Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Αη Γιάννης, Σκόπελος, Αιγαίο

πηγή φωτογραφίας: www.skopelostravel.net

Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού της Σκοπέλου, στην ανατολική ακτογραμμή. 


πηγή φωτογραφίας: www.thesecretgreece.gr
Είναι κτισμένο στην κορυφή ενός βράχου μέσα στη θάλασσα σε ύψος 100 μέτρων και απέχει 35 χιλιόμετρα από τη Σκόπελο και 8 χιλιόμετρα από τη Γλώσσα.

Όταν φυσάει Βοριάς, το τοπίο αγριεύει πολύ εκεί ψηλά κι ας είναι ήμερο σε ολόκληρη τη διαδρομή μέχρι την ακρογιαλιά.

Στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη στην Σκόπελο τον Σεπτέμβριο του 2007 γυρίστηκαν αρκετά πλάνα από την πολύ πλέον γνωστή και με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, κινηματογραφική ταινία «Μamma Mia».

Για να πάτε στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη, λίγο πριν φτάσετε στην Γλώσσα, θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι, έναν δρόμο που οδηγεί στον Αϊ - Γιάννη στο Καστρί ενώ όταν φτάσεις πρέπει να ανέβεις και τα 220 περίπου λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια του.

Δεν υπάρχει δυστυχώς κανένα επίσημο αρχείο ή ακόμη και προφορική μαρτυρία των ντόπιων για το πότε μπορεί να χτίστηκε στην πραγματικότητα αυτό το εκκλησάκι.

Όταν φτάσεις πρέπει να ανέβεις και τα 220 περίπου
λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια του.

πηγή φωτογραφίας: panoramio, John Unsworth
Η Τοπική ιστορία μας λέει ότι ένας κάτοικος είδε μια λάμψη στην κορυφή αυτού του βράχου, ένα βράδυ.

Στην αρχή δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την λάμψη.

Στην συνέχεια όμως το φαινόμενο αυτό άρχισε να επαναλαμβάνεται πολλές φορές και το ίδιο βράδυ στο όνειρο του είδε μια γυναίκα που του είπε να πάει στην κορυφή του βράχου μαζί και με άλλους κατοίκους και να ψάξουν εκεί επάνω για μια εικόνα που ήταν εκεί.

Την επόμενη μέρα το σύνολο της κοινότητας του νησιού της Σκοπέλου πήγε στην κορυφή του βράχου και εκεί βρήκανε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη και με ευλάβεια μεγάλη την μεταφέρανε σε ένα κοντινό εκκλησάκι.


Το εσωτερικό του Αη Γιάννη
πηγή φωτογραφίας:
 www.kalispera.se
Την επόμενη μέρα όμως έκπληκτοι οι κάτοικοι της Σκοπέλου, ανακάλυψαν ότι η εικόνα του Αη Γιάννη δεν ήτανε στην εκκλησία που την είχανε τοποθετήσει, αλλά εκεί στο σημείο που αρχικά και είχε βρεθεί.

Έτσι αποφάσισαν να χτίσουνε ένα εκκλησάκι στο σημείο εκείνο για να στεγαστεί η εικόνα, γιατί πίστευαν ότι ο άγιος Ιωάννης επέλεξε και θέλησε να είναι εκεί.

Στο βιβλίο των επισκεπτών μπορείς να αφήσεις τις εντυπώσεις τους για την κατανυκτική ατμόσφαιρα της εκκλησιάς και την μαγευτική θέα από το προαύλιο ενώ επίσης μπορείς να απολαύσεις και την όμορφη παραλία με τα καταγάλανα νερά που υπάρχει εκεί.


πηγή φωτογραφίας: www.skopelostravel.net
Η Σκόπελος είναι το μεσαίο από τα τρία νησιά.

Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Βόλου, όπου υπάρχει αεροδρόμιο που εξυπηρετεί διεθνείς πτήσεις τη θερινή περίοδο.

Το καλοκαίρι, συνδέεται, επίσης, με τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου, της Κύμης Ευβοίας και της Θεσσαλονίκης.

Την θερινή περίοδο, οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες φτάνουν στο νησί μέσω του αεροδρομίου της Σκιάθου.

Από εκεί, παίρνουν κάποιο από τα πλοία ή τα ταχύπλοα της γραμμής και κατεβαίνουν σε ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού: το Λουτράκι, το επίνειο της Γλώσσας, ή το λιμάνι της χώρας.

Το καλοκαίρι εκτελούνται απευθείας δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς τη Σκόπελο, ενώ υπάρχει και ανταπόκριση των πλοίων από τον Άγιο Κωνσταντίνο με πούλμαν από την Αθήνα. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, το νησί συνδέεται με συμβατικά και ταχύπλοα πλοία μέσω του Βόλου.

Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 29 Αυγούστου και είναι ένας τόπος όπου αρκετοί επιλέγουν να τελέσουν εκεί το μυστήριο του γάμου τους.


Τηλέφωνα: Λιμεναρχείο Σκοπέλου (+30) 24240 22180, Υπολιμεναρχείο Γλώσσας (+30) 2424033033, Δημαρχείο (+30) 24240 22205 - 23323 - 23231


πηγή: skopelos.gr