Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, ΒέροιαΒρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους, περιτριγυρισμένη από πυκνή βλάστηση τις ανατολικές πλαγιές του Βερμίου, 5.5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά έξω από την πόλη της Βέροιας και αποτελεί μία από τις αρχαιότερες μονές της περιοχής.


Ο χρόνος ιδρύσεως της μονής Δοβρά παραμένει άγνωστος, εικάζεται όμως ότι ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα. 

Ωστόσο οι πρώτες ασφαλείς μαρτυρίες για την λειτουργία της Μονής προέρχονται από διάφορα έγγραφα του 17ου αιώνα ενώ η μονή έχει λειτουργήσει αδιαλείπτως μέχρι το 1822. 

Την ονομασία της το μοναστήρι της Παναγίας την οφείλει στο παλαιό χωριό Δοβρά του όρους Βερμίου που καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους ενώ η αρχική ονομασία έφερε την επωνυμία «Κουκουμητριώτισσα», επίσης αναφέρεται και ως «Ελεούσα» ή «Έξω Παναγιά».
Εορταστικές εκδηλώσεις για το 1822
Η μεγαλύτερη ιστορική στιγμή της μονής είναι συνδεμένη με την Ελληνική επανάσταση του 1821 και τους ηρωικούς αγώνες των μακεδόνων οπλαρχηγών και των κατοίκων της περιοχής. Κατά την περίοδο της Επαναστάσεως υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα εθνικά και θρησκευτικά κέντρα της περιοχής. Εδώ στη Μονή μετά από συνάντηση οπλαρχηγών των περιοχών της Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, και Καστοριάς ανακηρύχθηκε ο αρματολός Τάσος Καρατάσος ή Γεροκαρατάσος ή «Κολοκοτρώνης του Βορρά» (1764-1830) ως γενικός στρατιωτικός αρχηγός των επαναστατημένων δυνάμεων. Οχυρωμένοι στις 12 Μαρτίου 1822 ο Καρατάσος μαζί με άλλους συμπολεμιστές του, αγωνίστηκαν επιτυχώς εναντίον των Τούρκων στην μάχη της Δοβρά. Λίγο αργότερα στην εξέγερση του 1822 η μονή λεηλατήθηκε και κάηκε από τους Τούρκους, ενώ ο ηγούμενος της, ιερομόναχος Γεράσιμος, απαγχονίζεται και τελικά ξαναχτίστηκε η Μονή το 1844.Η θαυματουργή εικόνα
της Παναγίας Δοβρά
Μετά από μακρόχρονες προσπάθειες η μονή αναστηλώθηκε για να έρθει και πάλι στο προσκήνιο το 1950, όταν στα παράπλευρα της μονής οικόπεδα, χτίσθηκε Παιδούπολη με την ονομασία "ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ" για ορφανά και άπορα Ελληνόπουλα που λειτούργησε οργανωμένα, κάτω από την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας μέχρι το 1986.

Φιλοξενούσε μόνο αγόρια από έξι χρονών μέχρι να αποφοιτήσουν από το Δημοτικό. Έπειτα στέλνονταν σε άλλες παιδουπόλεις για να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο. Ακολουθεί μια περίοδος εγκατάλειψης, ώσπου το 1995 η μονή επανιδρύεται και λειτουργεί ως ανδρών μονή.

Εντός της έκτασης της μονής σήμερα, λειτουργούν και οι κατασκηνώσεις της μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας καθώς και το εκπαιδευτικό Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών (αγιογραφία, ψηφιδωτό, ξυλογλυπτική και συντήρηση). Στη Μονή φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Δοβρά, στην οποία προσέρχονται καθημερινά για να προσκυνήσουν χιλιάδες πιστοί, άλλοι για να ευχαριστήσουν την Παναγία για ότι θαυματουργό έχει επιτελέσει και άλλοι για να ικετεύσουν τη σωτηρία τους.


τεμάχια Ιερών λειψάνων
του Αγίου Λουκά του Ιατρού
και επισκόπου Συμφερουπόλεως
Από το 2005 η αδελφότητα του μοναστηριού συνδέθηκε με τον νεοφανή Άγιο της Ρωσικής γης, Άγιο Λουκά τον Ιατρό και Θαυματουργό , επίσκοπο Συμφερουπόλεως, που η Ιερά Μονή κατέχει ένα τεμάχιο Ιερού λείψανο του Αγίου. 

Τα πολλά θαύματα και η έντονη παρουσία του Αγίου Λουκά στο μοναστήρι αλλά και στην γύρω περιοχή έκαναν τον Άγιο αμέσως γνωστό.

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ Παντελεήμων αλλά και με την υποστήριξη των απανταχού ευλαβών χριστιανών εγείρεται αυτή την στιγμή η πρώτη μεγάλη εκκλησία προς τιμή του Αγίου Λουκά του Ιατρού και Επισκόπου Συμφερουπόλεως τουλάχιστον στην Ελλάδα, μέσα στον χώρο της Ιεράς Μονής Δοβρά και σε ένα διπλανό επιβλητικό λόφο. 

Κάθε Σάββατο στον Ναό τελείται Θεία Λειτουργία και κάθε Τρίτη το απόγευμα τελείται στον υπό κατασκευή Ιερό Ναό του Αγίου εσπερινός και παράκληση και έχει την ευκαιρία ο κάθε πιστός να προσκυνήσει και να ασπαστεί τα χαριτόβρυτα λείψανά του. Προς το παρόν οι λειτουργίες γίνονται στο υπόγειο του Ναού.

Η πρώτη μεγάλη εκκλησία προς τιμή 
του αγίου Λουκά του Ιατρού, τουλάχιστον στην Ελλάδα,
 εγείρεται μέσα στον χώρο της Μονής Δοβρά


Λείψανα του Οσίου Παρθενίου
επισκόπου Λαμψάκου και θαυματουργού
Η ανασύσταση της μονής συνοδεύτηκε και από μια εκ βάθρων ανακαίνιση των κτιρίων διατηρώντας όμως την παλιά αρχιτεκτονική. Στο παλαιό καθολικό, που είναι μια ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική με εξωνάρθηκα, συντηρήθηκαν όλα τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά μέλη, ανακαινίστηκε και συντηρήθηκε η περίτεχνη ξύλινη μακεδονική οροφή, αντικαταστάθηκαν παράθυρα, στασίδια και το τέμπλο. 

Με την ίδια αρχιτεκτονική οικοδομήθηκε και νέο κτίριο που περιλαμβάνει το αρχονταρίκι και τα κελιά των μοναχών. Επίσης ανακατασκευάσθηκε το Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής και διαμορφώθηκε ο αύλειος χώρος. Παράλληλα αναπτύχθηκαν και οι άλλοι χώροι της μονής. 

Το θαυματουργό Αγίασμα της Μονής
Από το 1995 λειτουργεί στα παλιά κτίρια της Παιδούπολης η Σχολή βυζαντινής αγιογραφίας, στην οποία διδάσκονται 150 μαθητές κάθε χρόνο αλλά και οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας.

Η Μονή Δοβρά είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ιδιαίτερα πανηγυρίζει κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, εξαιτίας και του περίφημου θαυματουργού Αγιάσματος που υπάρχει στο χώρο της Μονής, απέναντι από το Καθολικό του Μοναστηρίου. 

Την ίδια μέρα τελείται και η επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του ολοκαυτώματος του 1822 και λαμβάνουν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις.

Στην Μονή υπάρχει σήμερα ανδρική μοναστική αδελφότητα με 18 μοναχούς και ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Παντελεήμων Κορφιωτάκη.

Τηλέφωνο Μονής: (+30) 23310 27599 , (+30) 23310 71324 με ώρες επισκέψεως κοινού καθημερινά, έπειτα όμως από συνεννόηση.