Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ.

πηγή φωτογραφίας: leipsanothiki.blogspot.gr

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος της Τιμίας Κάρας του Αγίου Χαραλάμπους και φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Φορητή εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους.
18ος αιώνας, διαστάσεις 
72 Χ 52,5 Χ 5 εκατοστών
Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου
πηγή: justinian.apostoliki-diakonia.gr
Σύμφωνα με μία μαρτυρία της μοναχής Θεοτέκνης, Αγιοστεφανίτισσας, στο Συναξάρι τού Αγίου Χαραλάμπους το 1995, η Κάρα του δωρήθηκε στη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων από τον Ηγεμόνα τής Βλαχίας Βλαδισλάβο, το 1412 – 1413 μαζί με δύο κτήματα στο Μετόχι Μπουτόϊ. 

Για την εποχή αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το πολύτιμο αυτό κειμήλιο στη Βλαχία, δυστυχώς δεν σώθηκαν άλλες πληροφορίες.

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί της αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211).

Όταν κατά το έτος 198 ο Σέβηρος εξαπέλυσε έναν σκληρό και ανηλεή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο τότε έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο 
Χαράλαμπο και του ζήτησε επίμονα να αρνηθεί την πίστη του.

Όμως ο Άγιος δεν το έκανε αυτό. 


Αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο Λουκιανό την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να τον υποβάλει δεν πρόκειται αυτός να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας.

Άγιος Χαράλαμπος και Άγιος Πολύκαρπος.
Τοιχογραφία του 16ου αιώνα στο κεντρικό ιερό βήμα
στην Παναγία Σκριπούς στον Ορχομενό 
Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου.

Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

Τότε ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι και έπειτα διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, σε ηλικία 113 ετών, το 198.


Η Μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία μας στις 10 Φεβρουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΥΛΟΓΙΑΣ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
ΤΟ ΔΕΞΙ ΠΟΔΙ ΤΟΥ 
ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Απολυτίκιο 
του Αγίου Χαραλάμπους