα με τα ευρήματα, το άγνωστης θεότητας ιερό φαίνεται πως λειτουργούσε έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Φωτογραφία από τις ανασκαφές του Βίλχελμ Νταίρπφελν το 1906
πηγή
Φωτογραφία από τις ανασκαφές του Βίλχελμ Νταίρπφελν το 1906
πηγή

θεμέλια του αρχαίου ναού στο προαύλιο της Μονής
πηγή
Η περιοχή έχει καταπληκτική θέα απο όπου φαίνονται τα γύρω χωριά, ο Βουρνικάς, η Βασιλική, το Μαραντοχώρι, η Κοντάραινα, ο Σύβρος, ο Άγιος Ηλίας, ο Άγιος Πέτρος, ο ανεμόμυλος, ο όρμος Σκίδι, και οι καταπράσινες κορυφές των γύρω λόφων και βουνών. 

Γύρω από την Ιερά Μονή υπάρχουν πλατώματα και δεσπόζουν υπεραιωνόβιες βαλανιδιές οι οποίες προσδίδουν μια ξεχωριστή μαγεία στο τοπίο. 

Η θέση της Μονής είναι τέτοια που δεσπόζει σε όλη την ευρύτερη περιοχή της νοτίου Λευκάδος και έχει πανοραμική θέα προς όλα τα γύρω χωριά, τους γραφικούς κολπίσκους και τις δαντελένιες ακτές του Δήμου Απολλωνίων. 

Εντοιχισμένα κατάλοιπα του αρχαίου ναού στην Νότια πλευρά του Καθολικού
πηγή
Εντοιχισμένα κατάλοιπα του αρχαίου ναού στην Βόρεια πλευρά του Καθολικού
πηγή


Πανοραμική άποψη της Μονής από ψηλά
πηγή
Ο χώρος δημιουργεί εσωτερικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη έντονου θρησκευτικού συναισθήματος και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η Μονή δέχεται πολλούς επισκέπτες από διαφορετικά έθνη και δόγματα. 

Ο ναός ανακαινίστηκε πρόσφατα, λειτουργείται τακτικά και διατηρείται πλέον σε αρκετά καλή κατάσταση ενώ σήμερα γίνεται προσπάθεια από τον Σύλλογο Βουρνικιωτών ο Αϊ Γιάννης στο Ροδάκι, μιας ολικής αποκατάστασης της  Ιερής Μονής. 

Ο δρόμος μέχρι την Ιερά Μονή είναι καλά ασφαλτοστρωμένος και υπάρχει ακόμη και ελεύθερος χώρος για πάρκινγκ, όμως η μονή δυστυχώς δεν είναι εν ενεργεία σήμερα αλλά λειτουργεί ως εξωκκλήσι.

Η Μονή πανηγυρίζει στις 8 Μαΐου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και στις 26 Σεπτεμβρίου, στην εορτή της Μετάστασης του Αγίου ενώ την Κυριακή πριν την Κοίμηση της Θεοτόκου γίνεται πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και λαϊκό γλέντι έξω από το προαύλιο της μονής.

Τηλέφωνο: (+30) 26450 39252, πρεσβύτερος Δημήτριος Χούσος, εφημέριος Βουρνικά.