Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Αη Γιάννης, Σκόπελος, Αιγαίο

πηγή

Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού της Σκοπέλου, στην ανατολική ακτογραμμή. 


πηγή
Είναι κτισμένο στην κορυφή ενός βράχου μέσα στη θάλασσα σε ύψος 100 μέτρων και απέχει 35 χιλιόμετρα από τη Σκόπελο και 8 χιλιόμετρα από τη Γλώσσα.

Όταν φυσάει ισχυρός Βοριάς, το τοπίο αγριεύει πολύ εκεί ψηλά κι ας είναι ήμερο σε ολόκληρη τη διαδρομή μέχρι την ακρογιαλιά.

Στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη στην Σκόπελο τον Σεπτέμβριο του 2007 γυρίστηκαν αρκετά πλάνα από την πολύ πλέον γνωστή και με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, κινηματογραφική ταινία «Μamma Mia».

Για να πάτε στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη, λίγο πριν φτάσετε στην Γλώσσα, θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι, έναν δρόμο που οδηγεί στον Αϊ - Γιάννη στο Καστρί ενώ όταν φτάσεις πρέπει να ανέβεις και τα 220 περίπου λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια του.

Δεν υπάρχει δυστυχώς σήμερα κανένα επίσημο αρχείο ή ακόμη και κάποια προφορική μαρτυρία των ντόπιων κατοίκων για το πότε μπορεί ίσως να χτίστηκε στην πραγματικότητα αυτό το εντυπωσιακό εκκλησάκι.

Όταν φτάσεις πρέπει να ανέβεις και τα 220 περίπου
λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια του.

πηγή
Η Τοπική ιστορία μας λέει ότι ένας κάτοικος είδε μια λάμψη στην κορυφή αυτού του βράχου, ένα βράδυ.

Στην αρχή δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την λάμψη.

Στην συνέχεια όμως το φαινόμενο αυτό άρχισε να επαναλαμβάνεται πολλές φορές και το ίδιο βράδυ στο όνειρο του είδε μια γυναίκα που του είπε να πάει στην κορυφή του βράχου μαζί και με άλλους κατοίκους και να ψάξουν εκεί επάνω για μια εικόνα που ήταν εκεί.

Την επόμενη μέρα το σύνολο της κοινότητας του νησιού της Σκοπέλου πήγε στην κορυφή του βράχου και εκεί βρήκανε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη και με ευλάβεια μεγάλη την μεταφέρανε σε ένα κοντινό εκκλησάκι.


Το εσωτερικό του Αη Γιάννη
Την επόμενη ημέρα όμως, έκπληκτοι οι κάτοικοι της Σκοπέλου, ανακάλυψαν ότι η εικόνα του Αη Γιάννη δεν ήτανε στο εκκλησάκι όπου την είχανε τοποθετήσει, αλλά εκεί ψηλά στον βράχο, στο σημείο που αρχικά είχε βρεθεί.

Έτσι αποφάσισαν να χτίσουνε ένα μικρό εκκλησάκι στο σημείο εκείνο, ψηλά στον βράχο, για να στεγαστεί η εικόνα, γιατί πίστευαν ότι ο άγιος Ιωάννης επέλεξε και θέλησε ο ίδιος να είναι εκεί.

Στο βιβλίο των επισκεπτών του Ναού, μπορείς να αφήσεις τις εντυπώσεις σου για την κατανυκτική ατμόσφαιρα της εκκλησιάς και την μαγευτική θέα από το προαύλιο ενώ επίσης μπορείς να απολαύσεις και την πολύ όμορφη παραλία με τα καταγάλανα νερά που υπάρχει εκεί.


Άποψη του ναού
Η Σκόπελος είναι το μεσαίο από τα τρία νησιά, συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Βόλου, όπου υπάρχει αεροδρόμιο που εξυπηρετεί και διεθνείς πτήσεις τη θερινή περίοδο.

Το καλοκαίρι, συνδέεται, επίσης, και με τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου, της Κύμης Ευβοίας αλλά και της Θεσσαλονίκης με ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού, το Λουτράκι, το επίνειο της Γλώσσας, ή το λιμάνι της χώρας.

Το καλοκαίρι εκτελούνται απευθείας αεροπορικά δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς τη Σκόπελο, ενώ υπάρχει και ανταπόκριση των πλοίων από τον Άγιο Κωνσταντίνο με πούλμαν από την Αθήνα. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, το νησί συνδέεται με συμβατικά και ταχύπλοα πλοία μέσω του Βόλου.

Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 29 Αυγούστου και είναι ένας τόπος όπου αρκετοί επιλέγουν να τελέσουν εκεί το μυστήριο του γάμου τους.


Τηλέφωνα: Λιμεναρχείο Σκοπέλου (+30) 24240 22180, Υπολιμεναρχείο Γλώσσας (+30) 2424033033, Δημαρχείο (+30) 24240 22205 - 23323 - 23231.