Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΕΛΠΙΔΟΣ.


Φυλάσσεται στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Πλατεία Ιπποδρομίου στην Θεσσαλονίκη. 



Ο ιερός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,
στην Πλατεία Ιπποδρομίου στην Θεσσαλονίκη.
Βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του νάρθηκα του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Πλατείας Ιπποδρομίου στην Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με μία πληροφορία η εικόνα βρίσκεται στο ναό από το 1818, ενώ κατά μία άλλη άποψη η εικόνα μεταφέρθηκε από τη Μικρά Ασία στα χρόνια της μεγάλης προσφυγιάς, σήμερα όμως η πρώτη άποψη αμφισβητείται ευρέως.

Οι ειδικοί πού εξέτασαν και καθάρισαν την εικόνα από τις καταστροφές πού υπέστη στα χρόνια πού πέρασαν, αλλά και η σύγκρισή της µε άλλες εικόνες πού βρίσκονται στα προσκυνητάρια, (του Αγίου Στυλιανού και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης) κάνουν λόγο για μεταφορά των εικόνων από τη Μικρά Ασία στα χρόνια της μεγάλης προσφυγιάς. 

Οι τρείς αυτές εικόνες δεν είναι εικόνες του τέµπλου του ναού, δεν ταιριάζουν ούτε στις διαστάσεις, ούτε στην τεχνοτροπία και η τεχνική τους δεν είναι τεχνική αγιογράφων της Θεσσαλονίκης ενώ δεν τοποθετήθηκαν ποτέ και στο τέµπλο, αλλά ξέχωρα σε προσκυνητάρια.

Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για τον τόπο της προελεύσεώς τους και στα βιβλία των «Πρακτικών» δεν αναφέρεται τίποτα απολύτως. Η πεποίθηση, όµως, των ενοριτών για εικόνα της πρόσφατης προσφυγιάς πρέπει να θεωρείται ως η καλύτερη ιστορική μαρτυρία για τα χρόνια πού ήρθε στην Θεσσαλονίκη.

Την νύχτα Μεγάλης Πέµπτης προς Μεγάλη Παρασκευή, του έτους 1931 και ενώ στον Ναό βρισκόταν κόσμος πολύς για τον στολισμό του Επιταφίου η εικόνα της Παναγίας άρχισε να δακρύζει, δάκρυα άρχισαν να κυλούν από τα μάτια της Παναγίας και αργότερα και από τα μάτια του Ιησού.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η είδηση του θαύματος απλώθηκε σε όλη την περιοχή και πλήθη πιστών συνέρρεαν να προσκυνήσουν την εικόνα να ζητήσουν την βοήθεια της να κλάψουν μπροστά στην χάρη της.

Η εικόνα τιμάται στις 2 Ιουλίου στήν Σύναξη της Σύναξη της Ιεράς και Θαυματουργού εικόνος της Θεοτόκου της των Πάντων Ελπίδος, ενώ πολλοί είναι αυτοί που προστρέχουν στην βοήθεια της καθημερινά τελώντας παρακλήσεις μπροστά της.

(Αναφορά του θαύματος αυτού έγινε στην εφημερίδα "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης στο φύλλο της Μ. Παρασκευής του 1931).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου