Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ του Σύρου, Κατερίνη

πηγή

Στη Μονή μεταξύ άλλων αποθησαυρίζεται η Δεξιά χείρα 
του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.


Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην θέση «Παναγία», στα σύνορα των υπωρειών του Ολύμπου και των Πιερίων, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα της Κατερίνης. Είναι το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου Εφραίμ του Σύρου στον ελλαδικό χώρο. 




H είσοδος της Μονής
πηγή
Η Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, ιδρύθηκε το έτος 1983 σαν ένα Ιδιωτικό Ησυχαστήριο αλλά από το 1985 ανήκει και επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης.

Το εντυπωσιακό αυτό οικοδόμημα της μονής του Οσίου Εφραίμ κτίσθηκε αλλά και συνεχώς ανακαινίζεται, σε ιδιόκτητα χωράφια και κτήματα, που αγόρασαν οι ίδιες οι μοναχές.


Η μονή του Οσίου Εφραίμ ξεχωρίζει για το υπέροχο φυσικό της κάλλος εντός του μοναστηριακού συγκροτήματος, όπως επίσης και για την ύπαρξη ενός μικρού ζωολογικού κήπου, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Άποψη της Μονής
πηγή
Υπάρχουν δύο κτιριακά συγκροτήματα που ενώνονται και σχηματίζουν γωνία. 

Τα κτίρια αυτά κοσμούν τρία υπέργεια βυζαντινά κατανυκτικά Παρεκκλήσια του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και των Αγίων Αποστόλων. 

Το Σκευοφυλάκιον, η Γραμματεία, το Ηγουμενείον, το Συνοδικόν (διά τις συνάξεις της Αδελφότητος), η Τραπεζαρία, το Μαγειρείον, το Προσφορείον, το Αρτοποιείον (με τον παραδοσιακό φούρνο) και άλλοι βοηθητικοί χώροι και βεβαίως τά Κελλιά των Αδελφών καθώς και τα Εργαστήρια της Ιεράς Μονής, συμπληρώνουν τα Κτίρια. 

Ο Πύργος της Μονής
πηγή
Επίσης, η Έκθεση Εργοχείρων, το Θυρωρείον, το Εξομολογητήριον, με το κατάλυμα του Πνευματικού και του Εφημερίου της Μονής.

Το Κιόσκι και το φιλόξενο Αρχονταρίκι που έχει άμεση λειτουργικότητα με τον Ναό.

Στην συνέχεια σε περίοπτη θέση που βλέπει στον Όλυμπο και στέκει σαν παρατηρητήριο, διακρίνονται ο Πύργος της Μονής, το Παρεκκλήσιον του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, η Βιβλιοθήκη και το Παρεκκλήσιον της Αγίας Πρωτομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης. Συνεχίζουν το Εκθετήριο των παραδοσιακών προϊόντων, το Βιβλιοπωλείον, ο μικρός Ζωολογικός κήπος και άλλοι εξωτερικοί επισκέψιμοι χώροι.

Άποψη του Καθολικού της Μονής
πηγή
Στο κέντρο της Ανατολικής αυλής του Μοναστηριού, είναι θεμελιωμένο το Καθολικό Αγιορείτικου τύπου που θεμελίωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Αγαθόνικος, την Κυριακή των Μυροφόρων του έτους 1987, εις τιμήν και μνήμην της Υπεραγίας Θεοτόκου Ζωοδόχου Πηγής και του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών και Οικουμενικού Διδασκάλου, Εφραίμ του Σύρου.

Το Καθολικό περιλαμβάνει επίσης και δύο Παρεκκλήσια εις τιμήν της Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης και του Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, του Ευεργέτου. Υπάρχουν επίσης παρεκκλήσια της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, της Παναγίας Πορταϊτισσας στην είσοδο της Μονής, του Τιμίου Προδρόμου, των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, της Αγίας Παρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Άποψη της εισόδου της Μονής
Επίσης υπάρχουν παρεκκλήσια των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοίας, του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, των Αγίων Διονυσίου εν Ζακύνθο και Διονυσίου εν ολύμπο, καθώς και των αγίων Αρχαγέλλων.

Ακόμη υπάρχει στον αύλειο χώρο ο Γολγοθάς που τελείται η Έξοδος του Εσταυρωμένου, κατά την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, ως και η Αποκαθήλωση κατά την Μεγάλη Παρασκευή περί τις μεσημβρινές ώρες. 

Στην Μονή επίσης υπάρχει αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Δακρυρροούσης που ιστορήθηκε εις το αγιογραφείον της Ιερής Σκήτης του Προφήτου Ηλιού, Αγίου Όρους. 

To δεξί χέρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου
πηγή
Στην Μονή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου αποθησαυρίζονται Άγια Λείψανα Αποστόλων, Ιεραρχών, Οσίων, Μαρτύρων αλλά και Νεομαρτύρων.

Ιδιαίτερη όμως ευλογία αλλά και προστασία για την Ιερά Μονή της Κονταριώτισσας και για όσους ανηφορίζουν πρός αυτήν να αναζητήσουνε ψυχική γαλήνη και πνευματική ενίσχυση, παρηγοριά αλλά και αγιασμό, αποτελούν τα Άγια Λείψανα του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Εφραίμ του Σύρου, του Θαυματουργού.

Η θέα από το μοναστήρι είναι υπέροχη. Μπροστά σου, ανατολικά, βλέπεις, όχι πολύ μακριά τις καταγάλανες και φημισμένες Πιερικές ακτές μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο, την Νύμφη του Βορρά, την όμορφη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα και στο βάθος ψυχική ανάσα προς το Άγιον Όρος.


Άποψη της Μονής
πηγή
Βορειοανατολικά, ξεχύνεται η όμορφη πόλη της Κατερίνης, η καρδιά του Νομού Πιερίας, που μοιάζει να κρατά το μοναστήρι στην αγκάλη του.

Δυτικά, βλέπεις τα δασωμένα Πιέρια, με τα όμορφα χωριά, που παίρνουν μια υπερκόσμια όψη στο ξεψύχισμα του ήλιου, δίπλα στον επιβλητικό και πολυσυζητημένο Όλυμπο, που προβάλλει νοτίως της Μονής, με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του. 

Στο Μοναστήρι κοινοβιάζει πολυμελής Αδελφότητα μοναζουσών υπό την πνευματική καθοδήγηση της Οσιολογιωτάτης Μοναχής Αικατερίνης, Πρώτης Καθηγουμένης και Κτίτορος της Ιεράς Μονής.

πηγή
Η Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς τον Προστάτη της Όσιο στις 28 Ιανουαρίου, και κατά την ημέρα αυτή ιδιαίτερα, πλήθη προσκυνητών συρρέουν και προσκυνούν με πίστη τη χαριτόβρυτη εικόνα του και τα ευωδιάζοντα Άγια Λείψανά του ενώ ο μεγάλος ασκητής της Συρίας του 4ου αιώνα είναι επίσης γνωστός και ως ο «Άγιος των δακρύων».

Η μονή απέχει περίπου δέκα λεπτά από την πόλη της Κατερίνης.

Ο διερχόμενος την Εθνική οδό από την Θεσσαλονίκη θα περάσει την σήραγγα της Κατερίνης, την υπόγεια διάβαση και μετά από 8 χιλιόμετρα περίπου θα ακολουθήσει την πινακίδα προς Νέα Έφεσσο, δεξιά της Εθνικής οδού.

Από εκεί ακολουθεί την πινακίδα προς την Κονταριώτισσα, φθάνοντας στο χωριό.

Επίσης, αυτός που διέρχεται την Εθνική οδό Αθηνών προς την Θεσσαλονίκη, θα ακολουθήσει την πινακίδα προς τον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου, δεξιά της Εθνικής Οδού και διερχόμενος τα χωριά Πλατανάκια, Δίον και Καρίτσα φθάνει στο χωριό της Κονταριώτισσας (αριστερά) και μετά συνεχίζει προς το μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.

Τηλέφωνο Μονής: (+30) 23510 51591 λειτουργεί από 10 π.μ έως και 2 μ.μ, fax: (+30) 23510 51592.

email: info@imociosefraimsyr.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου