Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΥΜΦΟΔΩΡΑΣ.

πηγή

Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, στο Αγιο Όρος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

 

Το Μαρτύριο των Αγίων Μηνοδώρας, Μητροδώρας και Νυμφοδώρας.
Τοιχογραφία στηντήν Ιερά Μονή  Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. 
Οι Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα ήταν αδελφές και κατάγονταν από τη Βιθυνία ενώ η λάμψη της παρθενίας, η ωραιότητα των ψυχών και των σωμάτων τις έκαναν να είναι καύχημα των χριστιανών αλλά οι φροντίδες και οι συνήθειες του κόσμου δεν τις απασχολούσαν. 

Η μόνη της φροντίδα ήταν «μετὰ αἰδοῦς καὶ σωφροσύνης κοσμεὶν ἑαυτάς, ἢ ἐν πλέγμασιν ἢ χρυσῶ ἢ μαργαρίταις ἢ ἰματισμῶ πολυτελεῖ» (Α' προς Τιμόθεον, β' 9).

Αφού ορφάνεψαν από μικρές άφησαν την πατρίδα τους και πήγαν σε ένα λόφο, κοντά στα Πύθια θερμά λουτρά και εκεί ασκήτευαν και αξιώθηκαν από το Θεό να θεραπεύουν ασθένειες και έτρεχε κοντά τους πλήθος κόσμου, έτσι όταν το έμαθε αυτό ο έπαρχος του Μαξιμιλιανού, Φρόντων, έστειλε και συνέλαβε τις τρεις αδελφές. 

Βλέποντας ο Φρόντων την αφοβία με την οποία τον αντιμετώπισαν, διέταξε να βασανιστούν φρικτά και κατόπιν να απογυμνώσουν πρώτη την μεγαλύτερη σε ηλικία, την Μηνοδώρα, και να την υποβάλουν σε βασανισμούς ενώπιον των δύο άλλων αδελφών της, όμως παρά τις δοκιμασίες αυτές καμία δεν κάμφθηκε και τελικά πέθαναν και οι τρεις μαρτυρικά στις 10 Σεπτεμβρίου του 306. 

Ο έπαρχος θέλησε να κάψει τα σώματα τους, αλλά οι φλόγες έκαψαν τον ίδιο και έπειτα καταρρακτώδης βροχή έσβησε τη φωτιά και τα σώματα των τριών παρθένων τάφηκαν με σεβασμό από τους χριστιανούς.

Προς τιμή τους ανεγέρθηκε αργότερα ναός ερείπια του οποίου σώζονταν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα παρά το σημερινό χωριό Αρμουτλή που βρίσκεται κοντά στην αρχαία λουτρόπολη Πύθια όπου και τα ερείπια της παλιάς μονής που μόναζαν. 

Η μνήμη τους τιμάται από την Εκκλησία μας στις 10 Σεπτεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΗΝ ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ 
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΗΤΡΟΔΩΡΑΣ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου