Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΑΘΩΝΟΣ.


Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στην Υπάτη Λαμίας.

Η μονή Αγάθωνος στην Υπάτη
Την περίτεχνη αυτή εικόνα της Παναγίας μας, σύμφωνα με την παράδοση βρήκε ο Όσιος Αγάθωνας και το χρώµα του προσώπου Της Παναγίας είναι αχνό µαύρο, κάτι που µάλλον οφείλεται στην φωτιά που έβαλαν οι Τούρκοι στο Μοναστήρι του Αγάθωνος κατά την Επανάσταση του 1821.

Η εικόνα της Παναγίας του Αγάθωνος ανήκει στον τύπο της «Παναγίας Οδηγήτριας» και η φιλοτέχνησή της αποδίδεται κατά την παράδοση στον
Ευαγγελιστή Λουκά, ο οποίος όπως είναι γνωστό ζωγράφισε την Παναγία όσο εκείνη ζούσε και της έδειχνε µάλιστα και τις εικόνες του, που ζωγράφιζε.

Το καθολικό της μονής Αγάθωνος
Η Εικόνα είναι τοποθετηµένη στο αριστερό µέρος του νάρθηκα του καθολικού της μονής, επάνω σε ένα ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι.

Ολόκληρη η εικόνα είναι καλυµµένη µε καλλιτεχνικό ασηµένιο επικάλυµµα, που αφήνει µόνο τα πρόσωπα της Παναγίας και τού µικρού Ιησού να φαίνονται.

Στο αριστερό κάτω άκρο της εικόνας υπάρχει η επιγραφή του κατασκευαστή του επικαλύµµατος:
«Έργον Ι. Α. Νικητοπούλου, Αθήναι 1906» και κάτω από το επικάλυµµά της υπάρχει η θύµηση: «ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΙΣ ΑΙΩΝΙΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ 1812».

Σύµφωνα µε την εξέτασή της οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως στα χρόνια του Ηγούµενου της μονής Κωνστάντιου ∆ηµητριάδη (1852 - 1856) έγινε κάποια επιδιόρθωσή της και πιθανότατα, στα επόµενα χρόνια να ακολούθησε και μία δεύτερη επιδιόρθωση.