Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρετάδας, Αμφιλοχία.


Βρίσκεται 2,5 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το χωριό Βαρετάδα (15 χιλιόμετρα ανατολικά της Αμφιλοχίας), στις αρχές της κορυφογραμμής του όρους Θύαμο και μέσα σε πυκνό δάσος.


πηγή φωτογραφίας: www.myamfilochia.gr
Όπως μαρτυρά και μία εντοιχισμένη στο βόρειο αέτωμα επιγραφή, το καθολικό της Μονής είναι κτισμένο το 1783, ενώ μεταγενέστερες επεμβάσεις συμπληρώνουν σήμερα το σύνολο του συγκροτήματος της Μονής.

Κατά τους ειδικούς αρχαιολόγους όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το έτος αυτό να αναφέρεται σε ανακαίνιση και το μοναστήρι να είναι κατά πολύ αρχαιότερο.

Είναι τύπου μονόκλιτου σταυρεπίστεγου με οκταγωνικό τρούλο και Κτήτορας της ήτανε ο ιερομόναχος Αγάπιος, τον οποίο οι πιστοί ακόμη και σήμερα, 2 αιώνες περίπου μετά την κοίμησή του, αναφέρουν ως Άγιο.

πηγή φωτογραφίας: varetada1.blogspot.gr
πηγή φωτογραφίας: varetada1.blogspot.gr

πηγή φωτογραφίας: varetada1.blogspot.gr
Ιστορικό έμεινε το δίστιχο πάνω στο τάμα του ξακουστού κλέφτη των Αγράφων και του Βάλτου, Αντώνιου Κατσαντώνη, ο οποίος μετά από κάποιον σημαντικό τραυματισμό του σε κάποια μάχη, ζητώντας βοήθεια από την Παναγία για να γίνει καλά, αναφέρθηκε στα 3 σημαντικότερα μοναστήρια της Παναγίας της ευρύτερης περιοχής:

«Χίλια φλουριά ' χω στον Προυσσό 
και χίλια στ' Βαρετάδα 
και στης Τατάρνας τη Μονή 
ένα χρυσό καντήλι».
Το τάμα αυτό σώζεται ακόμη και σήμερα στο ιστορικό μοναστήρι της Τατάρνας.


πηγή φωτογραφίας: varetada1.blogspot.gr 
πηγή φωτογραφίας: varetada1.blogspot.gr
πηγή φωτογραφίας: varetada1.blogspot.gr
Το οικοδομικό συγκρότημα της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρετάδας αποτελείται από το καθολικό, ένα μικρό διώροφο κελί πολύ κοντά στον νότιο τοίχο του Καθολικού, και ένα μεγαλύτερο κελί στα βόρεια του Καθολικού. 

Το συγκρότημα περιβάλλεται από έναν χαμηλό πέτρινο μαντρότοιχο ενώ στα ανατολικά του βόρειου κτιρίου υπάρχουν και λείψανα κάποιων παλαιοτέρων προφανώς κτισμάτων. 

Η κύρια είσοδος στον περίβολο του Μοναστηριακού συγκροτήματος γίνεται από την ανατολική πλευρά της Μονής ενώ δευτερεύουσες είσοδοι στον περίβολο υπάρχουν τόσο στην βόρεια, όσο και στην νότια πλευρά της Μονής.

πηγή φωτογραφίας: varetada1.blogspot.gr
πηγή φωτογραφίας: varetada1.blogspot.gr

πηγή φωτογραφίας: varetada1.blogspot.gr
Το καθολικό της μονής της Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρετάδας ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης τρουλαίας βασιλικής και έχει διαστάσεις 15.80 Χ 6,40 μέτρα. 

Αποτελείται από τον κυρίως ναό, τον νάρθηκα, και στοά η οποία εκτείνεται κατά μήκος του νότιου τοίχου του ναού. 

Οι κεραίες του σταυρού καλύπτονται από δίριχτες στέγες, οι κορφιάδες των οποίων καταλήγουν στις τοιχοποιίες του τρούλου. 

Ο τρούλος είναι οκταγωνικός και η θολοδομία του καλύπτεται από στέγη ημισφαιρικής μορφής. Όλες οι στέγες είναι επικαλυμμένες με σχιστόπλακες. 


πηγή φωτογραφίας: varetada1.blogspot.gr
Ολόκληρο το εσωτερικό του ναού και του νάρθηκα, καθώς και το εξωτερικό τμήμα του βόρειου τοίχοπου καλύπτεται από την στοά, είναι καλυμμένα από τοιχογραφημένα επιχρίσματα.

Στα νοτιοδυτικά του ναού υπάρχει κτίσμα (κελί) τετραγωνικής κάτοψης διαστάσεων 5,50 Χ 5,50 μέτρα. 

Στα βόρεια υπάρχει δεύτερο κτίριο κελιών το οποίο είναι είναι επίμηκες, ορθογωνικό, με ισόγειο και κατώι και έχει γενικές διαστάσεις 18,45 Χ 6,80.

Στην μονή που θεωρείται ως εξαιρετικής ιστορικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε πλήρης μελέτη αποκατάστασης του ναού και του κειλιακού χώρου, η υλοποίηση της οποίας ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2006 και διήρκεσε 3 χρόνια, από το 2003. 


πηγή φωτογραφίας: varetada1.blogspot.gr
Επίσης, ολοκληρώθηκε και η σύνδεση της μονής με το οδικό δίκτυο της περιοχής και το σημαντικό αυτό μνημείο είναι σήμερα επισκέψιμο και εύκολα προσβάσιμο.

Από το κτίριο, πριν από τις εργασίες αποκατάστασης σωζόταν μεγάλο μέρος της εξωτερικής τοιχοποιίας αλλά σε κατάσταση ετοιμορροπίας, ενώ η στέγη και οι ενδιάμεσοι τοίχοι έχουν εξ’ ολοκλήρου καταρρεύσει. Σώζονταν επίσης λείψανα των πατωμάτων, των δοκών και της επικάλυψης της στέγης.

Η πρόσβαση στην Μονή, που απέχει από την Εθνική οδό μόνο 20 χιλιόμετρα γίνεται με καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, σε μια διαδρομή καταπληκτική, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με θέα τον Αμβρακικό κόλπο και σε υψόμετρο 480 μέτρων.

Η Μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

πηγή: www.dolihos.gr , www.myamfilochia.gr , varetada1.blogspot.gr