Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Η ΤΙΜΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.


Φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους και είναι το μεγαλύτερο τμήμα της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου που διασώζεται σήμερα ενώ άλλα μικρότερα τμήματα φυλάσσονται σε διάφορα μοναστήρια, όπως της Ιεράς Μονής Κάτω Ξενιάς, κ.α. 


πηγή φωτογραφίας: leipsanothiki.blogspot.gr
Κατά την ιερή παράδοση την Αγία Ζώνη παρέδωσε η ίδια η Παναγία στον Απόστολο Θωμά αμέσως μετά την κοίμησή της και στη συνέχεια την Ανάληψή της μετά απο 3 ημέρες.

Κατασκευάστηκε σύμφωνα με την παράδοση από την ίδια την Παναγία με τρίχες καμήλας και θεωρείται πλέον πανίερο προσκύνημα εκ του γεγονότος ότι αποτελεί το μοναδικό προσωπικό αντικείμενο της Παναγίας που έχει διασωθεί.

Μαρτυρείται όμως πως διασώζεται και ο Χιτώνας της Παναγίας (Τιμία Εσθήτα), το δεύτερο ένδυμα Της το οποίο φυλάσσεται στο κρατικό Μουσείο της πόλης Ζουγκντίντι στην Γεωργία, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.


Η ανακομιδή της τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου, άλλοι λένε ότι έγινε από το βασιλιά Αρκάδιο και άλλοι από το γιο του Θεοδόσιο τον Β'. Η μεταφορά έγινε από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησαν σε μια χρυσή θήκη, που ονομάσθηκε αγία Σωρός. 

πηγή φωτογραφίας: leipsanothiki.blogspot.gr
Όταν πέρασαν 410 χρόνια, ο βασιλιάς Λέων ο Σοφός άνοιξε την αγία αυτή Σωρό για τη βασίλισσα σύζυγο του Ζωή, που την διακατείχε πνεύμα ακάθαρτο. 

Όταν λοιπόν άνοιξε την αγία Σωρό, βρήκε την τίμια Ζώνη της Θεοτόκου να ακτινοβολεί υπερφυσικά και είχε μια χρυσή βούλα, που φανέρωνε το χρόνο και την ήμερα που μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. 

Αφού λοιπόν την προσκύνησαν, ο Πατριάρχης άπλωσε την τιμία Ζώνη επάνω στη βασίλισσα, και αμέσως αυτή ελευθερώθηκε από το δαιμόνιο ενώ στην συνέχεια η Αγία Ζώνη τεμαχίστηκε και τεμάχιά της μεταφέρθηκαν σε διάφορους ναούς της Κωνσταντινούπολης.

πηγή φωτογραφίας: leipsanothiki.blogspot.gr
Μετά την άλωση της Πόλης από τούς Σταυροφόρους το 1204, κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από τους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στη Δύση. 

Ένα μέρος όμως διασώθηκε και παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και μετά την απελευθέρωση της Πόλης από τον Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο. 

Φυλασσόταν στον ιερό ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών και η τελευταία αναφορά για το άγιο λείψανο είναι ενός ανώνυμου Ρώσου προσκυνητή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του 1424 και 1453.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τούς Τούρκους το 1453, είναι άγνωστο τι απέγινε το υπόλοιπο μέρος της Αγίας Ζώνης στη συνέχεια. 

Έτσι το μοναδικό σωζόμενο τμήμα είναι αυτό που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου που με εξαιρετικά περιπετειώδη τρόπο έφτασε εκεί.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει έναν χρυσό σταυρό για να τον προστατεύει στις εκστρατείες.  Στη μέση του σταυρού είχε τοποθετηθεί τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και ο σταυρός έφερε επίσης θήκες με άγια λείψανα Μαρτύρων, και ένα τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης. 

Η κορδέλα της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας.
πηγή φωτογραφίας: leipsanothiki.blogspot.gr
Όλοι οι βυζαντινοί αυτοκράτορες έπαιρναν αυτόν τον σταυρό στις εκστρατείεςΤο ίδιο έπραξε και ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Β Ἄγγελος  (1185 - 1195) σε μία εκστρατεία εναντίον του ηγεμόνα των Βουλγάρων Ασάν. 

Νικήθηκε όμως και μέσα στον πανικό ένας ιερέας τον πέταξε στο ποτάμι για να μην τον βεβηλώσουν οι εχθροί. Μετά από μερικές μέρες όμως οι Βούλγαροι τον βρήκαν και έτσι πέρασε στα χέρια του Ασάν.

Οι Βούλγαροι ηγεμόνες μιμούμενοι τούς Βυζαντινούς αυτοκράτορες έπαιρναν μαζί τους στις εκστρατείες το σταυρό σε μία μάχη όμως εναντίον των Σέρβων ο βουλγαρικός στρατός νικήθηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα Μεγαλόμαρτυρα Λάζαρο (1371 - 1389) και ο Λάζαρος αργότερα δώρισε το σταυρό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μαζί με το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης.πηγή φωτογραφίας: leipsanothiki.blogspot.gr
Οι Άγιοι Πατέρες της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου διασώζουν και μία παράδοση σύμφωνα με την οποία η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου αφιερώθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό (1341 - 1354), ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από το αυτοκρατορικό αξίωμα, εκάρη μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και μόνασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Η λεγόμενη Κορδέλα της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι μία κορδέλα που καθαγιάστηκε πάνω στην λειψανοθήκη της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και δίδεται σε όσους το επιθυμούν (κυρίως σε περιοδείες της Τιμίας Ζώνης), επειδή βοηθά στη στειρότητα των γυναικών, όταν με βαθιά πίστη επικαλούνται τη βοήθεια της Παναγίας.

Η εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου γίνεται στις 31 Αυγούστου και καθιερώθηκε από τον Μανουήλ Α' Κομνηνό (1143 -1180), τον 12ο αιώνα