Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρύδι Αποκορώνου, Χανιά

πηγή φωτογραφίας: orthodoxcrete.com

Bρίσκεται ανατολικά των Χανίων κοντά στις Βρύσσες, ανατολικά και περίπου 2 χιλιόμετρα από το Βάμο Αποκορώνου, ενώ είναι και το μοναδικό μοναστήρι της επαρχίας Αποκορώνου. 


Οι πρώτες πληροφορίες για την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου βρίσκονται σε έγγραφα του 1600. 

Στα έγγραφα αυτά αναφέρεται ότι υπήρχε ένας μικρός οικισμός που ονομαζόταν Καρύδι προφανώς από τις πολλές καρυδιές που υπήρχαν εκεί. 

Κατά την περίοδο της Τουρκικής κατοχής ο οικισμός του Καρυδίου διαλύθηκε και ο ιερέας του χωριού για να κατορθώσει να κρατήσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου αλώβητο στον εγκαταλειμμένο πλέον οικισμό υποχρεώθηκε να καταβάλλει φόρο στους κατακτητές που με δυσκολία εξοικονομούσε κάθε χρόνο. 

Μετά από πολλές περιπέτειες ζήτησε τη συνδρομή από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων που βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων, για να μπορέσει έτσι για αρκετά χρόνια να καλύψει τη βαριά υποχρέωση. Με το πέρασμα των χρόνων δώρισε, περί τα 1720, τον Ιερό Ναό στην Μονή της Αγίας Τριάδος και από εκείνη την εποχή, αφού αγόρασαν και άλλη γη, δημιουργήθηκε το Μετόχι του Αγίου Γεωργίου της παραπάνω Μονής. 

Έρχονται μοναχοί από εκεί κτίζουν τον σημερινό νέο και μεγαλύτερο ναό του Αγίου Γεωργίου το 1850 - 80 με "καντουνάδες" (μεγάλες πέτρες), ενώ ταυτόχρονα το μοναστήρι αναπτύσσεται με αγορές και δωρεές εκτάσεων.

Το 1821 ο διοικητής της Κρήτης Μουσταφά Ναϊλή Πασάς παραχώρησε περισσότερες ελευθερίες για τους Χριστιανούς και ιδιαίτερα για την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, ο τότε ηγούμενος Ιωάσαφ Ροδούσης φροντίζει για την εξαγορά και άλλων κτημάτων και έτσι το Μετόχι αποκτά κύρος και δίδει αρκετή βοήθεια στους Αποκορωνιώτες. 

Το ίδιο έτος αποκτούν και την πρώτη άδεια εκμεταλλεύσεως του καρπού της ελιάς και δημιουργείτε έτσι το πρώτο ονομαστό ελαιοτριβείο. Το Μοναστήρι μετά από αυτά αναπτύσσεται και δίνει εργασία σε πολλούς χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Στην Ιερά Μονή υπάρχουν δύο ελαιοτριβεία το μικρότερο είναι της περιόδου της ύστερης ενετοκρατίας.
Η κατασκευή του νεότερου τεράστιου ελαιουργείου της Ιεράς Μονής τελείωσε το 1863 σύμφωνα και με την κτητορική επιγραφή, επί ηγουμενίας Γρηγορίου Παπαδοπετράκη (1862 - 1866), ενώ η κατασκευή του βασίστηκε πάνω σε σχέδια του Προηγούμενου Γεράσιμου Στρατηγάκη. Το ελαιοτριβείο αυτό αποτελείται από δώδεκα τόξα και είναι ενσωματωμένο με παλαιότερα κτήρια του χώρου. Στο εσωτερικό του ελαιουργείου υπάρχουν τέσσερις ελαιόμυλοι που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο ελαιοτριβείο της Κρήτης. Σήμερα υπάρχουν μόνο οι κτιστές βάσεις τους ενώ οι μυλόπετρες έχουν αφαιρεθεί. Οι ελαιόμυλοι ανήκαν στον τύπο με τις περισσότερες από μία μυλόπετρες που τις κινούσαν ζώα όπως άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια ή βόδια. 
Στον ανατολικό τοίχο βρίσκεται το τζάκι με τη μεγάλη εξωτερική καπνοδόχο, που ήταν απαραίτητο στη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου αλλά και για τη θέρμανση των εργαζομένων. Στο δεύτερο ελαιοτριβείο διασώζονται αποσπασματικά ως σήμερα οι τέσσερις ελαιόμυλοι νεότερου τύπου με περισσότερες από μία μυλόπετρες οι οποίες κινούνταν με ζωική δύναμη. 

Από τα παραπάνω διαφαίνεται καθαρά ο αγροτικός χαρακτήρας της Μονής. Το μετόχι κάποια στιγμή έφτασε μάλιστα να έχει 3600 ρίζες ελιές εκτός τα ζώα και τα αμπέλια. Παρήγαγε μάλιστα 25 χιλιάδες οκάδες λάδι, πολύ περισσότερο και από το κεντρικό μοναστήρι, γεγονός που δικαιολογεί και το μέγεθος του ελαιουργείου.Το 1900 εγκαταλείπει το μοναστήρι ο τελευταίος μοναχός και το 1905 ένα μέρος της περιουσίας του άρχισε να δίνεται σε «μετοχάρηδες», αγρότες δηλαδή της περιοχής, οι οποίοι την εκμεταλλεύονταν. 

Το Μετόχι διαλύθηκε το 1923 και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του διανεμήθηκε από το Εφεδρικό Ταμείο στους εφέδρους του Μικρασιατικού και των Βαλκανικών πολέμων. Ο οικισμός που υπήρχε στην περιοχή αναφέρεται για τελευταία φορά στην απογραφή του 1928 με 31 κατοίκους.

Με την πάροδο του χρόνου η περιοχή όπου βρίσκεται η Ιερή Μονή άρχισε να καταστρέφεται αλλά με την ευαισθητοποίηση του προϊσταμένου της 13η Βυζαντινής Εφορίας κου Ανδριανάκη Μιχαήλ πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης οι οποίες συνεχίστηκαν με την συμβολή της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Το 1996 η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρυδίου χαρακτηρίστηκε Μνημείο από την Ιερά Σύνοδο.Στην συνέχεια η Μητρόπολη Κυδωνιάς και Αποκορώνου με τις ευλογίες του Μητροπολίτη κ. Ειρηναίου προχώρησε στην ίδρυση της Μονής Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι το έτος 1996, και με κοινές προσπάθειες Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, Δήμου Βάμου και άλλων φορέων της επαρχίας Αποκορώνου, επιχειρείται έως σήμερα η αναβίωση και ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου.

Με την ίδρυση της Ιεράς Μονής εκάρη μοναχός ο σημερινός Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Καρυδίου πατήρ Δωρόθεος ο οποίος εργάζεται ακούραστα τόσο για την διατήρηση της Μοναστικής κληρονομιάς για την συντήρηση της Ιεράς Μονής όσο και για την πνευματική άνθιση η οποία αποτελεί πόλο έλξης για αρκετούς προσκυνητές.

τηλέφωνο Mονής: (+30) 28250 51996

πηγή: http://www.apokoronas.gov.gr/ , http://imka.gr/ , http://atheofobos2.blogspot.gr/ , http://orthodoxcrete.com/