Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ.

πηγή: IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΚΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΓΩΝ

Είναι τα μοναδικά γνωστά λείψανα του Αγίου Οικουμένιου, φυλάσσονταν στον βυζαντινό Ιερό Ναό του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ που βρισκόταν μέσα στο Κάστρο των Τρικάλων, αργότερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου στα Τρίκαλα από τον οποίο δυστυχώς εκλάπησαν πριν χρόνια και σήμερα είναι άγνωστο το που βρίσκονται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Για τον Άγιο Οικουμένιο μεταξύ των διαφόρων ερευνητών υπάρχει μία μακρά αλλά και έντονη διαμάχη. 

Η διαμάχη αυτή έχει να κάνει τόσο για την ταυτότητά του, καθώς επίσης όμως και για το πότε ακριβώς έζησε.

Αναφέρεται ιστορικά ως επίσκοπος της Τρίκκης κατά τον 10ο αιώνα αλλά μια ισχυρή και αδιάκοπη παλαιά τοπική παράδοση τον τοποθετεί χρονικά στον κατά τον 4ο αιώνα, όπως αναφέρεται στο "Εγκώμιο" που έγραψε για τον Οικουμένιο τον 14ο αιώνα ο λόγιος μητροπολίτης Λαρίσης Αντώνιος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω "Εγκώμιο", ο Άγιος Οικουμένιος καταγόταν από την Καππαδοκία και ήτανε ανιψιός του Αγίου Αχιλλείου Λαρίσης αλλά και εξάδελφος του Αγίου Ρηγίνου, επισκόπου της Σκοπέλου. 

Ακολούθησε τον πνευματικό του πατέρα και διδάσκαλο Αχίλλειο στη Λάρισα και εκεί τελικά εκλέχτηκε επίσκοπος Τρίκκης, εκπληρώνοντας έτσι την μεγάλη επιθυμία του θείου του Αχίλλειο, να τον δει ιεράρχη.

Οι δυο τους και μαζί με τον Αγιο Σπυρίδωνα έλαβαν μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325, όπου και θαυματούργησαν εις απόδειξη της ορθής πίστης (λίθος ανέβλυσε νερό) κατατροπώνοντας τον Άρειο και την πλανεμένη διδασκαλία του, τον Αρειανισμό.

Ο Αγιος Οικουμένιος, πέθανε πλήρης ημερών. 


Στο χωριό Χαϊδεμένη Τρικάλων υπάρχει ομώνυμος ναός του αγίου Οικουμενίου, απέναντί από τον λόφο Καταφύγι, όπου σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε εκεί το Ησυχαστήριο του Αγίου Οικουμένιου.

Η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου