Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ.


Φυλάσσεται στην ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Αμπελακιώτισσας ή Κοζίτσης, στο ομώνυμο χωριό στην Ναυπακτία.


Η μονή της Παναγίας Αμπελακιώτισσας
Η μονή ιδρύθηκε το 1455 επι ηγουμενίας Θεοφίλου όταν, όπως θέλει η παράδοση, ένας βοσκός από το χωριό βρήκε μια εικόνα της Θεοτόκου κάτω από ένα δέντρο το οποίο σώζεται ακόμα και σήμερα.

Η εικόνα αυτή λέγετε ότι προερχόταν από το χωριό Αμπελάκια Θεσσαλίας το οποίο λεηλάτησαν οι Οθωμανοί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το θρύλο, όταν μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι λεηλάτησαν το χωριό και έριξαν την εικόνα στον ποταμό Πηνειό, εκείνη επέστρεψε στη θέση της την επόμενη μέρα. Οι Τούρκοι την έριξαν στον ποταμό για δεύτερη φορά. Όταν την επόμενη μέρα η εικόνα επανεμφανίστηκε στη θέση της, οι Τούρκοι αποφάσισαν αφού την ξαναρίξουν στο ποτάμι, να κάψουν την εκκλησία ώστε να μη βρει πού να επιστρέψει. 

Το εσωτερικό του Καθολικού της Μονής
Πράγματι, τα ίχνη της εικόνας χάθηκαν για πολλά χρόνια. 

Δύο μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο του 1455, ένας βοσκός στο τότε χωριό της Κουζίτσας, έβλεπε για τρία συνεχόμενα βράδια ένα φως στη βουνοπλαγιά. 

Την τρίτη μέρα, στις 15 Αυγούστου του 1455, κίνησε να λύσει το μυστήριο της πηγής του φωτός, για να ανακαλύψει μέσα στα κλαδιά μιας γέρικης βελανιδιάς την εικόνα της Παναγίας. Το μοναστήρι χτίστηκε γύρω από τη γέρικη βελανιδιά η οποία σώζεται μέχρι και σήμερα.

Η εικόνα της Παναγίας είναι διαστάσεων 0,48 Χ 0,33, και εμφανίζεται σε προτομή με γερμένο το κεφάλι και τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος.

Είναι ζωγραφισμένη πάνω σε ξύλο και το στέμμα που είναι χαρακτηριστικό της γνώρισμα μας οδηγεί στον τύπο της “Παναγίας των Αγγέλων”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου