Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Νάξος
Το μοναδικό μοναστήρι στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Το μοναστήρι βρίσκεται στο βουνό της Γρόττας στη βορειοανατολική πλευρά της Χώρας της Νάξου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από αυτή, παρέχοντας στον προσκυνητή εξαιρετική αμφιθεατρική θέα προς το Αιγαίο και τα υπόλοιπα νησιά. 


πηγή φωτογραφίας: www.cycladesvoice.gr
Στην Ελλάδα και επί επτά αιώνες υπάρχει ένα και μοναδικό μοναστήρι αφιερωμένο στον μεγάλο και πολυγραφότερο Πατέρα της Εκκλησίας, Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. 

Συγκεκριμένα στο νησί της Νάξου λειτουργεί από το 1280 ως γυναικεία μονή, χωρίς ποτέ να ερημωθεί από μοναχές και χωρίς να παύσει η αδιάκοπη λατρευτική ζωή σε αυτή, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Είναι ένα κατάλευκο νησιώτικο κτίσμα, φρουριακού χαρακτήρα, με χαμηλή δοκαρόφρακτη πύλη και καταχύτη (λαδοζεματίστρα) από την εποχή των πειρατικών επιδρομών. Ο όγκος των κελιών κλιμακώνεται σε αρμονία με το έδαφος με κορύφωση τον ισχυρό τετράγωνο πύργο εντός του οποίου υπάρχει το Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου.

 Η είσοδος του Καθολικού και η επιγραφή του υπερθύρου
πηγή φωτογραφίας: 
naxioimelistes.blogspot.gr
To πότε κτίστηκε η Μονή δεν είναι ακριβώς γνωστό, Ο Νίκος Κεφαλληνιάδης αναφέρει την αμαρτύρητη χρονολογία 1606, ενώ οι νεώτερες χρονολογίες σε επιγραφές των υπερθύρων του μαρτυρούν διάφορες ανακαινίσεις του στα έτη 1753, 1757 και 1777. 

Στο υπέρθυρο του καθολικού υπάρχει η περιγραφή: «ΔΙΕΞΟΔΩΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΔΟΥΝΑ ΑΨΟΖ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Α’» (δηλαδή 1η Ιανουαρίου 1777). 

Ασφαλώς η επιγραφή δεν αναφέρεται στο κτίσιμο της εκκλησίας αλλά σε κάποια νεώτερη ανακαίνισή της από το γνωστό εκκλησιαστικό επίτροπο Ανδρόνικο Πραδούνα.

Εσωτερικά σχηματίζεται μικρή αυλή την οποία καθιστά ιδιαίτερα θελκτική η ύπαρξη μιας δροσερής πηγής. 

Το σχετικά μικρό Καθολικό φέρει ξυλόγλυπτο τέμπλο με σημαντικές βυζαντινές εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει η μεγάλη Ιερά Εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που χρονολογείται από το 1818, η οποία παριστά τον άγιο ένθρονο και φέροντα επί του στήθους Του, στο αρχιερατικού εγκόλπιο, τεμάχιο του Ιερού Του Λειψάνου ενώ στο αρχονταρίκι σώζεται ενδιαφέρουσα αποτροπαϊκή επιγραφή του 1757 (επισκευές επί Μητροπολίτου Παροναξίας Ανθίμου Βαρδή). 


πηγή φωτογραφίας: orinosaxotis.blogspot.gr
Ο κώδικας της μονής αναφέρει ότι το άγιο λείψανο αφιέρωσε εκεί ο πρωτονοτάριος Κωνσταντίνος Κόκκος το 1827. 

Το δάπεδο του ναού είναι μαρμάρινο και στολίζεται από ανάγλυφο δικέφαλο αετό. Το καθολικό έχει αγιογραφηθεί στο σύνολό του με παραστάσεις που αποδίδουν σκηνές από το βίο του Αγίου Χρυσοστόμου.

Ο ναός αυτός ανακαινίσθηκε στο β΄ μισό του 18ου αιώνα από τον άρχοντα Ανδρόνικο Πραδούνα. 

Στη μονή υπήρχε παλαιότερα αξιόλογη βιβλιοθήκη, ενώ πολλά από τα βιβλία, που μέχρι σήμερα διασώζονται, είχε αποστείλει ο καταγόμενος από τη Νάξο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στην μητέρα του, η οποία αμέσως μετά την αναχώρησή του αγίου από τη Νάξο, μόνασε στην Ιερά Μονή του Χρυσοστόμου ως μοναχή Αγάθη. 

Το εσωτερικό του Καθολικού της Ιεράς Μονής
πηγή φωτογραφίας: 
naxioimelistes.blogspot.gr
πηγή φωτογραφίας: orinosaxotis.blogspot.gr
Η επιγραφή του υπερθύρου του Καθολικού της Μονής
πηγή φωτογραφίας: 
naxioimelistes.blogspot.gr

Η εικόνα του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, 1818.
Η Νάξος ή Αξιά ή Αξά είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος με έκταση 435 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της στα 91 χιλιόμετρα. 

Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου, στις ανατολικές Κυκλάδες έχοντας προς βόρεια τη Μύκονο, ανατολικά τη Δονούσα, νοτιοανατολικά την Αμοργό, προς νότια την Ίο και δυτικά τη Πάρο. 

Το νησί της Νάξου απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 103 ναυτικά μίλια και από το λιμάνι της Ραφήνας 87 ναυτικά μίλια.  

Η Νάξος προσφέρει την πολυτέλεια της επιλογής στους επισκέπτες της όσον αφορά στην διαμονή τους δίπλα ακριβώς στην θάλασσα αφού τα περισσότερα δωμάτια της, στούντιο, διαμερίσματα, τα ξενοδοχεία αλλά και τα κάμπινγκ του νησιού βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά από την παραλία. 

Η ατελείωτη ακτογραμμή της Νάξου, προσφέρει επίσης την δυνατότητα σε πολλούς από τους επισκέπτες να μείνουν κοντά σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας και των Κυκλάδων σε αρκετά προσιτές τιμές ενώ το λιμάνι της Νάξου συνδέεται, ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα περισσότερα λιμάνια των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Τήνο, Μύκονο, Πάρο κλπ.) αλλά και με τη Θεσσαλονίκη, Σάμο, Ικαρία. 

Άποψη του " Πύργου" του Αγίου Νικολάου
πηγή φωτογραφίας: 
naxioimelistes.blogspot.gr
Την καλοκαιρινή περίοδο τα δρομολόγια από Πειραιά είναι καθημερινά και ανάλογα την ημέρα φεύγουν από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας 6 - 8 πλοίο είτε ταχύπλοα (Highspeed) είτε συμβατικά (ferry boat). 

Τα ferry boat, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Νάξος» σε 6 ώρες και 10 λεπτά περίπου ενώ τα Highspeed σε 3 ώρες και 30 λεπτά περίπου.

Καθηγουμένη της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου σήμερα είναι η εδώ και έξι δεκαετίεςμ σεβαστή Γερόντισσα Θεοκτίστη Σπυροπούλου η οποία εγκαταβιεί στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, από το 1950 σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Καταβάλλει άοκνες και σημαντικές προσπάθειες για το μοναστήρι το οποίο ιδιαιτέρως ευλαβούνται, αγαπούν και τιμούν οι Νάξιοι, όσο και για την πράγματι θαυμάσια συντήρησή του.


Το μοναστήρι πανηγυρίζει στην εορτή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στις 13 Νοεμβρίου ημέρα μνήμης του Αγίου αλλά και στην ανακομιδή των λειψάνων του στις 27 Ιανουαρίου ενώ έχει χαρακτηριστεί και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση ΥΑΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ27/63118/1414/9-11-1982- ΦΕΚ 3/Β/11-1-1983

Τηλέφωνο Μονής: (+30) 22850 22401, Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: (+30) 22853 60100, Λιμεναρχείο: (+30) 22850 22300 , Αεροδρομίου Νάξου: (+30) 22850 23292 


πηγή: www.ecclesia.gr , vimanaxou.blogspot.gr ,  , www.naxos.gr