Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΕΚ ΤΗΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ.

πηγή φωτογραφίας: www.saint.gr

Φυλάσσεται στη Ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου, στα Μετέωρα, μέσα σε επίχρυση λειψανοθήκη που φέρει την επιγραφή: + ΔΑΝΙΗΛ ΜΕΤΕΟΡ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΤΖΙΟΤΙΟ. 1786.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

πηγή φωτογραφίας: www.saint.gr
Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς βιογραφικά ή κάποια άλλα στοιχεία του Οσίου Δανιήλ. 

Ίσως έζησε τον 16ο αιώνα, γνωρίζουμε όμως με απόλυτη βεβαιότητα ότι πατρίδα του είναι το Τσιότι (Φαρκαδόνα) των Τρικάλων και ότι μόνασε στα Αγια Μετέωρα.

Το Α΄ Σάββατο των Νηστειών η Αγία Κάρα του Οσίου Δανιήλ μεταφέρεται στην Φαρκαδόνα (Τσιότι) για προσκύνηση και λιτάνευση και παραμένει εκεί μέχρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Τοιχογραφία του οσίου ιστορήθηκε πρόσφατα στην Ιερά μονή του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, δια χειρός Βλασίου Τσοτσώνη το 1995.

Ακολουθία και Παρακλητικό κανόνα προς τιμήν του οσίου Δανιήλ του Μετεωρίτου συνέθεσε ο Γεώργιος Μηλίτσης, συνταξιούχος διδάσκαλος επίσης το 1995.

Η μνήμη του Οσίου Δανιήλ εορτάζεται στις 16 Αυγούστου.


Απολυτίκιο
Αγίου Δανιήλ του Μετεωρίτη
εκ του Τσιότη (Φρακαδώνα)