Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ.Ο Μητροπολιτικός Ναός  Παναγίας Επίσκεψης των Τρικάλων
Η πάνσεπτος και χαριτόβρυτος εφέστιος εικόνα της Παναγίας «Επισκέψεως» φυλάσσεται στον ομώνυμο παλαιό, Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Τρικάλων που βρίσκεται στην παλιά συνοικία του Βαρουσίου και είναι μία από τις αρχαίες και ιστορικές εκκλησίες των Τρικάλων.

Η Εικόνα έχει διαστάσεις 1,20 Χ 0,75 εκατοστά και είναι από τα ιερότερα και πολυτιμότερα κειμήλια της πόλης των Τρικάλων και γενικότερα της αγιοτόκου Θεσσαλικής γης αλλά και της πατρίδας μας.

Η φήμη της ξεπέρασε δικαίως τα όρια της ελληνικής επικράτειας και πολλοί προσκυνητές συρρέουν από ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαιτέρως όμως Ρώσοι αλλά και Σέρβοι.

Ο Μητροπολιτικός Ναός  Παναγίας Επίσκεψης 
Η Παναγία, με την επιβλητική της μορφή, εικονίζεται Βρεφοκρατούσα και φέρει επιγραφή «Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ονομασία συνηθισμένη κατά την βυζαντινή εικονογραφία, αλλά μοναδική ίσως στον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανότατα είναι έργο των αρχών του 18ου αιώνα. 

Κάποιοι ερευνητές όμως, λόγω και των καθαρά βυζαντινών χαρακτηριστικών της την αναγάγουν σε πολύ προγενέστερους και παλαιότερους χρόνους.

Η Εικόνα προέρχεται από έναν προϋπάρχοντα παλαιό βυζαντινό Ιερό Ναό, πάνω στον οποίο κτίσθηκε το 1867 ο σημερινός Ναός της Παναγίας Επίσκεψης στον οποίο επίσης φυλάσσεται εκτός των άλλων και τμήμα της Τιμίας Κάρας της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας (Δείτε ΕΔΩ).

Η Παναγία Επίσκεψις χωρίς το ασημένιο υποκάμισο.

Λεπτομέρεια της εικόνας
Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε με ένα περίτεχνο ασημένιο "υποκάμισο", το 1896 από τον φημισμένο τεχνίτη Αναστάσιο Τσιναρίδη, με καταγωγή από το ορεινό Χαλίκι Ασπροποτάμου. 

Καλύπτεται ομοιόμορφα ολόκληρη η εικόνα, εκτός όμως από τα επιβλητικά βυζαντινής τεχνοτροπίας πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού ενώ τα φωτοστέφανα είναι περίτεχνα επίσης, με πυκνούς συμπλεκόμενους κλάδους.

Ενώπιον της εφέστιας εικόνας της Παναγίας Επίσκεψης ψάλθηκε στις 23 Αυγούστου του 1881 η πανηγυρική ευχαριστήριος δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων, θαυμαστό και αυτό σημείο της Παναγίας, όπως και πολλά άλλα.


Η Εφέστιος και Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Επίσκεψης για πρώτη φορά στα χρονικά εξήλθε από τον ομώνυμο ναό που φυλάσσεται, τον Οκτώβριο του 2016.

Με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια είχε πραγματοποιηθεί η
λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας «ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ»,
μετά των χαριτόβρυτων Λειψάνων και της Ιεράς
Εικόνας του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη, το 2016.
Αφορμή στάθηκε η παράκληση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών κ. Χρυσόστομο. 

Ζήτησε να μεταφερθεί η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Επίσκεψης, προς ευλογία και αγιασμό του φιλοχρίστου λαού της Θεσσαλονίκης, επί ένα εικοσαήμερο, στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Δημητρίου προκειμένου να συνεορτασθεί κατά την εορτή της μνήμης Αυτού την 26η Οκτωβρίου 2016.

Την εικόνα μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών κ. Χρυσόστομος, συνοδεία του Εφημερίου του Ι.Ν. Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων πατρός Γεωργίου Γραδούλα, του Πρωτοσυγκέλλου πατρός Αλεξίου Κανίνα και Ιερέων της Μητροπόλεως και την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Κατά την πανήγυρη του Ιερού Ναού, στην εορτή των Εισοδίων, η Ιερά Εικόνα λιτανεύεται πανδήμως και με κάθε λαμπρότητα στην πόλη των Τρικάλων.

Από την κτητορική της επιγραφή, η Παναγία Επίσκεψη, ορίζεται να τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) και στις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Παναγίας).

Τηλέφωνο & fax ιερού Ναού: (+30) 24310 33671


πηγή: panagiaepiskepsi.gr