Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

H ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ.


Φυλάσσεται στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Καμαριώτισσα της Σαμοθράκης και η μνήμη της τιμάται κάθε χρόνο την Πέμπτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος. 


Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό
Καμαριώτισσα της Σαμοθράκης
Στα χρόνια της εικονομαχίας (9ος αιώνας), εποχή που οι άγιες εικόνες κινδύνευαν να καταστραφούν από τους εικονοκλάστες, ο κάτοχος μιας εικόνας την έβαλε μέσα σ’ ένα μεταλλικό κιβώτιο και την πέταξε στη θάλασσα.

Η εικόνα αυτή, πλέοντας πάνω στα κύματα, έφθασε κοντά στο λιμάνι της Σαμοθράκης. 

Οι ψαράδες μια νύχτα είδαν ανοιχτά του λιμανιού ένα λαμπερό φως και όσο περνούσε η ώρα, το φως πλησίαζε την ακτή και γινόταν πιο δυνατό και λαμπερό.

Οι ναυτικοί, αμήχανοι, δε μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο και τελικά, αποφάσισαν να κατεβούν στη θάλασσα με βάρκες και να συναντήσουν το λαμπερό αυτό φως. Μόλις οι δυο βάρκες έφθασαν κοντά του, τότε το αντικείμενο χώθηκε ανάμεσα τους, έκανε ένα κύκλο και σταμάτησε.

Οι ναυτικοί άπλωσαν τα χέρια τους, το πήραν και το έφεραν έξω στην ακτή. Εκεί, παρουσία και άλλων ανθρώπων, άνοιξαν το μεταλλικό κουτί, περιμένοντας με αγωνία να δουν το θησαυρό που έκρυβε.

Πράγματι, με μεγάλη έκπληξη είδαν μια μικρή εικόνα της Θεοτόκου, που κρατούσε στην αγκαλιά Της τον Ιησού Χριστό ενώ έφερε και την επιγραφή Παναγία Καμαριώτισσα. Αργότερα, οι κάτοικοι του νησιού έκτισαν μια μικρή εκκλησία στον τόπο άφιξης της εικόνας και την τοποθέτησαν μέσα.

Σήμερα, η εικόνα αυτή βρίσκεται μέσα στον ενοριακό ναό του χωριού και εορτάζεται την Πέμπτη μετά το Πάσχα, ημέρα εύρεσης της εικόνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου