Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

πηγή

Φυλάσσεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Mικρογραφία του Αποστόλου Ματθαίου, 12ος αιώνας.
Βρετανική βιβλιοθήκη
πηγή
Η Τιμία Κάρα του Ματθαίου έφτασε στην Αίγυπτο περίπου πριν από 500 χρόνια ως δώρο από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ενώ το σώμα του πιστεύεται ότι βρίσκεται κάπου στην Ιταλία.

Ο Απόστολος Ματθαίος ανήκει στους δώδεκα Αποστόλους του Ιησού, είναι ένας από τους τέσσερις Ευαγγελιστές και ο συγγραφέας του πρώτου Ευαγγελίου που γράφτηκε το 64. 

Όσον αφορά το θάνατο του Ματθαίου οι πηγές διαφωνούν μεταξύ τους και βάσει των διηγήσεων που προέρχονται από την απόκρυφη παράδοση βέβαια, ο Απόστολος Ματθαίος μάλλον πρέπει να κάηκε επάνω στην πυρά. 

Αυτές οι διηγήσεις έχουν περάσει και στο Συναξάρι που έγραψε ο Νικηφόρος Κάλλιστος Ξανθόπουλος, λόγιος κληρικός του 14ου αιώνα.

Χαρακτηριστικό είναι το δίστιχο στο Μηναίο και στο Συναξάρι: «Σώζεις Ιησού και τελώνας σοι χάρις. Ούτω βοά Ματθαίος εκ πυρός μέσου», ωστόσο δεν αναφέρεται από κανέναν ιστορικό ότι ο Ματθαίος μαρτύρησε πάνω στην πυρά, αντίθετα ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής γράφει στο Μηνολόγιο ότι τελείωσε την ζωή του, εν ειρήνη στην Ιεράπολη της Συρίας. 

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής
Γ' τέταρτο 14ου αιώνα- Mονή Xιλανδαρίου 

πηγή
Την ίδια εκδοχή αναφέρει τόσο ο Ηρακλείωνας όσο όμως και ο Κλήμης της Αλεξανδρείας

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος, πριν γίνει μαθητής του Κυρίου Ιησού Χριστού, ονομαζόταν Λευίς και ο πατέρας του λεγόταν Αλφαίος με καταγωγή από τη Γαλιλαία.

Ο Ματθαίος έκανε το επάγγελμα του τελώνη δηλαδή του φοροεισπράκτορα όταν ο Ιησούς τον βρήκε να κάθεται στο τελωνείο έξω από την Καπερναούμ και είπε προς αυτόν: «Ἀκολούθει μοι». 

Ο Ματθαίος, χωρίς καμιά καθυστέρηση, αμέσως τον ακολούθησε και όχι μόνο εγκατέλειψε το αμαρτωλό - για την εποχή εκείνη - επάγγελμα του τελώνη, αλλά και με χαρά φιλοξένησε τον Κύριο στο σπίτι του. 

Στο σπίτι του Ματθαίου ήρθαν και πολλοί άλλοι τελώνες με τους οποίους  ο Ιησούς Χριστός συνέφαγε αλλά και συζήτησε μαζί τους, οι φαρισαίοι, όμως, που είχαν πωρωμένη την συνείδησή τους, όταν είδαν αυτή την ενέργεια του Ιησού, τον κατηγόρησαν ότι συντρώγει με τελώνες και αμαρτωλούς εν γένει ανθρώπους και όταν ο Ιησούς το άκουσε αυτό είπε εκείνα τα θαυμάσια και υπέροχα λόγια: «Οὐ γὰρ ἦλθον καλέσαι δικαίους, ἀλλὰ ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν» (Ματθαίου, θ' 13)

Ο Απόστολος Ματθαίος ο Ευαγγελιστής 
Τοιχογραφία τού 14ου αιώνα στον Ιερό Ναό Αγίου 
Νικολάου τού Ορφανού, Θεσσαλονίκη
Κατά την παράδοση ο Άγιος Ματθαίος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής, κήρυξε στην αρχή και για αρκετό καιρό στην Παλαιστίνη, περίπου για 12 χρόνια. 

Αυτός ήταν και το λόγος που έγραψε αρχικά το ευαγγέλιο του στα αραμαϊκή γλώσσα, άποψη που διασώζει ο Παπίας Ιεραπόλεως και συμφωνούν οι ΕιρηναίοςΩριγένης καθώς και ο Επιφάνιος. 

Mετά την φυγή του από την Παλαιστίνη σύμφωνα με τα απόκρυφα ευαγγέλια κήρυξε σε αρκετές χώρες όπως στην Αραβία, την Περσία, τη Συρία, τη Μηδία, τη Μακεδονία και κυρίως όμως στην Αιθιοπία και την Παρθία όπου και πέθανε ενώ θεωρείται επίσης άγιος από την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές εκκλησίες.

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 16 Νοεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου