Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑΣ.

Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, πηγή φωτογραφίας: www.religiousgreece.gr

Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.


Λεπτομέρεια της εικόνας
Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων στο Κτητορικό της ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου σημειώνει ότι ο Αγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής, παρέδωσε στον Θεόφιλο το Ευαγγέλιο του, προσέφερε σε αυτόν, επίσης και την εικόνα της Παναγίας Θεοτόκου, η οποία διασώζεται μέχρι και σήμερα στο μοναστήρι αυτό. 

Η εικόνα αυτή της Παναγίας, η οποία παριστά την Θεοτόκο Βρεφοκρατούσα, είναι ζωγραφισμένη επάνω σε σανίδα και ανήκει στα Ιστορικά και σημαντικά κειμήλια της Μονής. 

«Ξύλον ζωής», αναφέρεται σε αυτό το Κτητορικό, «έφερεν ο εν Εδέμ παράδεισος, ως ξύλον ζωής τεθησαύρισται και εις τον θείον τούτον ναόν η θεοχαρίτωτος εικών της Θεοτόκου, της Μητρός της όντως αθανάτου ζωής εξ ης πάντες οι προσερχόμενοι μετ’ ευλάβειας και πίστεως της εις Χριστόν Ιησούν, τρυγώσιν αείποτε την χάριν των ακένωτων αυτής θαυμάτων και πνευματικών δωρεών, εις ψυχικήν αυτών σωτηρίαν και δόξαν Θεού».

Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα
πηγή: picssr.com
Η εικόνα λέγεται και Χρυσοχέρα από τον λαό, «ως χείρα χρυσήν έχουσα, και τούτο παλαιότατον αφιέρωμα». 

Με την ευλογία αυτής της εικόνας έζησαν οι αδελφοί της μονής αυτής και με αυτήν, σε καιρούς ανομβρίας, έβγαιναν οι πατέρες σε λιτανεία και ζητούσαν την βοήθεια της.

Η εικόνα είναι ζωγραφισμένη πάνω σε μια τετράγωνη λινή οθόνη, που είναι στεγανά κολλημένη πάνω σε τετράγωνη σανίδα, η όποια στην επάνω εσωτερική της πλευρά σχηματίζει καμπυλοειδές τόξο και κάθε της πλευρά έχει μήκος 64 εκατοστά περίπου ενώ λ
έγεται «κηρόχυτος», γιατί οι ζωγράφοι για την φιλοτέχνηση τέτοιων εικόνων ανακάτευαν τα χρώματα σε λιωμένο κερί και ζωγράφιζαν τις εικόνες λείες και ομαλές ή και τις εκτύπωναν ανάγλυφες, όπως συμβαίνει και με αυτή την εικόνα του αγίου Λουκά.

Το σημείο εύρεσης της εικόνας στο σπήλαιο της Μονής 
 Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Στην εικόνα η Θεοτόκος φέρει έγχρωμη εσθήτα και χρυσά διαγράμματα για αυτό και στα παλαιά κτητορικά της μονής αναφέρεται με το όνομα Χρυσοσπηλαιώτισσα. 

Στην εικόνα η Θεοτόκος γέρνει το κεφάλι Της προς τα δεξιά και ατενίζει στοργικά προς τον Μονογενή Υιόν Της, τον όποιον κρατά στη δεξιά αγκαλιά Της, το αριστερό χέρι της προσφέρεται προς το θείο Βρέφος και ο Ιησούς στηρίζει το δικό Του αριστερό χέρι στην παλάμη της Παναγίας Μητέρας Του. 

Ο Χριστός φορά έναν πλατύ και άραφο χιτώνα, ένα χιτώνα που κατεβαίνει μέχρι κάτω από τα γόνατα, με το δεξί Του χέρι κρατεί ειλητάριο, το ευαγγέλιο της σωτηρίας του κόσμου και επίσης, δεξιά και αριστερά της Θεομήτορος παριστάνονται Άγγελοι και Αρχάγγελοι, τα πολυόμματα Χερουβείμ και τα έξαπτέρυγα Σεραφείμ.

Την γνησιότητα αυτής της εικόνας, ως έργου του αγίου Ευαγγελιστή Λουκά, την στηρίζει το Κτητορικό σε πολλές μαρτυρίες κυρίως εκκλησιαστικών συγγραφέων, όπως είναι ο Συμεών ο Μεταφραστής, ο Θεοφάνης Ταυρομανίας, ο Ιωάννης Δαμασκηνός, ο Ραμεώτης, ο Νικηφόρος Κάλλιστος κ.α. 


Ακόμη μαρτυρίες περί της γνησιότητας της εικόνας έχουμε και σε χρυσόβουλλα αυτοκρατόρων, όπως των Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου (1261 - 1282), Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου (1282 - 1328) και Ιωάννου ΣΤ’ του Καντακουζηνού (1347 - 1354).


H Σύναξη της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας τιμάται στις 15 Αυγούστου.