Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Ιερός Ναός Αγίου Μηνά, Δρυόβουνο Κοζάνης.


Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία, και είναι δισυπόστατος ναός καθώς είναι αφιερωμένος και στον Άγιο Δημήτριο. 


Η εκκλησία του Αγίου Μηνά ιδρύθηκε στις 12 Απριλίου του 1859 καθώς μαρτυρεί και η πέτρινη επιγραφή δεξιά της κεντρικής εισόδου του Ναού. 

Στον ίδιο χώρο προγενέστερα υπήρχε ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Αγιο Δημήτριο με χρονολογία ίδρυσης στις 18 Απριλίου του 1509, που αργότερα όμως οι κάτοικοι τον μεγάλωσαν και επεκτείναν σε μέγεθος αφού πλέον δεν χωρούσαν σε αυτόν να εκκλησιαστούν. 

Εκείνος ο αρχικός ναός σήμερα έχει ενσωματωθεί με τον ναό του Αγίου Μηνά μετά από σχεδόν “απαίτηση” του ίδιου του Αγίου και κατόπιν θαυματουργής παρέμβασής του σε αυτό.

Στις αρχές λοιπόν του 19ου αιώνα βρέθηκε άγνωστο πώς, μια μικρή εικονίτσα του Αγίου Μηνά μπροστά στην πόρτα εκείνου του αρχικού ναού. Η εικόνα αυτή όπως αποδείχθηκε ήτανε από το κοντινό χωριό του Βογατσικού και έτσι αφού ειδοποιήθηκαν ήρθαν οι κάτοικοί του και την παρέλαβαν. 

Βρέθηκε όμως ξανά και δεύτερη φορά αυτή η μικρή εικόνα στην πόρτα της εκκλησίας στο Δρυόβουνο. 

Για μέρες οι κάτοικοι του χωριού έβλεπαν ένα φωτεινό σταυρό στην πόρτα του ναού και από κάτω την μικρή εικονίτσα εκείνη, του Αγίου Μηνά. 

Το θεώρησαν λοιπόν θαύμα. 

Οι κάτοικοι έκαναν δεήσεις και παρακλήσεις στον ναό και πήρανε την απόφαση να αφιερώσουν τον ναό εκείνο και στον Άγιο Μηνά εκτός από τον Άγιο Δημήτριο.Έκτοτε με την πάροδο του χρόνου συνέβησαν αρκετά θαύματα. 

Ο Αγιος Μηνάς είναι πολύ αγαπητός γενικά στην ευρύτερη περιοχή και θεωρείται πολύ θαυματουργός στο χωριό ενώ υπάρχουν και αρκετές μαρτυρίες περί αυτού. 

Μάλιστα υπάρχουν σημερινές μαρτυρίες ότι αρκετά άτεκνα ζευγάρια κατόρθωσαν με την χάρη του Αγίου Μηνά και τις επικλήσεις τους σε αυτόν, να τεκνοποιήσουν.

Γνωστά και μαρτυρούμενα από τους κατοίκους σήμερα θαύματα του Αγίου Μηνά στο Δρυόβουνο είναι τα εξής:


Παλαιότερα είχανε την συνήθεια στις εικόνες επάνω να κολλούσαν αναμμένα κεριά. Το 1938 κάποια γυναίκα του χωριού ξέχασε ένα κερί αναμμένο επάνω στην εικόνα και πήρε η εκκλησία φωτιά. Ήτανε πολύ αργά την νύχτα και έτσι κανείς δεν κατάλαβε την φωτιά να εξαπλώνεται στον Ναό. Ένας κάτοικος του χωριού όμως που ήτανε το σπίτι του δίπλα στον Ναό άκουσε έντονα πατήματα αλόγου στον ύπνο του 3 φορές. Με την τρίτη φορά αυτός ο κάτοικος ξυπνά και αντικρίζει στην εκκλησία το βράδυ μέσα απο τα παράθυρά της, τις φλόγες. Φώναξε και ετσι σηκώθηκαν και άλλοι κάτοικοι και κατόρθωσαν και έσβησαν την φωτιά, σώζοντας τον Ναό.    Κάποιος στρατιώτης από το χωριό πήρε το αντιμήνσιο της εκκλησίας το 1943 μαζί του στον αλβανικό πόλεμο και το έβαλε στο στήθος του για φυλαχτό. Σε μία μάχη πυροβολήθηκε και πληγώθηκε ο στρατιώτης αυτός γεμίζοντας με αίματα το αντιμήνσιο όμως αυτός σώθηκε ως εκ θαύματος.

    Το αντιμήνσιο αυτό σώζεται σήμερα στην Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. Ο Άγιος Μηνάς τον προστάτευσε.

    Ο Άγιος Μηνάς προστάτευσε και πάλι του κατοίκους του Δρυοβούνου, τον Απρίλιο του 1943, όταν οι Ιταλοί έκαψαν το χωριό. Ήτανε Απρίλης μήνας και όμως έριξε ο Αγιος μια χιονοθύελλα τρομερή την ώρα που έμπαιναν οι Ιταλοί στο χωριό, ώστε δεν έβλεπαν ούτε στο ένα μέτρο και καθυστέρησαν να φτάσουν και έτσι μπόρεσαν οι κάτοικοι αφού είχανε τον χρόνο να διαφύγουν στα βουνά, σώζοντας τον εαυτό τους.

Λεπτομέρειες του ξυλόγλυπτου τέμπλου


Τα τελευταία χρόνια στό Ναό με τις προσπάθειες του εφημέριου του χωριού πρωτοπρεσβύτερου Στέφανου Τσαντίρη και των κατοίκων του χωριού έγιναν σημαντικές προσθήκες, βελτιώσεις και επεμβάσεις εξωτερικά με πέτρα και ο Ναός καλλωπίστηκε σημαντικά δίχως να χάσει όμως την αρχική του σπουδαία αρχιτεκτονική. 

Επίσης δημιουργήθηκε και αίθουσα εκδηλώσεων πίσω από τον Ναό.

Aκόμη, όλα τα ιστορικής σημασίας θρησκευτικά κειμήλια του Ναού για λόγους ασφαλείας, σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης όπου ανήκει ο Ναός. Ο Ναός ανήκει στον ρυθμό της τρίρριχτης ξυλοστεγής με κεραμμυδοσκεπή, βασιλικής ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο του είναι μοναδικής σπουδαίας χαρακτικής τέχνης αλλά και υψηλής αισθητικής. 

Ξεχωρίζει επίσης και το πέτρινο υψηλό σε 4 επίπεδα καμπαναριό του, αριστερά στην είσοδο του περιβόλου του Ναού και το οποίο διαθέτει μηχανικό ρολόι και στις τέσσερις όψεις του και που δίνει τον τόνο της ώρας ανά μισή ώρα.

Ο Ναός πανηγυρίζει λαμπρά στις 11 Νοεμβρίου την μνήμη του Αγίου Μηνά, με πλήθος προσκυνητών και αρχιερατική θεία λειτουργία ενώ επίσης τιμάται ιδιαίτερα και η μνήμη του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.