Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑΣ.


Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, στην Αμοργό.


Άποψη της Μονής Χοζοβιώτισσας
πηγή φωτογραφίας: business2travel.wordpress.com
Το όνομα Χοζοβιώτισσα, δημιουργήθηκε από παραφθορά του "Χοζιβίτισσα" ή "Κοζιβίτισσα", από το τοπωνύμιο Χοζιβά ή Κοζιβά στους Αγίους Τόπους. 

Σήμερα εκείνη η περιοχή είναι η Wadi Qilt της Ιεριχούς, όπου, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες των Βυζαντινών χρόνων, υπήρχαν από τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους σημαντικά ορθόδοξα Μοναστήρια.

Στα χρόνια της Εικονομαχίας, τον 8ο και 9ο αιώνα, σύμφωνα με την προφορική διήγηση, η εικόνα ήρθε θαυματουργικά διά της θαλάσσης, στον ορμίσκο της “Αγίας 'Αννας" που βρίσκεται πολύ κοντά στην Μονή 
και κατ’ επέκταση, η εικόνα όπως και το όνομα αλλά και η ιστορία του μοναστηριού, συνδέεται με τους Αγίους Τόπους και την μονή Χοζεβά.


Άποψη της Μονής Χοζοβιώτισσας
Η παράδοση της Αμοργού για την εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας είναι σαφής και έχει διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας.

Σύμφωνα με αυτήν, η εικόνα έφτασε στο νησί (θαυματουργικά ή με μοναχούς) από τους Αγίους Τόπους, μέσω Κύπρου, τον καιρό της Εικονομαχίας. 

Αυτή η προφορική παράδοση πρέπει να συσχετισθεί με δύο γεγονότα: ότι ο Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης καταγόταν από την Κύπρο και ότι έζησε σε μιαν εποχή που δεν απέχει πολύ από την περίοδο της Εικονομαχίας.

Φαίνεται ότι η Κύπρος έπαιξε ρόλο στην πορεία της εικόνας από την Παλαιστίνη στην Αμοργό, κάτι που γνωρίζει η τοπική παράδοση και το διατήρησε προφορικά μέχρι σήμερα.

Εάν η Παναγία η Χοζοβιώτισσα, έφτασε στο νησί τον καιρό της Εικονομαχίας (δηλαδή πριν 1.200 — 1.300 χρόνια), τότε είναι μία από τις αρχαιότερες εικόνες στον ελλαδικό χώρο και αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε και το μοναστήρι είναι ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδας, παλαιότερο και από τις μονές του Αγίου Όρους που ιδρύθηκαν τον 10ο αιώνα και βεβαίως είναι το αρχαιότερο μοναστήρι των Κυκλάδων ενώ η σημερινή του μορφή ανάγεται στα τέλη του 11ου αιώνα, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού.

Συνεπώς, η ισχυρότερη εκδοχή παραμένει αυτή που αναφέρει η προφορική παράδοση, δηλαδή, η εικόνα ήρθε από τους Αγίους Τόπους, μέσω Κύπρου, σπασμένη σε δύο κομμάτια, στην Αμοργό, πριν το 900 μ.Χ. και ιδρύθηκε προς τιμήν της αυτό το μοναστήρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου