Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ "ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ".Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στο Αγιο Όρος.Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στο Αγιο Όρος.
Αυτή η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου ήταν το μόνο “αντικείμενο” που σώθηκε από μια φοβερή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολόκληρο, ένα μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη.

Μεταφέρθηκε έκτοτε στον Άθωνα, όπου εξακολουθεί να επιτελή πολλά θαύματα, όπως λένε οι πατέρες της Μονής αλλά και αρκετοί προσκυνητές.

Στη νοτιοδυτική γωνία της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου βρίσκεται ο Πύργος, που είναι ένα κτίσμα του 1508, με τον οποίο συνδέεται το Παρεκκλήσιο της «Φοβεράς Προστασίας», το οποίο είναι ενσωματωμένο στο αριστερό μέρος της λιτής του καθολικού, και λέγεται «Κυριακό παρεκκλήσιο».

Το «Κυριακό παρεκκλήσιο» κτίσθηκε το 1733 και σε αυτό φυλάσσεται αυτή η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, που φιλοτεχνήθηκε τον 13ο αιώνα και στην εικόνα η Παναγία κρατά το Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ το βλέμμα της είναι στραμμένο και κοιτάζει τον άγγελο, ο οποίος κρατεί τα σύμβολα του Πάθους και γύρω από τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού εικονίζονται διάφορες μορφές προφητών.

Για την ονομασία της εικόνας αυτής υπάρχει το ακόλουθο περιστατικό: σε μια επιδρομή πειρατών, οι μοναχοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και κατέφυγαν στην Παναγία. Μπροστά στην εικόνα αυτή με θέρμη παρακάλεσαν για την προστασία τους. 

Η Παναγία τότε κατέστησε τη Μονή «αόρατη» στα μάτια των επιδρομέων, ενώ στη συνέχεια διασκορπίστηκαν και έφυγαν άπρακτοι από το χώρο του μοναστηριού αλλά και από όλο το Περιβόλι της Παναγίας. Όλοι μίλησαν τότε για παρέμβαση της Παναγίας και η εικόνα της Παναγίας έκτοτε ονομάστηκε Φοβερά Προστασία.

Την Τρίτη της Διακαινησίμου, ημέρα πανηγυρικού εορτασμού της εικόνας, η Φοβερά Προστασία λιτανεύεται από το μοναστήρι ως το Πρωτάτο, όπου και ανταποδίδει την επίσκεψη της θαυματουργού εικόνας του Άξιον Εστί, που έχει γίνει την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι, κατόπιν του αρχαίου αυτού εθίμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου