Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ".

πηγή

Βρίσκεται στο εξωμονάστηρο της Παναγιάς του Χάρου από το οποίο σήμερα σώζεται μόνο η εκκλησία, περίπου ένα χιλιόμετρο από το βασικό οικισμό των Λειψών. 


Τα κρινάκια που αρχίζουν να ανθίζουν
πηγή
Τόσο το εξωμονάστηρο όσο και η εικόνα χρονολογούνται από το 1600, όταν έφτασαν στο νησί δύο μοναχοί από την Ιερή Μονή της Πάτμου.

Η θαυματουργή εικόνα είναι η μοναδική εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά το Θείο Βρέφος, αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό και έτσι πήρε και το προσωνύμιο Παναγιά του Χάρου.

Την ονομασία την έλαβε πιθανώς για τους λόγους, επειδή η Παναγία βλέπει το Χριστό μας σταυρωμένο να πεθαίνει και η λαϊκή ευσέβεια την ονόμασε Παναγία «του Χάρου» ενώ κάποια άλλη εκδοχή, είναι ότι ίσως κάποιος μοναχός δημιουργός ή Κτήτορας είχε την επωνυμία «Χάρος» και τέλος μήπως ήταν τόπος κοιμητηριακός.

Η εικόνα είναι θαυματουργή και αυτό το επισφραγίζει το διαρκές θαύμα κατά το οποίο ανθίζουν κάθε χρόνο τα ξερά κλαδιά των κρίνων κατά τα εννιάμερα της Παναγίας μας, στις 23 Αυγούστου. 


Ο εφημέριος του νησιού, αρχιμανδρίτης Νικηφόρος φρόντισε για τη συγγραφή ειδικής ακολουθίας από τον μακαριστό πολύ γνωστό υμνογράφο, γέροντα Γεράσιμο Μικραγιαναννίτη και με τη βοήθεια του δήμου άρχισε η πανήγυρης να παίρνει μια ιδιαίτερη επισημότητα έτσι ώστε τελικά, αναδείχθηκε πανελληνίως.

Τα κρινάκια που αρχίζουν να ανθίζουν
πηγή
Η Παναγία του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου (εννιάμερα της Παναγίας) και στους Λειψούς στήνεται μεγάλο πανηγύρι. 

Από το 1943 μέχρι σήμερα τη θαυματουργή εικόνα κοσμούν τα περιώνυμα “κρινάκια της Παναγίας” που τοποθετούνται στην εικόνα την Άνοιξη, στη συνέχεια ξεραίνονται και στη γιορτή της, το κατακαλόκαιρο, στις 23 Αυγούστου, ανθίζουν βγάζοντας μοσχομυριστά μπουμπούκια. 

Αυτό συμβαίνει τόσες δεκαετίες τώρα και συνεχίζει να συμβαίνει ενώ αξιοσημείωτο είναι το ακόλουθο ιστορικό: Τον Απρίλιο του 1943 η ευσέβεια μιας κοπέλας τοποθέτησε στην Εικόνα άσπρους κρίνους και αυτοί ξεράθηκαν, όπως ήταν φυσικό μα ξαφνικά τον Ιούλιο άρχισαν παράδοξα να αποκτούν χυμούς και μάλιστα όσο πλησίαζε η Εορτή της 23ης Αυγούστου, έφτασαν να βγάζουν μπουμπούκια μοσκομύριστα, ολοκληρωμένα την ημέρα του Πανηγυριού της.

Το Θαύμα αυτό πραγματοποιείται από τότε μέχρι σήμερα και τα κρινάκια αυτά προσφέρονται ως Ευλογία της Παναγίας του Χάρου σε κάθε προσκυνητή.
 

Δείτε το ενδιαφέρον βίντεο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου