Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιερουσαλήμ ή Γερσαλής, Δαύλεια Βοιωτία

πηγή φωτογραφίας: www.2steps.gr

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Βοιωτίας σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη Δαύλεια και δεσπόζει στη δασωμένη ανατολική πλευρά του βουνού του Παρνασσού σε υψόμετρο 900 μέτρων. 


πηγή φωτογραφίας: www.imtl.gr
Ιδρύθηκε πιθανότατα το 1088, στα χρόνια του Aλεξίoυ Α' αυτoκράτopα του Βυζαντioυ χρονολογία ανοικοδόμησης και του καθολικού του. 

Βέβαια, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπήρχε ήδη πριν από το 1000. Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του, είναι έργα του 17ου αιώνα, βυζαvτιvής τεχνοτροπίας, χρονολογία ανοικοδόμησης και της εκκλησίας του Μοναστηριού. Η καίρια θέση του το έκανε σταθμό και Κιβωτό Πίστης στην ιστορία της Κεντρικής Ελλάδας. Η σημερινή μορφή του Ναού δεν είναι η αρχική, καθώς πρέπει να προηγήθηκαν στην ίδια θέση άλλοι δύο, που καταστράφηκαν από σεισμό (1870) και πυρκαγιές.

πηγή φωτογραφίας: www.imtl.gr
Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα αξιόλογο ιστορικό και θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής από την εποχή της Τουρκοκρατίας. 


Έχει να μας διηγηθεί πολλές ιστορίες εθνικής υπερηφάνειας αλλά και καταστροφής ενώ θα εντυπωσιαστείτε από το επιβλητικό τοπίο που την περιβάλλει με άγριες και απότομες πλαγιές αλλά και άφθονα έλατα. 

Η μονή είναι προστατευμένη φρουριακά και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε μία διάταξη που θυμίζει μεσαιωνική οχύρωση καθώς το εσωτερικό των τειχών αποτελούν τα κελιά των μοναχών.

πηγή φωτογραφίας: mapio.net
Στο κέντρο του μοναστηριακού τετραγώνου που διαμορφώνεται εσωτερικά βρίσκεται το καθολικό της μονής. 

Ο ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος τετρακιόνιος με προσθήκη δύο πεσσών δυτικά. 

Το τοπίο είναι μοναδικό σε ομορφιά και γαλήνη, άγριες και απότομες οι πλαγιές του Παρνασσού στέκουν από πάνω του, ενώ από ψηλά κατεβαίνει το πυκνό δάσος του ελάτου που το ζώνει από παντού. 

Το εσωτερικό του μοναστηριού σε απόλυτη τάξη, καθαριότητα και καλαισθησία, o πολύ όμορφος κήπος καθώς και η φιλοξενία των μοναχών που διαβιούν εκεί ανταμείβει και τον πιο δύσκολο επισκέπτη.

Κατά τα μέσα του 18ου αιώνα η μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιερουσαλήμ ή Γερσαλής υπάγεται στη μονή του Όρους Σινά για να προστατευτεί με αυτόν τον τρόπο η κτηματική της περιουσία και να τύχει ορισμένης φοροαπαλλαγής.

Την εποχή εκείνη επίσης οι μοναχοί της έδειξαν τρομερή ανδρειοσύνη, καθώς νοσήλευαν αρρώστους και τραυματίες, συντηρούσαν οικογένειες αγωνιστών, ανεφοδίαζαν τους κλέφτες αλλά και κρατούσαν ζωντανή την ελληνική γλώσσα και παράδοση.

Για το λόγο αυτό πολλές φορές πολιορκήθηκε, κατακτήθηκε και καταστράφηκε από τους Τούρκους.

Κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1770 η μονή καταστρέφεται από επιδρομές Αλβανών. Την περίοδο της ελληνικής Επανάστασης το μοναστήρι απετέλεσε τροφοδότη και κέντρο ανεφοδιασμού των εξεγερμένων της ανατολικής Στερεάς. 

Η νικηφόρα έκβαση της Μάχης της Αράχωβας το 1826, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σε μήνυμα που έστειλε ο ηγούμενος της μονής Παφνούτιος στον Γεώργιο Καραϊσκάκη με τον ανιψιό του να του πει πως ένα ασκέρι 2000 Τουρκαλβανών έχουν κατασκηνώσει στο μοναστήρι και πως την επαύριο θα περάσουν από την Αράχωβα με προορισμό τα Σάλωνα να βοηθήσουν τους πολιορκημένους Τούρκους από τον Πανουργιά και τον Δυοβουνιώτη.

Παναγία η Βρεφοκρατούσα
Ξανά κτίστηκε όμως και σήμερα μετά από τους σεισμούς του 1981, αναστηλωμένο βρίσκεται ορθό και πάλι στις πλαγιές του Παρνασσού. Δυστυχώς οι συνεχείς καταστροφές της Μονής αφάνισαν πολύτιμα κειμήλια, χειρόγραφα και θησαυρούς. 

Σε αυτά που σώθηκαν συγκαταλέγονται σπουδαία έργα όπως οι φορητές εικόνες του τέλους του 17ου αιώνα Κρητικής τεχνοτροπίας, έργα του Νικολάου Καλλέργη όπως αποδεικνύεται από υπογραφή στην εικόνα των Ταξιαρχών. 

Οι σπουδαιότερες είναι του Παντοκράτορα όπου χαρακτηρίζεται από την ήρεμη έκφραση της μορφής, η εικόνα της Θεοτόκου που κρατά το μικρό Ιησού προσευχόμενο, αυτή του Προδρόμου που απεικονίζεται με φτερά ως προάγγελος του Μεσσία και των Αρχαγγέλων οι οποίοι κρατούν μετάλλιο του Κυρίου. 

Επίσης και η φορητή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, έργο του 16ου αιώνα. Η εικόνα φυλάσσεται και μεταφέρεται στο μοναστήρι για προσκύνημα μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Ένα από τα αξιοθέατα της μονής είναι και ο σπηλαιώδης ναός της Φανερωμένης λίγο ψηλότερα, που αποτελούσε σκήτη μοναχού. 

Ο ναός εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τον τρόπο που είναι προσαρτημένος στο βράχο και για την αρμονική σύνδεσή του με το φυσικό τοπίο. Η σπηλιά μετασχηματίστηκε σε ναό την εποχή που οι ασκητές των Αγίων Τόπων κατέφυγαν στην περιοχή λόγω των διωγμών τους από τους Άραβες Σαρακηνούς

Το ναό κοσμούν τοιχογραφίες, που χρονολογούνται το 17ο αιώνα και ακολουθούν την τεχνοτροπία της Κρητικής Σχολής ενώ σε ένα σημείο νερό αναβρύζει από τα σπλάχνα του βράχου κάτι σαν φυσικός αγιασμός για τον προσκυνητή.

Η είσοδος στην Μονή
πηγή φωτογραφίας: 
mapio.net
Τα τελευταία χρόνια η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ ή και Γερσαλής διεκδίκησε ορισμένη εδαφική έκταση περίπου 17.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Παρνασσού από το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που προκάλεσε έντονες και ποικίλες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς αλλά και από μερίδα του τύπου.

Ο δρόμος μετά τη Δαύλεια προς την  Μονή είναι καλά ασφαλτοστρωμένος αλλά λίγο στενός και θέλει ιδιαίτερη προσοχή ειδικά το χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες καθώς υπάρχει και περίπτωση να υπάρχει παγετός στο οδικό δίκτυο.

Σήμερα στην Μονή υπάρχει γυναικεία μοναχική αδελφότητα με ηγουμένη την μοναχή Χριστοδούλη και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.


Τηλέφωνο Μονής: (+30) 22610 52230


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου