Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΔΕΞΙ ΠΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ.

πηγή φωτογραφίας: anastasiosds.blogspot.gr

Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, στο χωριό Περαπάτα στην Κεφαλλονιά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

πηγή φωτογραφίας: anastasiosds.blogspot.gr
Το λείψανο  του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα αφιερώθηκε στην Μονή Μαλαπιδιάς το 1639 από την Ελληνο - ρουμανίδα Πριγκίπισσα Ρωξάνη.

Η Πριγκίπισσα Ρωξάνη μετονομάσθηκε σε Ρωμυλία μοναχή και ήτανε θυγατέρα του Πρωτοσπαθάριου της Μολδοβλαχίας Ζώτου Τσιγαρά αλλά και εγγονή του μεγάλου Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Πέτρου Βοεβόδα.

Μετά από ένα τρομερό ναυάγιο στην περιοχή και αφού σώθηκε θαυματουργός η πριγκίπισα Ρωξάνη, μετανομάσθηκε σε μοναχή Ρωμυλία και μόνασε στην Μονή τάζοντας εκεί τον εαυτό της και αφιερώνοντας ακόμη και ολόκληρη την περιουσία της εκτός από το άγιο λείψανο του Αποστόλου Ανδρέα που κατείχε.

Το πέλμα του Αποστόλου Ανδρέα είναι απεξαρθρωμένο από τον αστράγαλο, φέρει κανονικά επάνω του τη αγία σάρκα του Αγίου Ανδρέα καθώς και το αίμα του που είναι αποξηραμένο ενώ εμφανής είναι και η οπή από το καρφί της μαρτυρικής σταύρωσης του Αγίου, η δε ευωδία του λειψάνου του είναι χαρακτηριστική και εξαιρετικά έντονη.Απολυτίκιο
Αγίου Αποστόλου Ανδρέα