Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Ιερό Προσκύνημα Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, Προκόπι Εύβοιας

πηγή φωτογραφίας: forum.scooterclubhellas.gr

Είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη Ρώσου που σε αυτόν φυλάσσεται σε λάρνακα το ολόσωμο, άφθαρτο και σεπτό σκήνωμά του, βρίσκεται στο Προκόπι της Εύβοιας και είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα, όχι μόνο της Εύβοιας αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού. 


φωτογραφία: agiosioannisfromrussian.blogspot.gr
Μέχρι το 1924 το ιερό, άφθαρτο, ολόσωμο και σεπτό λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου φυλασσότανε στον ιερό ναό του Αγίου Μεγάλου Βασιλείου στο χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας, όμως κατά την αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας το 1924, οι χριστιανοί κάτοικοι του Προκοπίου, πήρανε μαζί τους το ιερό άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου και το μετέφεραν στο νέο Προκόπι της Ευβοίας τον Οκτώβριο του 1924 με το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης» και που έμελλε το νέο Προκόπι στην Εύβοια, να γίνει η νέα τους πατρίδα. 

Το 1930 άρχισε να χτίζεται ο μεγαλοπρεπής αυτός ιερός ναός προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1951 και εκ τότε λειτουργεί έως και σήμερα ως προσκυνηματικός Ναός. 

πηγή φωτογραφίας: doxologia.ro
Ο 'Αγιος Ιωάννης γεννήθηκε στη Ρωσία το 1690, όταν βασίλευε ο Μεγάλος Πέτρος. Το 1711 ξέσπασε πόλεμος με την Τουρκία, στον οποίο πολέμησε και ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος πιάστηκε όμως αιχμάλωτος και έγινε σκλάβος ενός Τούρκου Προύχοντα, ο οποίος τον μετέφερε στην πατρίδα του, στο Προκόπι της Μικράς Ασίας. 

Εκεί ο Άγιος δεχόταν τις αφόρητες καταπιέσεις και τους εξευτελισμούς των Τούρκων, που προσπαθούσαν να τον κάνουν να αλλαξοπιστήσει.

Η ενάρετη συμπεριφορά του όμως έκανε τον αφέντη του να τον συμπαθήσει και τελικά να τον αφήσει ελεύθερο να ασκεί τα δικά του θρησκευτικά του καθήκοντα και πιστεύω. 

Το αρχοντικό και οι στάβλοι του Τούρκου Αγά στην
Καππαδοκία που έμενε ο Αγιος Ιωάννης ο Ρώσος
Η εργασία που του ανατέθηκε από τον Τούρκο Αγά ήτανε το στάβλισμα και η περιποίηση των ζώων, την οποία ασκούσε ο Ιωάννης με ιδιαίτερη αγάπη και προθυμία όμως σε ηλικία 40 ετών αρρώστησε βαριά και πέθανε. 

Από τα πρώτα χρόνια, μετά το θάνατό του το 1730, στη Μικρά Ασία πλήθος εμφανίσεων και θαυμάτων συντελούνται μπροστά στη λάρνακα του Αγίου. 

Παράλυτοι περπατούν, τυφλοί βλέπουν, δαιμόνια φεύγουν, άλλες ανίατες αρρώστιες θεραπεύονται. 

Όχι μόνο Ορθόδοξοι, αλλά και Αρμένιοι, Διαμαρτυρόμενοι καθώς και Τούρκοι βοηθιούνται από τα θαύματά του Αγίου. 

Το 1832 ο ναός του Αγίου Γεωργίου όπου φυλασσόταν, αρχικά, το λείψανο του οσίου, λεηλατήθηκε από τους Τούρκους και πέταξαν τη σωρό του Αγίου στη φωτιά. Όταν οι Τούρκοι είδαν ότι η σωρός δεν καιγόταν και άρχισε μάλιστα να κινείται μέσα στη φωτιά, τράπηκαν τρομαγμένοι σε φυγή. Μετά τη λεηλασία του ναού, οι πιστοί έχτισαν μια καινούρια εκκλησία προς τιμή του Μέγα Βασιλείου, όπου και μεταφέρθηκε η σωρός του Οσίου Ιωάννη.

Στην Εύβοια, ιδιαίτερη συγκίνηση προξενεί ένα ταπεινό μπαστουνάκι δίπλα στην ασημένια λάρνακα του Αγίου. 

Προέρχεται από τη γερόντισσα Μαρία Σιάκα από την Αμμόχωστο της Κύπρου, η οποία θεραπεύτηκε εκεί από τον Άγιο και με φωνή πνιγμένη από δάκρυα του είπε: «Ίντα (τι) να σου δώσω, παλληκάρι μου; Άγιέ μου, είμαι φτωχιά, θα σου δώσω το μπαστούνι μου, διότι εν μου (δεν μου) χρειάζεται μέχρι να  πεθάνω»

Συγκινητική ήταν και η παρουσία του Αγίου το Μάρτιο του 1999 στη Σερβία. 

Όπως η υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία μας, ενδυνάμωσε τους στρατιώτες μας το 1940, έτσι και ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσος σε οράματα που πολλοί τον είδαν, τους βεβαίωσε: «Πηγαίνω στο Βελιγράδι, γιατί σφαγιάζεται η Ορθοδοξία»

Και πράγματι, ντυμένος στρατιωτικά ο Άγιος ενίσχυε θαυματουργικά πολλούς Σέρβους την περίοδο εκείνη.

Το Ιερό Προσκύνημα της Εύβοιας διαθέτει σύγχρονο ξενώνα δυναμικότητος 160 κλινών για τους μακρινούς προσκυνητές, ο οποίος, εκτός από τα άνετα υπνοδωμάτια, περιλαμβάνει και αίθουσες διαλέξεων αλλά και συνεδρίων, Μουσείο, τραπεζαρίες και έχει φιλοξενήσει διάφορα Ιερατικά Συνέδρια, Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις, λειτουργικά συμπόσια αλλά και εκδηλώσεις. 

Ο ξενώνας θεμελιώθηκε το 1977 και εγκαινιάστηκε το 1989 από τον τότε Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο Βεργή.

Το Ιερό Προσκύνημα επιτελεί, επιπλέον, πνευματικό και κοινωνικό έργο.

Ενισχύει το προνοιακό έργο της Μητρόπολης Χαλκίδος, συνδράμει στη λειτουργία όλων των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων της και στηρίζει τη λειτουργία των κατασκηνώσεων στην παραθαλάσσια περιοχή «Ταξιάρχης» Ηλίων, που φιλοξενούν κάθε χρόνο 800 παιδιά σε 6 περιόδους. 

Εκτός αυτών, ενισχύει φιλανθρωπικά πολλές περιπτώσεις απόρων φοιτητών, ασθενών και λοιπών αναξιοπαθούντων, μεριμνά για την έκδοση ωφέλιμων βιβλίων και επιστημονικών συγγραμμάτων και φροντίζει για τη μελέτη και εκτέλεση κοινωφελών έργων στο Δήμο Προκοπίου.

Το προσκύνημα του Οσίου Ιωάννη λειτουργεί κάτω από την άμεση εποπτεία της Μητρόπολης Χαλκίδας και διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Η κοσμοσυρροή στο «σπίτι» του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου γιγαντώνεται κατά την ημέρα μνήμης του, στις 27 Μαΐου, οπότε και τελείται μεγαλοπρεπής λιτάνευση του σκηνώματος του λαοφιλούς και θαυματουργού μάρτυρος της Ορθοδοξίας.

Τηλέφωνο Ναού: (+30) 22270 41209, Ξενώνας: (+30) 22270 41462

πηγή: www.voriaevia.gr