Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Παναγία Καστριανή, Κέα (Τζιά), Αιγαίο

πηγή φωτογραφίας: panoramio.com, Γιάννης Κυριαζής

Βρίσκεται Βορειοανατολικά της Κέας, πάνω στο λόφο Καστρί, σε ένα πραγματικά επιβλητικό τοπίο του νησιού μέσα από μια διαδρομή που σου κόβει την ανάσα με την ομορφιά της ενώ απέχει 12 περίπου χιλιόμετρα από την Χώρα της Κέας.


πηγή φωτογραφίας:  mapio.net
Η Ιστορία της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΙΑΝΗΣ ΚΕΑΣ» αρχίζει κατά το 1700.
Την περίοδο εκείνη ολόκληρη η περιοχή επάνω και γύρω από το Ιερό Προσκύνημα ανήκε είς τον κτηνοτρόφο Γιακουμέτο, ο οποίος είχε βοσκούς που έβοσκαν τα πρόβατα του και έμεναν στη περιοχή.
Κάποια νύκτα οι βοσκοί αυτοί βλέπουν στη κορφή του βράχου επί του οποίου βρίσκεται σήμερα το Ιερό προσκύνημα να λάμπει ένα φως σαν αστραπή, έκπληκτοι δύο εξ αυτών σπεύδουν στη Ιουλίδα και ενημερώνουν τον Γιακουμέτο για το θαυμαστό σημείο πού είδαν.
Ο Γιακουμέτος αμέσως ήλθε απέναντι από τον βράχο και όταν νύχτωσε είδε και ο ίδιος το θαυμάσιο αυτό φως να εξέρχεται σαν αστραπή από την κορυφή του.
Την επομένη ημέρα, σκαρφάλωσαν στον απότομο βράχο μέσα από τους πυκνούς θάμνους, πού λέγονται σχοίνα και αφού νύχτωσε αντίκρισαν το φώς να βγαίνει μέσα από μια συστάδα σκίνων, κατάλαβαν τότε ότι αυτό ήταν Θεϊκό σημάδι και την επομένη έσκαψαν στο σημείο αυτό και βρήκαν το εικόνισμα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


πηγή φωτογραφίας: itziamas.webnode.gr
Με δάκρυα και μεγάλη χαρά ,ο Γιακουμέτος επιστρέφει στη πόλη και αναγγέλλει το θαυμάσιο γεγονός στον τότε Αρχιερέα του Νησιού και στους προεστούς και κατοίκους,οι οποίοι έσπευσαν με τη σειρά τους και με μεγάλη ευλάβεια ασπάσθηκαν το Ιερό εικόνισμα.
Απεφάσισαν τότε να κτίσουν ένα Ναό απέναντι στη θέση «κελιά»όπου υπήρχε και νερό,όμως η παράδοσις λέγει ότι θεμελίωναν την μια μέρα και την επομένη έβρισκαν τα θεμέλια γκρεμισμένα, και τα εργαλεία τους τα έβρισκαν στο μέρος που βρέθηκε το 'Ιερό εικόνισμα, κατάλαβαν τότε ότι η Παναγία ήθελε εκεί να γίνει ο Ναός , έτσι κατασκευάστηκε ο κάτω 'Ιερός Ναός και έπειτα το 1912 έγινε ο επάνω μεγαλοπρεπής Ναός.
Μέσα στη ροή του χρόνου αρχίζουν γύρω απόν Ναό,να κτίζονται από δωρητές διάφορα «κελιά»,τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για την διαμονή των Προσκυνητών, πλήρως εξοπλισμένα ,καθώς και τραπεζαρία για την εξυπηρέτηση των.

πηγή φωτογραφίας: eikonesmouskorpies.blogspot.gr
Παρά πολλά θαύματα αναφέρονται στο ιστορικό της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας και αψευδής μάρτυρας είναι και η παρουσία πολλών «Ταμάτων» στους 'Ιερούς Ναούς της.
Στην είσοδο του συγκροτήματος δεσπόζει το ψηλό καμπαναριό, σε μπλε - λευκή απόχρωση, και το διπλό κωδωνοστάσιο. 

Ο κεντρικός ναός του συγκροτήματος είναι τύπου βασιλικής με τρούλο και φέρει εσωτερικά ένα λευκό τέμπλο καθώς και μωσαϊκό με περίτεχνη ρομβοειδή διακόσμηση.

Στο εκκλησάκι της Παναγίας Καστριανής ο παπα - Λευτέρης θα σας υποδεχτεί εγκάρδια στους γαλήνιους και δροσερούς χώρους του Ιερού και θα σας κεράσει τσίπουρο και καφεδάκι. 


Το κηροστάσιο της Μονής
πηγή φωτογραφίας: 
www.kolokotsa.gr
Ο ίδιος μαζί με την οικογένειά του έχουν αναλάβει πλήρως τη λειτουργία του ναού, που μέχρι και το 1983 ήταν εντελώς εγκαταλειμμένος.

Μάλιστα, για όποιον το επιθυμεί, μπορεί να διανυκτερεύσει στο χώρο της μονής, όπου λειτουργούν 11 ξενώνες. 

Η παλαιότερη ονομασία της Κέας ήταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί λεγόταν Τζια. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στον ήρωα Κέω που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο οι οποίοι κατά την αρχαιότητα κατέλαβαν το νησί. Ο προϊστορικός οικισμός της Κεφάλας που βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήριο, στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, ιδρύθηκε κατά την τελική νεολιθική περίοδο, γύρω στα τέλη της 4ης χιλιετίας (3300 π.Χ. περίπου). 


Ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Ειρήνης Κέας
πηγή φωτογραφίας: 
kea-tzia.gr
Ο Προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης Κέας, στο βόρειο τμήμα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του Αιγαιακού χώρου, από το τέλος της νεολιθικής εποχής (3000 π.Χ.), που χρονολογείται η πρώτη εγκατάσταση στο χώρο, μέχρι τον 15ο αιώνα π.Χ., οπότε καταστράφηκε από τους ισχυρούς σεισμούς, σε περίοδο μεγάλης ακμής. 

Στους αρχαϊκούς χρόνους (7ος - 6ος αιώνας), στην Κέα υπήρχαν τέσσερις ανεξάρτητες και δυνατές οικονομικά και πολιτιστικά πόλεις: η Ιουλίς, η Καρθαία, η Ποιήεσσα και η Κορησσός. Ερείπια των οποίων υπάρχουν έως σήμερα και μαρτυρούν την μεγάλη ακμή του νησιού κατά την αρχαιότητα. 


Η Παναγία Καστριανή, φωτογραφία του 1950
Όλες οι πόλεις του νησιού της Κέας περιβάλλονταν από ισχυρή οχύρωση, ενώ η ανέγερση κάποιων μεμονωμένων πύργων σε επίκαιρα σημεία του νησιού συμπληρώνει τον έλεγχο αλλά και την ασφαλή προστασία της κάθε επικράτειας στο νησί. 

Έπειτα, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, την περίοδο της Φραγκοκρατίας αλλά επίσης και της Τουρκοκρατίας,  το νησί της Κέας περιήλθε σε παρακμή και εγκατάλειψη ενώ αποτέλεσε και σημαντικό ορμητήριο των πειρατών του Αιγαίου.  Από το 1830, η Κέα, όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων, περιλήφθηκε στο νεοσύστατο τότε Ελληνικό κράτος. 


Το αρχαιολογικό μουσείο της Κέας
πηγή φωτογραφίας: 
destinationkea.com
Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κέας. 

Η Κέα είναι το δυτικότερο κατοικήσιμο νησί των Κυκλάδων και η επιφάνειά της εκτιμάται στα 131.693 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ έχει μήκος ακτών 88 χιλιόμετρα. 

Το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 568 μέτρα ενώ στο νησί υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια (όρμοι) της Μεσογείου, ο κόλπος του Αγίου Νικολάου. Έχει καλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Καθημερινά επικοινωνεί με το λιμάνι του Λαυρίου ενώ η συγκοινωνία εντός του νησιού εξυπηρετείται από 5 ταξί, ένα τουριστικό λεωφορείο και 2 ακόμη λεωφορεία (ιδιώτες). 


Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Καστριανής Κέας
Τουριστικά καταλύματα στο νησί τής Κέας θα βρείτε κυρίως, στην Κορησσία, την Ιουλίδα, το Γιαλισκάρι, το Βουρκάρι, τον Οτζιά, τις Ποίσσες αλλά και τον Κούνδουρο ενώ στις Ποίσσες λειτουργεί και κάμπινγκ.  

Γύρω από το καστρί της Κέας υπάρχουν γκρεμοί, θαλασσοσπηλιές αλλά και εντυπωσιακές παραλίες που μπορεί κάποιος να τις ανακαλύψει μόνο με ένα σκάφος. 

Η Παναγία η Καστριανή γιορτάζει κάθε 15 Αύγουστο ενώ γίνονται κι άλλες λειτουργίες μέσα στην χρονιά. 

Το εκκλησάκι, τον χειμώνα είναι ανοικτό την Τρίτη, την Πέμπτη αλλά και το Σάββατο, από τις 9 έως τις 3, ενώ από το Πάσχα μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι ανοικτό συνέχεια. 

Για σιγουριά όμως μπορείτε να επικοινωνήσετε και στα τηλέφωνα (+30) 22880 24348, 22880 24324, γιατί η απόσταση μέχρι το μοναστήρι είναι αρκετή, είτε από την Ιουλίδα, είτε και από την Κορησσία.

Τηλέφωνα Ναού: (+30) 22880 24348, (+30) 22880 24324. 
Δημαρχείο (+30) 2288360000, Λιμεναρχείο (+30) 2288021344