Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΑΓΙΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ.


Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Τσούκας Ιωαννίνων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα του 13ου αιώνα με 
σκηνές από τη ζωή του. Μονή της Αγίας ΑικατερίνηΣινά
πηγή
Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στα μέσα του 3ου αιώνα στη Νικομήδεια της Βιθυνίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Παντολέων.

Προερχόταν από εύπορη οικογένεια της πόλης, ο πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήτανε εθνικός και μετά από τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός ενώ η μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από μία πιστή και χριστιανική οικογένεια.  

Από μικρή ηλικία έλαβε καλή εγκύκλια παιδεία και όταν την ολοκλήρωσε σπούδασε την ιατρική, διακρινόμενος όμως και για την ρητορεία του ενώ οι σχέσεις της οικογένειάς του με το παλάτι ήταν πολύ καλές και σύντομα θα τον έφερναν ως γιατρό στην αυλή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. 

Όμως ασπάστηκε το χριστιανισμό μετά από γνωριμία με κάποιο ιερέα Ερμόλαο και λίγο αργότερα πείθει τον πατέρα του να γίνει κι αυτός, όπως και συνέβη, όμως μετά από λίγο διάστημα πέθανε με αποτέλεσμα να γίνει κάτοχος μεγάλης περιουσίας την οποία εκποιεί για να βοηθήσει τους φτωχούς και προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του χωρίς χρέωση σε όποιο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει. 

Μαρτύριο Αγίου Παντελεήμονος
Βυζαντινό Μηνολόγιο 26 - 29, Ιουλίου τού 14ου αιώνα  
Βρίσκεται στην Bodleian Βιβλιοθήκη στην Αγγλία. 
Η πρακτική του αυτή όμως ώθησε πολλούς ιατρούς να τον καταγγείλουν και να υποδείξουν στα ανάκτορα πως είναι Χριστιανός. 

Έτσι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα. 

Εκεί κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος, ο ίδιος όμως αρνήθηκε, λέγοντας πως δε θα θυσιάσει σε ψεύτικους Θεούς. 

Τότε μπροστά του έστειλαν ένα παράλυτο, ώστε να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός και ο Άγιος Παντελεήμων θεράπευσε τον παράλυτο, κάτι που προξένησε μεγάλη κατάπληξη. 

Παρόλα αυτά ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει, ο Παντελεήμων αρνήθηκε και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. 

Άλλοτε έκαιγαν το σώμα του με πυρσούς, άλλοτε τον μαστίγωναν και άλλοτε του έριχναν καυτό λάδι, σε πολλές από τις περιπτώσεις όμως τα μαρτύρια δεν του προξενούσαν πόνο. 

Έτσι, για να τον θανατώσουν τον έριξαν στα θηρία, αυτά όμως δεν τον έβλαψαν και τελικά αποφασίστηκε να τον αποκεφαλίσουν.

Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 27 Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΗΝ ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ 
ΤΟΥ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

ΤΟ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ 
ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Απολυτίκιο 
Αγίου Παντελεήμονα