Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ.

πηγή φωτογραφίας: pyramisnews.gr

Φυλάσσεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Mικρογραφία του Αποστόλου Ματθαίου, 12ος αιώνας.
Βρετανική βιβλιοθήκη
πηγή φωτογραφίας: 
upload.wikimedia.org
Ο Απόστολος Ματθαίος ανήκει στους δώδεκα Αποστόλους του Ιησού και είναι ένας από τους τέσσερις Ευαγγελιστές ενώ είναι και ο συγγραφέας του πρώτου Ευαγγελίου.


Όσον αφορά το θάνατο του οι πηγές διαφωνούν. Βάσει των διηγήσεων που προέρχονται από την απόκρυφη παράδοση, ο Απόστολος Ματθαίος μάλλον κάηκε πάνω στην πυρά. 

Αυτές οι διηγήσεις έχουν περάσει και στο Συναξάρι που έγραψε ο Νικηφόρος Κάλλιστος Ξανθόπουλος, λόγιος κληρικός του 14ου αιώνα. 

Χαρακτηριστικό είναι το δίστιχο στο Μηναίο και στο Συναξάρι: «Σώζεις Ιησού και τελώνας σοι χάρις. Ούτω βοά Ματθαίος εκ πυρός μέσου».

Ωστόσο δεν αναφέρεται από κανέναν ιστορικό ότι ο Ματθαίος μαρτύρησε πάνω στην πυρά. 

Αντίθετα ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής γράφει στο Μηνολόγιο ότι τελείωσε την ζωή του, εν ειρήνη στην Ιεράπολη της Συρίας. Την ίδια εκδοχή αναφέρει τόσο ο Ηρακλείωνας όσο και ο Κλήμης Αλεξανδρείας.

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής
Tετραευάγγελο - 13ος αιώνας - Mονή Διονυσίου 

πηγή φωτογραφίας:
 
www.saint.gr
Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος, πριν γίνει μαθητής του Κυρίου Ιησού Χριστού, ονομαζόταν Λευίς. 

Ο πατέρας του λεγόταν Αλφαίος και ήταν από τη Γαλιλαία.

Ο Ματθαίος έκανε το επάγγελμα του τελώνη, και ο Ιησούς τον βρήκε να κάθεται στο τελωνείο έξω από την Καπερναούμ. 

Και είπε προς αυτόν: «Ἀκολούθει μοι»

Ο Ματθαίος, χωρίς καμιά καθυστέρηση, αμέσως τον ακολούθησε. 

Και όχι μόνο εγκατέλειψε το αμαρτωλό - για την εποχή εκείνη - επάγγελμα του τελώνη, αλλά και με χαρά φιλοξένησε τον Κύριο στο σπίτι του. 

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής
Γ' τέταρτο 14ου αιώνα- Mονή Xιλανδαρίου 

πηγή φωτογραφίας:
 
www.saint.gr
Στο σπίτι του Ματθαίου, μάλιστα, ήλθαν και πολλοί άλλοι τελώνες αλλά και άλλοι αμαρτωλοί άνθρωποι, με τους οποίους βέβαια ο Ιησούς Χριστός συνέφαγε αλλά και συζήτησε μαζί τους. 

Οι φαρισαίοι, όμως, που είχαν πωρωμένη την συνείδησή τους, όταν είδαν αυτή την ενέργεια του Κυρίου Ιησού Χριστού, αμέσως τον κατηγόρησαν ότι συντρώγει με τελώνες και αμαρτωλούς εν γένει ανθρώπους. 

Ο Ιησούς το άκουσε αυτό και είπε εκείνα τα θαυμάσια και υπέροχα λόγια: «Οὐ γὰρ ἦλθον καλέσαι δικαίους, ἀλλὰ ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν» (Ματθαίου, θ' 13)

Δηλαδή, λέει ο Κύριος, δεν ήλθα για να καλέσω εκείνους που νομίζουν τους εαυτούς τους δίκαιους, αλλά ήλθα να καλέσω τους αμαρτωλούς, για να μετανοήσουν και να σωθούνε.

Τμήμα του κρανίου του Αποστόλου Ματθαίου βρίσκεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και φυλάσσεται στη δεύτερη έδρα του, στο Κάιρο της Αιγύπτου. 

Το κομμάτι λειψάνου αυτό είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν διασκορπισμένα στον κόσμο. 


πηγή φωτογραφίας: pyramisnews.gr
Το λείψανο αυτό έφτασε στην Αίγυπτο περίπου πριν από 500 χρόνια ως δώρο από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ενώ το σώμα του πιστεύεται ότι βρίσκεται κάπου στην Ιταλία.

Το λείψανο τέθηκε σε προσκύνηση στις 16 Δεκεμβρίου του 2014, σε κατανυκτική τελετή, στον επιβλητικό ναό της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, τον Άγιο Κωνσταντίνο στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον ποταμό Νείλο. 

Στην τελετή προσήλθαν οι Αιγυπτιώτες πάροικοι να πάρουν τη χάρη του Αγίου και την ευλογία από το άγιο λάδι που έκαιγε καθ’ όλη τη διάρκεια της ακολουθίας μπροστά από την Τιμία Κάρα του.

Θεωρείται άγιος από την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές εκκλησίες.

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 16 Νοεμβρίου.Απολυτίκιο
του Αγίου Ευαγγελιστού 
και Αποστόλου Μάρκου