Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ιερό Προσκύνημα Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, Προκόπι Εύβοιας

πηγή

Στον ναό του Αγίου Ιωάννη Ρώσου, φυλάσσεται σε λάρνακα το ολόσωμο, άφθαρτο και σεπτό σκήνωμά του, στο Προκόπι της Εύβοιας, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα, όχι μόνο της Εύβοιας αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού. 


Το Σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.
πηγή
Μέχρι το 1924 το άφθαρτο, ολόσωμο και σεπτό λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου φυλασσόταν στον ιερό ναό του Αγίου Μεγάλου Βασιλείου στο χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. 

Στην αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας το 1924, οι χριστιανοί κάτοικοι του Προκοπίου, πήρανε μαζί τους το ιερό άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου και το μετέφεραν στο νέο Προκόπι της Ευβοίας τον Οκτώβριο του 1924 με το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης» και που έμελλε το νέο Προκόπι στην Εύβοια, να γίνει η νέα τους πατρίδα. 

Το 1930 άρχισε να χτίζεται ο μεγαλοπρεπής αυτός ιερός ναός προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1951 και εκ τότε λειτουργεί έως και σήμερα ως προσκυνηματικός Ναός. 

Το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης».


Το Σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.
πηγή
Ο 'Αγιος Ιωάννης γεννήθηκε στη Ουκρανία της νότιας Ρωσίας το 1690, επί βασιλείας  Μεγάλου Πέτρου.

Το 1711 ξέσπασε πόλεμος με την Τουρκία, στον οποίο πολέμησε και ο Ιωάννης, όμως πιάστηκε αιχμάλωτος και έγινε σκλάβος ενός Τούρκου αγά που τον μετέφερε στην πατρίδα του, στο Προκόπι της Μικράς Ασίας. 

Εκεί ο Ιωάννης δεχόταν τις αφόρητες καταπιέσεις και τους εξευτελισμούς των Τούρκων, που προσπαθούσαν να τον κάνουν να αλλαξοπιστήσει.

Η ενάρετη συμπεριφορά του όμως έκανε τον αφέντη του να τον συμπαθήσει και τελικά να τον αφήσει ελεύθερο να ασκεί τα δικά του θρησκευτικά του καθήκοντα και πιστεύω. 


Το αρχοντικό και οι στάβλοι του Τούρκου Αγά στην
Καππαδοκία που έμενε ο Αγιος Ιωάννης ο Ρώσος
Η εργασία που του ανατέθηκε από τον Τούρκο Αγά ήταν η περιποίηση των ζώων, την οποία έκανε ο Ιωάννης με ιδιαίτερη αγάπη, όμως σε ηλικία 40 ετών αρρώστησε βαριά και πέθανε στις 27 Μαΐου του 1730

Από τα πρώτα χρόνια, μετά το θάνατό του, στη Μικρά Ασία πλήθος εμφανίσεων και θαυμάτων γίνονταν μπροστά στη λάρνακα του Αγίου, παράλυτοι περπατούν, τυφλοί βλέπουν, δαιμόνια φεύγουν, άλλες ανίατες αρρώστιες θεραπεύονται, όχι μόνο Ορθόδοξοι, αλλά και Αρμένιοι, Διαμαρτυρόμενοι καθώς και Τούρκοι.

Το 1832 ο ναός του Αγίου Γεωργίου όπου φυλασσόταν, αρχικά, το λείψανο του οσίου, λεηλατήθηκε από τους Τούρκους και πέταξαν τη σωρό του Αγίου στη φωτιά, όταν οι Τούρκοι όμως είδαν ότι η σωρός δεν καιγόταν και άρχισε μάλιστα να κινείται μέσα στη φωτιά, τράπηκαν τρομαγμένοι σε φυγή.

Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, στο Προκόπι
Μετά τη λεηλασία του ναού, χτίστηκε μια νέα εκκλησία προς τιμή του Μέγα Βασιλείου, όπου και μεταφέρθηκε η σωρός του Οσίου Ιωάννη.

Συγκίνηση προξενεί ένα απλό μπαστούνι δίπλα στην λάρνακα του Αγίου από την γερόντισσα Μαρία Σιάκα από την Αμμόχωστο της Κύπρου, που θεραπεύτηκε και με φωνή πνιγμένη από δάκρυα του είπε: «Ίντα (τι) να σου δώσω, παλληκάρι μου; Άγιέ μου, είμαι φτωχιά, θα σου δώσω το μπαστούνι μου, διότι εν μου (δεν μου) χρειάζεται μέχρι να  πεθάνω»

Συγκινητική ήταν και η παρουσία του Αγίου το Μάρτιο του 1999 στη Σερβία, όπως η υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία μας, ενδυνάμωσε τους στρατιώτες μας το 1940, έτσι και ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσος σε οράματα που πολλοί τον είδαν, τους βεβαίωσε: «Πηγαίνω στο Βελιγράδι, γιατί σφαγιάζεται η Ορθοδοξία»

Το εσωτερικό του ναού στο Προκόπι
Πράγματι, ντυμένος στρατιωτικά ο Άγιος ενίσχυε θαυματουργικά πολλούς Σέρβους την περίοδο εκείνη. 

Το Προσκύνημα στη Εύβοια, διαθέτει σύγχρονο ξενώνα 160 κλινών για του προσκυνητές, ο οποίος, περιλαμβάνει και αίθουσες διαλέξεων, συνεδρίων, Μουσείο, τραπεζαρίες και έχει φιλοξενήσει αρκετά και διάφορα Ιερατικά Συνέδρια, Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις, λειτουργικά συμπόσια αλλά και εκδηλώσεις. 

Ο ξενώνα, αυτός θεμελιώθηκε το 1977 και εγκαινιάστηκε το 1989 από τον τότε Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο Βεργή και επιτελεί, επιπλέον, σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό έργο.

Το μικρό παρεκκλήσι δίπλα στο ναό στο οποίο μπορούν
οι προσκυνητές να φορέσουν το καπελάκι του Αγίου
που το αλλάζουν στο Σκηνωμά του μια φορά το χρόνο
καθώς και την ζώνη του.
Ενισχύει το προνοιακό έργο της Μητρόπολης Χαλκίδος, συνδράμει στη λειτουργία όλων των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων της και στηρίζει τη λειτουργία των κατασκηνώσεων στην παραθαλάσσια περιοχή «Ταξιάρχης» Ηλίων, που φιλοξενούν κάθε χρόνο 800 παιδιά σε 6 περιόδους. 

Εκτός αυτών, ενισχύει φιλανθρωπικά και πολλές περιπτώσεις απόρων φοιτητών, ασθενών αλλά και λοιπών αναξιοπαθούντων, μεριμνά για την έκδοση ωφέλιμων βιβλίων και επιστημονικών συγγραμμάτων και φροντίζει επίσης και για τη μελέτη καθώς και για την εκτέλεση διαφόρων κοινωφελών έργων στο Δήμο Προκοπίου.

Το προσκύνημα του Οσίου Ιωάννη λειτουργεί κάτω από την άμεση εποπτεία της Μητρόπολης Χαλκίδας και διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Η κοσμοσυρροή στο «σπίτι» του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου γιγαντώνεται κατά την ημέρα μνήμης του, στις 27 Μαΐου, οπότε και τελείται μεγαλοπρεπής λιτάνευση του σκηνώματος του λαοφιλούς και θαυματουργού μάρτυρος της Ορθοδοξίας.

Τηλέφωνο Ναού: (+30) 22270 41209, Ξενώνας: (+30) 22270 41462