Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

H TIMIA KΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΦΟΡΟΥ


Αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στην Βέροια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ)

Το μαρτύριο του Αγίου Ιγνατίου.
Τοιχογραφία στην Μονή Ολυμπιώτισσας, Ελασσόνα
Ο χρόνος γέννησης καθώς και η εθνικότητα του Άγιου Ιγνατίου είναι μέχρι και σήμερα σε εμάς, ασαφή. 

Στον επισκοπικό θρόνο της Αντιόχειας ο άγιος Ιγνάτιος ανέβηκε σύμφωνα με ορισμένες πηγές μεταξύ του 68 και το 70 μ.χ και ποίμανε εξαίσια σαν ένας αποστολικός διδάσκαλος ενώ στάθηκε και ακοίμητος φρουρός των ψυχών του ποιμνίου του.

Όταν ο αυτοκράτορας Τραϊανός διέταξε έναν ανελέητο και εξαιρετικά άγριο διωγμό κατά των Χριστιανών, θαρραλέα ο Ιγνάτιος, ενώ ο αυτοκράτορας περνούσε από την Αντιόχεια, παρουσιάστηκε μπροστά του και υπεράσπισε τα δίκαια της Εκκλησίας αλλά και την αλήθεια της χριστιανικής πίστης. 

Τότε ο αυτοκράτορας Τραϊανός, διέταξε τη σύλληψη του Ιγνατίου και την μεταφορά του στη Ρώμη. 

Οι χριστιανοί της Ρώμης σκόπευαν να τον απαλλάξουν από το φρικτό μαρτύριο του, αλλά ο Ιγνάτιος, με φλογερή δίψα προς το μαρτύριο, έγραψε σε αυτούς να αφήσουν έτσι ώστε να γίνει το θέλημα του Θεού. 


Έτσι, την 20η Δεκεμβρίου του 107, τον έριξαν στο αμφιθέατρο, όπου πεινασμένα θηρία (λιοντάρια) τον κατασπάραξαν. 

Μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου
Μικρογραφία της Βιβλιοθήκης του Βατικανού. Ρώμη
πηγή φωτογραφίας: days.pravoslavie.ru
Διασώθηκαν μόνο τα μεγαλύτερα από τα οστά του, που μεταφέρθηκαν και τάφηκαν με τιμές στην Αντιόχεια.

Αργότερα μετακομίσθηκαν στη Ρώμη (β’ ανακομιδή το 540) και εναποτέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Κλήμεντος. 

Έτσι, ο Ιγνάτιος έμεινε μέχρι τέλους πιστός στη διδαχή του Χριστού, και «ὁ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ, οὗτος καὶ τὸν πατέρα καὶ τὸν υἷον ἔχει» (Β' επιστολή Ιωάννου, 9). 

Εκείνος δηλαδή, που μένει στη διδαχή του Χριστού, αυτός και τον Πατέρα και τον Υιό έχει, διότι αυτός έγινε ναός του Θεού και επομένως φέρει μέσα του το Θεό. Γι' αυτό και ο Ιγνάτιος ονομάσθηκε Θεοφόρος.Απολυτίκιο 
του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου