Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ.


Η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, Παναγία Εικοσιφοίνισσα, είναι αχειροποίητη και είναι η εφέστιος εικόνα της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στην Κορμίτσα Σερρών.

Η ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης
πηγή φωτογραφίας: radiokalampaki.blogspot.gr
Η αγιογράφησή της αποδίδεται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, που αγιογράφησε σύμφωνα με την παράδοση πολλές εικόνες της Παναγίας (περίπου 70) κι όλες μετά από συνάντηση μαζί Της.

Έτσι κι αυτή τη φορά, μόλις του εμφανίστηκε η Θεοτόκος πήρε το ξύλο που είχε για να ξεκινήσει την αγιογράφηση, αλλά είδε μια σχισμή επάνω του και στεναχωρήθηκε πάρα πολύ.

Τότε η Παναγία του είπε να μην λυπάται, δεν πειράζει που το ξύλο έχει σχισμή και σκιαγραφήθηκε η μορφή της Παναγίας με το θείο Βρέφος αγκαλιά. Η σχισμή αυτή φαίνεται ευκρινώς ακόμη και σήμερα, στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Το όνομά της εικάζεται ότι προήλθε από παραφθορά της έκφρασης "εικών φοινίσσουσα", διότι η αχειροποίητος εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι εξέπεμπε ερυθρωπό φως (φοινικούν χρώμα).

Την εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, την χάρισε η ίδια η Παναγία στον Άγιο Γερμανό κι εκείνος έχτισε τη μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας τον 5ο ή τον 8ο αιώνα μ.Χ., για να στεγάσει αυτή την θαυματουργή εικόνα.


Το σημάδι από την θήκη του πιστολιού του αξιωματικού στο δάπεδο του ναού
 φωτογραφία: yaunatakabara.blogspot.gr

Το σημάδι από την μπότα του αξιωματικού στο
δάπεδο του ναού της μονής
 φωτογραφία: fdathanasiou.files.wordpress.com
Η Αχειροποίητος Εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης κατά περιόδους έκανε και κάνει πολλά θαύματα. 

Γνωστό έμεινε το θαύμα της μπότας και του πιστολιού. 

Κατά την περίοδο εκείνη των επιθέσεων και διαρπαγών των Βουλγάρων κομιτατζήδων που άρπαξαν σημαντικούς θησαυρούς και ιερά κειμήλια από την μονή. 

Ένας αξιωματικός τους επιχείρησε να συλήσει την Εικόνα της Παναγίας, αλλά τινάχτηκε θαυματουργός πίσω και εξέπνευσε, ενώ η μπότα και το πιστόλι του αποτυπώθηκαν στις μαρμάρινες πλάκες του δαπέδου, για να ενθυμίζουν πάντοτε το θαύμα.

Ακόμα και σήμερα στο μαρμάρινο δάπεδο του Ναού φαίνονται αυτά τα σημεία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου