Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Η ΣΙΑΓΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ.

πηγή

Η σιαγόνα μεθ' ενός οδόντος μάλιστα, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Άνδρο. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

 
H μονή Αγίου Νικολάου στην Αποικία Ανδρου
πηγή
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός σε κάποια περιοδεία του προς τα νησιά των Κυκλάδων διέμεινε στην Άνδρο, έπειτα από μία μεγάλη τρικυμία, που ανάγκασε το πλοίο του να διακόψει την πορεία του.

Το πλοίο που επέβαινε ο ΠατροΚοσμάς, προσάραξε στον αρσανά (λιμάνι) της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου στην Άνδρο, στην τοποθεσία Άχλα και έτσι συνδέθηκε έκτοτε με την Ιερά αυτή Μονή και διατήρησε μάλιστα με τους μοναχούς της Μονής, ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς. 

Ο ίδιος δεν ξαναπήγε βέβαια στην Άνδρο αλλά έστελνε όμως τακτικά τους μαθητές του, οι οποίοι κράτησαν ζωντανή την πνευματική αυτή επικοινωνία.

H κάτω Σιαγόνα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
πηγή
Τρία χρόνια μετά το μαρτύριό του, έγινε η ανακομιδή του ιερού λειψάνου. Τότε ακριβώς οι μαθητές του, που συνδέονταν με την Άνδρο, μετέφεραν στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου τη σιαγόνα του Αγίου. Οι πατέρες της Μονής δέχθηκαν το ιερό λείψανο ως πολύτιμο θησαυρό και τιμούσαν τον Εθναπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό ως Άγιο, πολύ πριν από την επίσημη αγιοκατάταξή του το 1961.

Ο Άγιος Κοσμάς υπήρξε φωτοφόρος απόστολος του Ευαγγελίου, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς και η Εκκλησία, για να τιμήσει τον αγώνα και την προσφορά του, τον ονόμασε Ισαπόστολο.

Ο Άγιος Κοσμάς γεννήθηκε στο χωριό Ταξιάρχης της επαρχίας Αποκούρου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεγάλο Δένδρο της Ναυπακτίας, το 1714, από γονείς ευσεβείς, που τον ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. 


Φορητή εικόνα του Αγίου Κοσμά,τεχνουργήθηκε εν Ζωή.
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ζίτσας, 1767.
πηγή
Είκοσι περίπου χρονών πήγε στο Άγιο Όρος, για να σπουδάσει στο εκεί νεοσύστατο σχολείο του Βατοπεδίου. 

Ο Άγιος, ονομαζόταν αρχικά Κωνσταντίνος και μετά την αποφοίτηση του, πήγε στη Μονή Φιλόθεου, όπου έγινε μοναχός (1759), κατόπιν Ιερομόναχος και έλαβε το όνομα Κοσμάς.

Ο Άγιος γνωρίζοντας ότι το Έθνος κινδύνευε, δεν ησύχαζε και φλεγόταν νύχτα - μέρα από τον πόθο να βγει και να διδάξει στους σκλαβωμένους Έλληνες τα Άγια Γράμματα, όμως, θεωρούσε τον εαυτό του ταπεινό και αδύνατο να επωμισθεί τέτοιο φορτίο, έτσι, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνάντησε τον αδελφό του Χρύσανθο, που ήταν δάσκαλος. 


H υπογραφή του Αγ. Κοσμά λίγο πριν το μαρτύριό του.
πηγή
Αυτός του έκανε μερικά μαθήματα ρητορικής, που θα βοηθούσαν τον Κοσμά στο κήρυγμα και έπειτα, αφού πήρε την άδεια του Πατριάρχη Σεραφείμ, όργωσε στην κυριολεξία την Ελλάδα, διδάσκοντας στους «ραγιάδες» το λόγο του Θεού.

Έτσι, ο Άγιος Κοσμάς, αρχικά κήρυξε στην Κωνσταντινούπολη και στην συνέχεια μετέβη στην Αιτωλοακαρνανία, με νέα άδεια περιήλθε τα Δωδεκάνησα και το Άγιο Όρος, ακολούθως περιόδευσε στην Θεσσαλονίκη, Βέροια, σε ολόκληρη την Μακεδονία, έφθασε στην Χειμάρα, επέστρεψε στην Νότιο Ήπειρο και από εκεί κατέληξε στη Λευκάδα και την Κεφαλληνία. 


Τα θεμέλια του σπιτιού του Αγίου Κοσμά
πηγή
Πήγε ακόμη στη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και ξανά στην Βόρειο Ήπειρο.

Από οπού περνούσε, έκτιζε σχολεία, εκκλησίες, και πλήθος λαού συνέρεε και «ρουφούσε» το «νέκταρ» της αγίας διδασκαλίας του.

Τελικά, ο φθόνος των Εβραίων, σε συνεργασία και με τους Τούρκους, είχε σαν αποτέλεσμα τον απαγχονισμό του Αγίου στο Κολικόντασι,  της Βορείου Ηπείρου, το 1779. 


Το λείψανο του το έριξαν στα νερά του ποταμού Άψου. 

Παρά την πέτρα που του είχαν δέσει σφιχτά στον λαιμό του, το λείψανο του Αγίου επέπλεε και βρέθηκε από τον ιερέα Μάρκο κι ενταφιάστηκε με τιμές στη Ιερά μονή της Θεοτόκου Αρδονίτσας της Βορείου Ηπείρου, όπου και ανευρέθη.


Ιερά Μονή Αρδονίτσας Βορείου Ηπείρου
Η κανονική πράξη της αναγνωρίσεως του ως αγίου έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 20 Απριλίου 1961. Ακολουθία και βίο του έγραψαν ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο Σαπφείριος Χριστοδουλίδης, ο Θωμάς Πασχίδης και ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Πολλοί νεώτεροι συγγραφείς ασχολήθηκαν με τον βίο και το έργο του μεγάλoυ αγίου. Πλήθος εικόνων, χαλκογραφιών, ζωγραφιών και σχεδίων φανερώνουν την τιμή και την ευγνωμοσύνη του Γένους για τον λαμπρό αστέρα του Αγίου Όρους.

Τα λόγια του ήταν προφητικά, γεμάτα θεία χάρη και απλότητα. Κάποτε είπε στους κατοίκους κάποιου χωριού: «Ήρθα στο χωριό σας και σας κήρυξα. Δίκαιο είναι λοιπόν να με πληρώσετε για τον κόπο μου. Με χρήματα μήπως; Τι να τα κάνω; Η πληρωμή η δική μου είναι να βάλετε τα λόγια του Θεού στην καρδιά σας, για να κερδίσετε την αιώνια ζωή».



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΤΜΗΜΑ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ
ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ ΑΙΤΩΛΙΑΣ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ ΣΤΟΝ
Ι.Ν ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΚΛΙΚ
ΕΔΩ)

ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
(ΚΛΙΚ
ΕΔΩ)