Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μουντέ, Ράχες Ικαρίας.

πηγή φωτογραφίας: www.ikariaki.gr

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστανιές στις Ράχες, μέσα σε δασώδη πευκόφυτο περιοχή σπάνιας ομορφιάς, στο βόρειο μέρος του νησιού. Απέχει μισό χιλιόμετρο από το μικρό φράγμα (λίμνη) το οποίο έχει μετατραπεί σε καταφύγιο υδρόβιων πτηνών και 3 χιλιόμετρα από το χωριό Χριστός (Ράχες). 


πηγή φωτογραφίας: www.ikariaki.gr
Κατά το 1460 τοποθετείται ο Θεμέλιος λίθος του Ναού – έπειτα από όνειρο της Παναγιάς σε κάποιον πιστό Ικάριο λέγοντας του ότι πρέπει να σκάψουν στη γη όπου είναι σήμερα χτισμένο το κλίτος του Ευαγγελισμού για να βρούνε την εικόνα της η οποία είναι θαμμένη στο χώμα. 

Πράγματι σκάβοντας βρίσκουν την εικόνα και επειδή απεικόνιζε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αφιερώνεται το Μοναστήρι στην ομώνυμο εικόνα.

Μερικά χρόνια αργότερα θέλοντας να προεκτείνουν το Ναϊσκο προσπαθούν να γκρεμίσουν το δυτικό τοίχο έτσι ώστε να προεκταθεί κατά μήκος ο ναός. Ο τοίχος δεν γκρεμίζεται και καταλαβαίνουν ότι η Παναγιά δεν θέλει να προεκταθεί κατά μήκος ο ναός Της και έτσι τον διαπλατύνουν δημιουργώντας δύο ακόμη Ναίσκους αφιερωμένους ο ένας στη Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων και ο άλλος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. 


πηγή φωτογραφίας: www.greece.com
πηγή φωτογραφίας: Ι.ΜΟΝΗ ΕΥΑΓ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΟΥΝΤΕ, plus.google.com
πηγή φωτογραφίας: Ι.ΜΟΝΗ ΕΥΑΓ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΟΥΝΤΕ, plus.google.com

πηγή φωτογραφίας: www.greece.com
Ο κάθε Ναίσκος έχει τη δική του Αγία Τράπεζα και τη δική του κυρία είσοδο.

Κατά το 1893 ανακαινίζεται το μοναστήρι δημιουργώντας στο εσωτερικό του το άνοιγμα στους μεσαίους τοίχους με τέσσερις καμάρες για πρακτικούς και λειτουργικούς λόγους, έτσι ολόκληρος ο ναός είναι μία Τρίκλιτος Βασιλική. 

Κατά τη χρονική περίοδο 1906 - 1920 αγιογραφείται το ξυλόγλυπτο τέμπλο του μεσαίου κλίτους (του Ευαγγελισμού) με Ιερές εικόνες από τον αγιογράφο Ζωσιμά – μοναχό της Ιεράς Μονής Αγίων Πατέρων της Χίου. Οι αγιογραφίες στα άλλα δύο κλίτη είναι μεταγενέστερες χωρίς όμως να γνωρίζουμε τον αγιογράφο και την χρονική περίοδο.

πηγή φωτογραφίας: Ι.ΜΟΝΗ ΕΥΑΓ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΟΥΝΤΕ, plus.google.com
πηγή φωτογραφίας: Ι.ΜΟΝΗ ΕΥΑΓ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΟΥΝΤΕ, plus.google.com
πηγή φωτογραφίας: Ι.ΜΟΝΗ ΕΥΑΓ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΟΥΝΤΕ, plus.google.com

Το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο του Επιτάφιου, του 1910
πηγή φωτογραφίας: 
www.greece.com
Εντός του Ναού υπάρχει και ξυλόγλυπτο κουβούκλιον επιταφίου με επιγραφήν: Φώτιος Σαλαμάνης εποίησε Σμύρνη 1910. 

Για τον επιτάφιο υπάρχει η εξής εκδοχή: Κάποια οικογένεια από την Ικαρία η οποία ζούσε στη Μικρά Ασία θέλει να κάνει δωρεά έναν επιτάφιο σε κάποιον Ιερό Ναό της Σμύρνης ή της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας. Απευθυνόμενη λοιπόν σε κάποιον τεχνίτη ξυλουργό κατασκευάζεται και τον αφιερώνει στο Ναό όπου παραμένει έως τη Μικρασιατική καταστροφή, ξεσπώντας όμως ο πόλεμος του 1922 οι Μικρασιάτες διωκόμενοι και πρόσφυγες πλέον καταφθάνουν στην Ελλάδα και οι Ικάριοι επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους φέρνοντας μαζί τους και τον επιτάφιο καθώς και άλλα Ιερά Κειμήλια. Έκτοτε ο επιτάφιος παραμένει στο Μοναστήρι ως μουσειακή χρήση.

πηγή φωτογραφίας: Ι.ΜΟΝΗ ΕΥΑΓ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΟΥΝΤΕ, plus.google.com
πηγή φωτογραφίας: Ι.ΜΟΝΗ ΕΥΑΓ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΟΥΝΤΕ, plus.google.com
πηγή φωτογραφίας: Ι.ΜΟΝΗ ΕΥΑΓ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΟΥΝΤΕ, plus.google.com

πηγή φωτογραφίας: www.greece.com
Το Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα το συναντήσουμε με τις εξής δύο ονομασίες: ''Μουντέ'' και ''Μοντέ''. 

Για την ονομασία ''Μουντέ'' υπάρχει η εξής εκδοχή: Μια οικογένεια από τη Χίο ονόματι Μουντέ χρηματοδοτεί την αναστήλωση του Μοναστηριού και έκτοτε διατηρείται ως τοπωνύμιο του Μοναστηριού η ονομασία αυτή. 

Για την ονομασία ''Μοντέ'' υπάρχει η εξής εκδοχή: Κατά την Ιταλική κατοχή της Ελλάδος οι Ιταλοί κατακτητές πιθανόν να το ονόμασαν ''Μοναστήρι του Βουνού'' επειδή βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά.

Έτσι από την Ιταλική λέξη ''il Monte'' που σημαίνει ''Το Βουνό'' και μετατρεπόμενη η λέξη ευήχως από ''Μόντε'' σε ''Μοντέ'' διατηρεί το τοπωνύμιο αυτό έως και σήμερα.

πηγή φωτογραφίας:kokkinosfakelos.blogspot.gr
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός στο οποίο αναφέρεται ότι κατά τη χρονική περίοδο 1947 - 1949 περίοδος εμφυλίου πολέμου και διωγμού των αντιφρονούντων στη Μακρόνησο, τη Γυάρο, τον Άγιο Ευστράτιο και την Ικαρία. Το μοναστήρι λειτούργησε ως Σανατόριο περιθάλποντας πάνω από εκατόν είκοσι ασθενείς φυματικούς και πολιτικούς εξόριστους. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη δίχρονη λειτουργία του – αρκετοί θεραπεύτηκαν ή βελτίωσαν την κατάσταση της ασθένειας τους και μόνο τέσσερις βαριές περιπτώσεις ασθενών πέθαναν. Τα Ιερά τους λείψανα βρίσκονται ακόμα θαμμένα στο προαύλιο χώρο του Μοναστηριού. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο οι τοπικοί φορείς τελούν στο Μοναστήρι Θεία Λειτουργία μετά Μνημοσύνου σε ανάμνηση αυτών των πολιτικών εξόριστων.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται μόνο με ιδιωτικό αυτοκίνητο, ταξί ή με τα πόδια.

Το ανδρικό σήμερα Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εορτάζει τρεις φορές το χρόνο: την 25η Μαρτίου, στις 30 Ιουνίου στην Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων και στις 15 Αυγούστου στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Τηλέφωνο : (030) 22750 41254, i.m.moude@mail.com

πηγή: www.ikariaki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου