Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου ΣτυλίδοςΒρίσκεται στις μεσημβρινές υπώρειες του όρους Όθρυς, 4 χιλιόμετρα επάνω από την πόλη της Στυλίδας, πάνω σε ένα λόφο από όπου δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή. Η μυροβλύζουσα εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος
Πρόκειται για ένα υστεροβυζαντινό μνημείο το Καθολικό του οποίου είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Χριστού, η Μονή όμως είναι γνωστή ως του Ιερά Μονή του αγίου Βλασίου, προσωνύμιο πού πήρε από το αφιερωμένο παρεκκλήσιο. 

Σημαντικός και Μέγας πνευματικός θησαυρός της Ιεράς Μονής είναι η μυροβλύζουσα εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος, που βρίσκεται εντός του Καθολικού. 

Η Μονή ιδρύθηκε περίπου το 1746, σύμφωνα και με την επιγραφή πού βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του τοίχου και αναφέρει: "ΕΤΟΣ ΑΨΜΣ". 

Η ολοκλήρωσή της Μονής έγινε το 1752, χρονολογία κατά την οποία αγιογραφήθηκε το καθολικό σύμφωνα με την επιγραφή πού υπάρχει επάνω από την δυτική θύρα του Καθολικού: "ΑΝΕΣΤΟΡΗΘΗ Ο ΘΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΕΡΑΤΕΒΩΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΗΣΚΟΠΟΥ ΚΗΡΙΟΥ ΚΗΡ ΑΝΘΙΜΟΥ ΚΑΙ ΗΓΟΥΜΕΝΕΒΩΝΤΟΣ ΗΕΡΕΜΙΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ Κ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑ Φ.Λ. ΜΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣ. ΕΤΟΣ 1752 Οκτώβριος".
εικόνα του Αγίου Βλασίου
Ο Επίσκοπος Άνθιμος είναι ο επίσκοπος Ζητουνίου Άνθιμος (1721 - 1760), ο δε Ιερομόναχος Ιερεμίας είναι ο πρώτος Ηγούμενος και κτήτορας της Μονής.

Κατά την προεπαναστατική περίοδο είχε αρκετά μεγάλη ακμή και ανάπτυξη ενώ βοήθησε και πάρα πολύ το υπόδουλο γένος.

Μέ το Διάταγμα του αντιβασιλιά του Όθωνα το 1833, αναγκαστικά πλέον διαλύθηκε και παρέμεινε εγκαταλελειμμένο, ανενεργό και ερειπωμένο μέχρι και το 1981.

Κατά το έτος αυτό έχουμε και την ανασύσταση της Μονής με τις άοκνες προσπάθειες του ηγουμένου και τις προσφορές των χριστιανών, έτσι το Μοναστήρι απέκτησε κάτι από την παλιά του δόξα.

Τό καθολικό είναι ένας μονόκλιτος ναός βυζαντινού ρυθμού με οκταγωνικό τρούλλο, σαφώς επηρεασμένος από την αγιορείτικη αρχιτεκτονική ενώ έχει τα βασικά και γνώριμα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μνημείων της μεταβυζαντινής εποχής.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ( Αη - Γιαννακος) πού βρίσκεται λίγα μέτρα πριν από τη Μονή.

Είναι απλού σχήματος ναός, μονόκλιτος καμαροσκεπής και κατάγραφος εσωτερικά.

Επάνω από την θύρα υπάρχει η σχετική επιγραφή: 

"Ηστορήθι ο θίος Ναός του τιμίου Προδρόμου διά συνδρομης του Πανοσιωτάτου Καθιγουμένου κυρίου Νικιφόρου επί της Αρχιερατίας του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ζιτουνίου κυρίου Ανθίμου επί ετους 1755 εφημερεύοντος Παησίου Ιερομονάχου Απριλίου 15".

Πίσω από το Ιερό του Καθολικού υψώνεται ένα επιβλητικό και πελώριο κυπαρίσσι, το μεγαλύτερο υποστηρίζουν της περιοχής των Βαλκανίων, επάνω στο οποίο κατά την γερμανική Κατοχή κρυβόντουσαν οι αντάρτες της περιοχής.

Η Μονή γιορτάζει στις 11 Φεβρουαρίου, την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Βλασίου αλλά και στις 6 Αυγούστου, την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.


Τηλέφωνο Μονής: (+30) 22380 22759


πηγή: www.imfth.gr