Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

H TIMIA ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ.

πηγή φωτογραφίας: orthodoxia.info , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΖΑΧΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

Φυλάσσεται στην ομώνυμη εκκλησία που οικοδομήθηκε τον 14ο αιώνα αφιερωμένη στον Αγιο Κυπριανό και την Αγία Ιουστίνη, στο Μενοίκο της Κύπρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Η Εκκλησία του Αγίου Κυπριανού και της
Αγίας Ιουστίνης στο Μενοίκο της Κύπρου
πηγή φωτογραφίας: www.menico.org
Ο Άγιος Κυπριανός ήτανε ένας αρκετά πλούσιος, ευγενής, αλλά και φιλόσοφος γεννημένος το 210 στην Καρχηδόνα της βόρειας Αφρικής.

Το όνομά του ήτανε Θάσκιος Καικίλιος Κυπριανός (Thascius Caecilius Cyprianus), έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251) και εξασκούσε έντονα την μαγική τέχνη στην Αντιόχεια.

Κάποτε ένας ειδωλολάτρης άρχοντας ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα. 

Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό. Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. 

φωτογραφία: www.agioskyprianos.org
Παραδεχόμενος λοιπόν την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτιστεί και να γίνει ιερεύς.

Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα. 

Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι αυτό τον διέβαλαν στον Δέκιο. 

Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνα.

Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.

Η μνήμη του Αγίου Κυπριανού τιμάται μαζί με αυτή της Αγίας Ιουστίνης, στίς 2 Οκτωβρίου.

Σημείωση: Ο Μιχαήλ Ι. Γαλανός, στο έργο του «Οι Βίοι των Αγίων» έχει διαφοροποιημένο τον βίο του Άγιου Κυπριανού, και θεωρεί ιστορικές ανακρίβειες όλα τα περί μαγείας, που αναφέρονται για το πρόσωπο του συγκεκριμένου Άγιου.